Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: skontrolujcie i doradzcie :)  (Przeczytany 2218 razy)
doda69
Nowy
*

« : Wrzesień 05, 2008, 11:06:37 »

nie wiem czy dobrze zajmuje sie moimi rybkami dlatego prosze o rade. zaznaczam ze jest to moje 1 akwarium. otoz: mam 25 l. a w nim 3 gupiki, 4 neonki, 1 danio, 1skalar, 1 bojownik i 1 welonka ktora staram sie oddac w bardziej odpowiednie rece. wyposazenie: filr, grzalka, termometr, zwirek, 1 sztuczna roslinka (nie mam pokrywy), skalka, muszle. temp to ok 25 stopni. nic niestety nie wiem o ph. i teraz powiedzcie mi co jest zle i co moge zrobic zeby rybkom bylo lepiej.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 05, 2008, 11:21:02 »

Przygotuj sie na krytykę i zmiany. To po pierwsze. 

Napiszę Ci co ja bym zmieniła, ok?

- oddałabym skalara bo on rośnie za duży na takie maleńkie akwarium
- oddałabym danio bo te rybki są bardzo żywotne i lubią sobie popływać a w 25 l to nie bardzo mają gdzie
- oddałabym welonkę ponieważ ma inne wymagania (niższa temperatura) niż pozostałe ryby a poza tym bardzo brudzi i rośnie do rozmiarów męskiej dłoni (bez ogona)
- zatrzymałabym albo gupiki z neonkami albo kiedy już kupisz pokrywę to bojownika - trzeba coś wybrać bo razem nie będzie im w przyszłości za dobrze, po prostu bojownik może szarpać samczykom gupików płetwy
- roślinki przydałyby się żywe ale tylko kiedy będziesz miała pokrywę i oświetlenie
- wiesz co to jest za skałka?
- muszelki bardzo zatwardzają wodę więc nie nadają się do akwarium słodkowodnego, przydałoby się je wyciągnąć; jak już będziesz miała pokrywę to będą ładną ozdobą nad akwarium

To tak na teraz co mi przychodzi do głowy. Napisz coś jeszcze o opiece nad tym akwarium. Ile karmisz, jak często i w jakich ilościach podmianiasz wodę, jak przygotowujesz wodę do podmiany, jak czyścisz akwarium podczas prac porządkowych?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2008, 11:22:34 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 05, 2008, 11:21:36 »

z podanej obsady zostaw tylko neonki i gupiki reszta do usuniecia ( za male akwa) pozatym roslina plastikowa AUT , kup zywe rosliki ,skalka i muszle napewno zatwardzaja wode i to zle dla rybek , zakup pokrywe , i jeszcze raz zywe rosliny tylko zywe zero plastiku papa

doda69
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2008, 11:56:02 »

a i mam jeszcze glonojada he. no dla welonki szukam  domu co nawet jest tutaj na gieldzie. bojownik jest nadzwyczaj grzeczny -nikogo nie podgryza. he a tak zbieralam te muszelki. skalka to wapien kupinony w zklepie zoologicznym. wlasie nie moge miec zywych roslinek bo nie mam pokrywy ale pracuje nad tym a dokladnie nad wiekszym, lepszym akwarium. wode podmieniam 1/3 calosci woda ostana 2 dni. rzadko czyscze akwarium -1 na 2 mc moze (wg zalecen sprzedawcy) i wtedy albo odlewam wode i wpuszczam pozniej jeszcze raz albo wymianiem ta 1/3. zwirek plukam zwykla woda, scianki akwarium tez. karmie je 2 razy dziennie- nie za duzo - mniej niz pol lyzeczki od herbaty. w ogole rybki musza miec swiatlo caly czas czy w nocy juz nie?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2008, 11:58:38 wysłane przez doda69 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 05, 2008, 12:09:01 »

No do takiego litrażu z glonojadów to tylko otoski się nadają i to od bidy. Bojownik teraz jest grzeczny bo ma za dużą konkurencję ale jak mu kolegów ubędzie w akwarium to będzie chciał rządzić. Wapień nie nadaje się do akwarium towarzyskiego więc go wyjmij, zatwardza wodę i podnosi pH. Żwirku się nie płucze tylko odmula taką specjalną rurką zwaną odmulaczem. Rybki powinny mieć światło 10-13 h/dobę. W nocy śpią Smiley

Pozdrawiam,
Emi

doda69
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 05, 2008, 12:26:31 »

nie wiem jakiego glonojada mam Smiley maly, nie rosnie-ma ok4-5cm. moze wiesz czemu mogl zmienic kolor? gdzies tu zalozylam watek- na poczatku byl taki jasny w kropki- u kolezanki ktorej powierzylam opieke na miesiac zrobil sie prawie czarny w kropki- a teraz z powrotem jasnieje. a zamiast tej skalki to jakis zameczek moze byc czy cos? bo slyszalam ze male rybki lubia sie chowac itd
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2008, 12:29:08 wysłane przez doda69 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 05, 2008, 14:40:09 »

Jak w kropki to prawdopodobnie młody zbrojnik niebieski. Nie rośnie hehe bo nie ma gdzie i karłowacieje. To poważna i bolesna  choroba ryb która bardzo często występuje w tak małych akwariach i jest spowodowana nieodpowiednimi warunkami hodowli.

Zamiast sztucznego zameczka lepszy jest prawdziwy korzonek i żywe roślinki lub wyżłobiona połówka łupiny kokosa lekko wkopana w żwirek.

Widzę, ze niezbyt poważnie podchodzisz do swoich podopiecznych Sad

Pozdrawiam,
Emi

doda69
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 05, 2008, 15:43:32 »

hm dlaczego niepowaznie? w koncu napisalam tutaj zeby sie podszkolic bo w sklepach to by mi i rekina sprzedali. co do glonojada to mowili ze ten nie rosnie. po czym poznac ze jest chory i go boli?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 08, 2008, 11:47:11 »

Ryba głosu nie ma więc się nie poskarży a jedynym objawem często będzie krótsze życie.

Pozdrawiam,
Emi

Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 08, 2008, 19:29:59 »

a ja bym proponowała, abyś zostawiła sobie tylko bojownika (wiem, wiem - taka moja mała mania  Cheesy)

skałkę wapienną wywal - tylko szkodzi rybkom, które potrzebują miękkiej wody o niskim pH.
muszelek też się pozbądź - w akwarium morskim ostatecznie mogły by być, ale nie w tym co masz.

kup duużo żywych roślinek - na początek nurzaniec, mikrozorium, rogatek i hydrokotylka wystarczą.
a ze sztuczną roślinką precz!

jako kryjówkę dla bojka możesz wykorzystać połówkę kokosa. do ozdoby jakiś mały korzonek.

to że nie masz pokrywy to trochę problem - ale dosłownie za kilka zł szklarz ci dotnie (dla bojownika jest niezbędna). oświetlać możesz zwykłą lampką biurkową

spójrz jak takie małe akwarium może wyglądać fantastycznie - i nic sztucznego w nim nie ma: http://seboss.republika.pl/images/front_25_big.jpg

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: