Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czego się spodziewać  (Przeczytany 2830 razy)
elradziu
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 05, 2008, 10:44:23 »

Witam własnie jestem w trakcie konca płukanie zwiuru robie to mniewiecej tak : Pierw opłukuje z najwiekszego syfu tego piasku
wtedy woda jest taka metna
dalej biore i na sitku w czystej wodzie przekopuje całe opakowanie (2kg) warstwami po trochu potem do czystej wody i jeszcze raz tak samo po daniu do czystej wody zeby troche odstało i przesypaniu do innego zbironika i nalaniu woduy woda ni jest idealna czy podczas działania filtru to sie zmieni ? w akwa na pcozatek bedzie  jakeis dwie roslinki mam z pospiechu kupila ehh:/ Prosze o pilną pomoc ja w  tym czasie zabieram sie do p[łukania ostatniego opakowania pozdrawiam i z góry dzieki Smiley A i jeszcze akwa 63 l filtr fan-1 plus grzałka takze jest i oswietlenie Smiley ( wraz z akawa ) wszystko nowe . Oraqz uzdatniacz do wody jakis niebieski tropical
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2008, 10:51:42 wysłane przez elradziu » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2008, 11:36:31 »

To lekkie zmącenie jest naturalne i filtr powinien to w ciągu 24 h odfiltrować. Dla pewności możesz wypełnić filtr na starcie włókniną filtracyjną albo watą perlonową. Tych roślinek na starcie powinno być więcej ale najłatwiejsze jakie są na rynku jak rogatek, zwartki, żabienice i moczarka bo w obudowie masz chyba tylko jedną 15W świetlówkę? To na 60 l bardzo mało i co bardziej wymagające roślinki Ci nie urosną. Poza Esklarinem czy Antychlorem (nie wiem który masz) warto na starcie dodać do wody i filtra - biostartera, takiego jak SERA Nitrivec lub Tetra Bactozym.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
elradziu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2008, 13:56:34 »

Dzięki w razie problemów napisze na pm albo w tym teacie Smiley Dzieki Emi Smiley
elradziu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2008, 08:41:53 »

No i oto mam drugie pytanie Smiley podczas lania wody do akwa powstawał na szybie na wysokosci tafili wody osad jak proponujecie go usunąc ?
Smiley
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2008, 09:43:19 »

Ja proponuje dłonią lub jakas gąbeczką ale nową Smiley
elradziu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 06, 2008, 10:48:03 »

Dzięki za rade mam rozumiec ze rybkom sie nic nie stanie podcas tego zabiegu ?Smiley
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 06, 2008, 19:29:46 »

Jaki osad? Kamien? jesli tak to gabka i octem tylko uwazaj by nie kapalo do akwa.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 06, 2008, 19:59:42 »

Dzięki za rade mam rozumiec ze rybkom sie nic nie stanie podcas tego zabiegu ?Smiley
E... rybkom? Wpuściłeś rybki od razu po zalaniu?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2008, 13:06:37 wysłane przez matka siedzi z tyłu » Zapisane

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
elradziu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 07, 2008, 07:23:53 »

Odrazu nie dopiero jak sie woda przeczysciła ( po około hmm 14-15 godzinach ) a co miałem zrobic w wiadrze trzymać jak mi przyniesli ?
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 07, 2008, 07:37:10 »

Sad mozesz sie teraz spodziewac problemow w akwa chociażby chorób ryb.
elradziu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 07, 2008, 08:36:13 »

Możesz ściślej ? Tzn jakie najprawdopodobniej choroby abym mógł o nich poczytac lub jak zapobiedz Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2008, 12:06:20 wysłane przez elradziu » Zapisane
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 07, 2008, 12:56:51 »

P:olecam opis moich problemów związanych z wczesnym wpuszczeniem obsady.
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16615.new#new

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 07, 2008, 13:01:18 »

Chociazby ospa u rybek.
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 07, 2008, 19:04:03 »

Odpowiadając na pytanie z tematu: odpowiadam: Czego się spodziewać? Ofiar, ofiar i jeszcze raz ofiar. U mnie to Biała molinezja, pomarańczowa molinezja, czarna molinezje, kilkanaście młodych molinezji, dwa gupiki, trzy neonki inesa, trzy neonki czerwone. A teraz rybia ospa (ofiar jeszcze nie mam), chociaż myślę, że tą ospę przyniosłem ze sklepu razem z młodymi neonkami (mają białe kropki chociaż nie jestem przekonany czy to ospa czy wynik zbyt wysokich temperatur).
Ja jak się opamiętałem co zrobiłem źle przy zakładaniu akwarium szybko kupiłem małe zbiorniki 25l i część obsady tam umiesciłem dzięki czemu je uratowałem.
Myślę, że pierwsze co powinieneś zrobić to kupić testy i analizować cykl azotowy mając na uwadze szkodliwość amoniaku czy azotynów. Oczywiście szczepy bakterii, np nitrivec firmy Sera, który polecam (efekt natychmiastowy) - a próbowałem również innych.

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
elradziu
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 07, 2008, 19:23:47 »

Oczywiście szczepy bakterii, np nitrivec firmy Sera, który polecam (efekt natychmiastowy) - a próbowałem również innych.
co masz na myśli po przez efekt natychmiastowy ?
p.s. Ja posiadam tylko jeden zbiornik :/
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: