klifort
Nowy
|
|
« : Wrzesień 03, 2008, 12:14:48 » |
|
Cześć ja mam takie pytanie czy owo podłoże może podnosić ph. bo dzisiaj byłem w sklepie i sprzedawca tak mnie poinformował natomiast aby obniżyć kazał muszli dołożyć.
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 03, 2008, 12:33:07 » |
|
Pewnie i muszle ma na sprzedaz ... stad taka odpowiedz.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 03, 2008, 12:34:08 » |
|
podłoże kwarcowe jest neutralne. a co do muszli - one zatwardzają wodę, i podwyższają odczyn a nie odwrotnie - więc czyba się ze sprzedawcą nie zrozumieliście
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 03, 2008, 12:36:09 » |
|
więc czyba się ze sprzedawcą nie zrozumieliście Raczej stawial bym nie na niezrozumienie, a na ignorancje sprzedawcy. Jak to zazwyczaj bywa.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 03, 2008, 13:04:53 » |
|
więc czyba się ze sprzedawcą nie zrozumieliście Raczej stawial bym nie na niezrozumienie, a na ignorancje sprzedawcy. Jak to zazwyczaj bywa. albo jak pisałeś wcześniej: prowizja od sprzedaży. a klient jak ma jeden sklep w okolicy to pewno i tak wróci. no może trochę bardziej ostrożniejszy i przygotowany będzie.
|
|
|
|
|
|
|
klifort
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 03, 2008, 13:14:33 » |
|
Mówiła że podnosi ph i odrazu zaproponowała jakąś ziemi z nawozem który sie utrzumuje przez 6 lat a moje ph to 8 i czy jak torf włoże nie do filtra a do akw to ph sie zmieni
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 03, 2008, 13:29:54 » |
|
Mówiła że podnosi ph i odrazu zaproponowała jakąś ziemi z nawozem który sie utrzumuje przez 6 lat a moje ph to 8 i czy jak torf włoże nie do filtra a do akw to ph sie zmieni
bezpieczniej dlaciebie będzie jeśli użyjesz torfu jakomedium w filtrze niż w podłożu. a przede wszytkim wpływ tgo medium na obniżanie odczynu zalezy od twardości wody. moim zdaniem nie zbijesz pH z 8 do około 7 za pomocą torfu (związków humusowych w nim zawartych). pozostaje ci moim zdaniem stosowanie wody RO w połączeniu z kranówą do podmian w celu zbicia twardości i też pH. osiągając gh poniżej 8, kh (nie niżej niż) 4-5 torf powinien ci obniżać ph z trochę powyżej 7 (odczyn lekko zasadowy) do trochę poniżej 7 (odczyn kwaśny). ale przede wszytkim napisz co chcesz osiągnąć. podaj wartości ph, kh, gh jakie masz teraz i sprawdź czego wymagają ryby, które chcesz trzymać w baniaku.
|
|
|
|
|
|
|
klifort
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 03, 2008, 13:35:24 » |
|
Gdyż jestm świeżym akwarystom to posiadam tylko test na ph firmy zoolek a chcę żeby mi rośliny nie gniły i pojawiłmi sie takie nitki na roślinach akwa ma być ogólne
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 03, 2008, 13:36:44 » |
|
Nitki wyciągaj a zooleka zamień na tetrę albo jbl-a bo czasem lubi przekłamywać.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
klifort
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 03, 2008, 13:39:47 » |
|
możesz mi polecić jakiś komplet tak abym znał wszystkie parametry swojej wody i co to jest RO
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2008, 13:44:14 wysłane przez klifort »
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 03, 2008, 14:13:06 » |
|
kup sobie z podstawowych testy na pH, kH, gH, no3 (np sera) jak chcesz wiedzieć więcej to jeszcze na po4 i fe.
RO to woda demineralizowana (jałowa). do kupienia w tesco i innych tego typu. albo możesz kupić filtr odwróconej osmozy. w długim czasie jest to wersja oszczędniejsza choć początkowy wydatek spory. (szukaj np na allegro)
|
|
|
|
|
|
|
klifort
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 03, 2008, 16:38:48 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2008, 16:44:56 wysłane przez klifort »
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 03, 2008, 21:31:25 » |
|
testów JBL'a nigdy nie stosowałem. podobno są dobre. ten nawóz jest sprawdzony. dużo ludzi go stosuje, ja też i jestem zadowolony, choć opinie są i odmienne. do tego PG classic musisz dokupić jeszcze PG makro i PG ferro+ by mieć cały komplet nawozów do baniaka przy założeniu, że do podmian stosujesz kranowit + RO.
|
|
|
|
|
|
|
klifort
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 03, 2008, 21:48:28 » |
|
Czyli testy powinny być ok. a powiedz mi jeszcze jedno RO to jest woda destylowana którą można kupić w sklepie motoryzacyjnym i dzięki za rady
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 03, 2008, 22:32:03 » |
|
niedokładnie. woda przedestylowana zawierać może więcej związków niż demineralizowana.
zapytaj też w swoim zoologicznym. jeśli sami potrzebują i mają filtr Ro to mogą ci odsprzedać trochę.
|
|
|
|
|
|
|
|