Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do akwa 25-30l  (Przeczytany 6626 razy)
~~@N@~~
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 06, 2008, 10:11:34 »

razbory mi sie nie podobaja są dla mnie za mało kolorowe ( kojarzą mi sie z tym co mój tata łowi w stawie  Cheesy )

zwinników pewno nie dostanę ale neonki by mogly być kiryski będą krewetki nie wiem czy dostanę chyba ze w sanoku otoski nie wiem czy beda świderki tak samo a o prętniku nie wspomne ale prętniki mi się bardzo podobaja a jesli chodzi o charem prętnika to znaczy ze ile samic???

Na pewno żaden zbrojnik tam nie wlezie??? Moja kuzynka trzyma 2 w 15l  do tego jeszcze całe stado gupików dwa dania i dwie platki az mi ich zal ale ona jest troche nie tego  Wink
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2008, 10:14:07 wysłane przez ~~@N@~~ » Zapisane
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 06, 2008, 10:18:04 »

Dwie samiczki i jeden samiec to harem :PMoze mowisz o razborach szklistych noe rzeczywiscie tak wygladaja ale ja mam razbory klinowe i w niczym nie przypominaja tamtych rybek Tongue co do ślimakow swiderkow jak sie zainteresujesz to ja znam goscia ktory wysyla poczta, naprawde w dobrych warunkach i wychodzi 15 gr za slimaczka plus koszty transportu Smiley

Zbrojnik potrzebuje akwa minimum 120 l Smiley
~~@N@~~
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 06, 2008, 10:20:13 »

A skąd jestes i ile taki transport by kosztował

Szkoda naprawdę tego zbrojnika bo mam wielką chęć na kokosa a jesli chodzi o razbory klinowe to faktycznie ładne bo patrzyłam teraz Wink w piątek wybieram sie do miasta po lekcjach jak mi sie uda i zobacze jakie są ryby w zoologiku - musze kupic zarełko  Cheesy

Możesz mi jeszcze doradzić rosliny do tego akwa???

Jesli bedziesz mogła to tak w piątek o 6 siedz na tym wątku to ci powiem co jest a ty mi powiesz co kupić bo na zoologiku nie bede polegac bo raz mi gość powiedzial ze brzanka sumatrzanska jest lagodna i zezarlo mi wszystkie gupiki byłam wtedy jeszcze zielona  Grin
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 06, 2008, 10:27:34 wysłane przez ~~@N@~~ » Zapisane
początkująca20
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 06, 2008, 10:34:56 »

Ja z wadowic Tongue w sumie za 10 ślimakow zaplaciłam 10 złotych Smiley z przesyłką. Oki bede napewno o tej 18 Wink a pamietasz o tym ze woda musi odstac w nowym akwa okolo 2 czy tam 3 tygodni?? Ja tego nie wiedzialam Sad kokosa mozesz miec Smiley mi tam pretniki czesto siedza. Co do roślin to lepiej załóż nowy watek w dziale roslin Smiley bo tego wymaga regulamin Smiley
~~@N@~~
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 06, 2008, 10:40:36 »

dobra co do roślin to załoze a na slimaki bede polowac w sanoku a o tych rybkach to jeszcze porozmawiamy w piątek ale nie wiem na 100% czy pojde bo plan lekcji jest ruchomy a jak mi dowala kółko z angielskiego (bo maja zamiar w najbliższym czasie) to nie pójde bo jest od poniedziałku do piątku do 15 a w piątki jest dostawa więc chcialam pójść. Bo jak mi nie dowałą to myśle ze zdąże przejsc 1,5 km do 15 jak wyjde o 13:40 wezme se cos do pisania i sppisze co mają ostatnio mieli jakiegos weza mało na zawał nie padłam jak wypłyną z roślinek Grin Czego woda musi stać az tak długo??? Ja nigdy az na tyle nie odstawiam najwyzej na 2 3 dni. przeskakuje jeszcze do działu zroślinami ale tu tez bede siedziec dzieki za wszystko w piątek o 18 nie zapomnij   Wink
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 07, 2008, 08:59:50 »

Na pewno żaden zbrojnik tam nie wlezie??? Moja kuzynka trzyma 2 w 15l  do tego jeszcze całe stado gupików dwa dania i dwie platki az mi ich zal ale ona jest troche nie tego Roll Eyes

Biedne ryby   Wściekły

Jak dla mnie nie kupuj zadnych ryb tylko wez tamte od kuzynki   Huh

Czego woda musi stać az tak długo??? Ja nigdy az na tyle nie odstawiam najwyzej na 2 3 dni.

I tu robisz błąd  Undecided
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2008, 09:01:38 wysłane przez MarteQ15 » Zapisane
~~@N@~~
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 07, 2008, 10:22:27 »

Od kuzynki nie wezme bo mi ich nie da  Smiley Ma dziewięć lat i jest upartą jedynaczka więc chyba rozumiesz  Wink Dzię ki za radę następnym razem woda będzie stała dłużej Wink Do zoologika może pójdę już jutro bo jest odpust w mojej strasznej świętej wsi więc może nas puszcza szybciej bo to zaraz koło szkoły jest i jak nie bedzie zamknięte w końcu święto ziesione to pójde.

Jeśli ktoś ma jeszcze inne propozycje rybek do 54l to proszę się wypowiadac
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2008, 18:12:01 wysłane przez ~~@N@~~ » Zapisane
~~@N@~~
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 09, 2008, 17:24:52 »

Byłam dzisiaj w zoologiku. Faceta nie było bo pojechał po towar. Była tylko baba strasznie kumata. Jak się jej zapytałam co to za rodzaj kiryśnika to mi powiedziała:

Huh jaki rodzaj??? sum kiryśnik to sum kiryśnik Cheesy

Akwa na 54l tam nie ma... są albo 48l albo 66l 1,30zł za litr powiedziała że jak chce 54 to mi moga przywieść ale na razie nic nie zamawiałam. Rybki sa tam takie:

p.ramirezy
gurami
skalary
danio (jedno było dziwne bo oprócz swoich paskow góre miało różową)
mieczyki
molinezje
gupiki
kiryśniki
bocje
kardynałki
brzanki sumatrzańskie
brzanki różowe
brzanki mszyste
kosiarki
neon( widziałam czerwone i chyba 2 czarne)
widziałam jeszcze dwa kiryski panda (chyba kiryski takie w biało czarne paski nie wiem co to dokładnie było)

pytam sie baby czy są świderki powiedziała ze jak je nie wypłukał to jeszcze są Undecided ona je widziała ale ja nie stwierdziła ze sie "rozwijaja"

pytam się o rasbory klinowe to mi mówi ze nie wie czy bedą bo pojechał po towar kazała sie pytac pod koniec tygodnia

a o prętniku karłowatym nie słyszała Cheesy

zapomniałam się zapytac o otoska ale jak nie tu to w sanoku najwyżej każe sobie zamówić
ryb brać nie będe bo przeciez nie mam akwa ale sie jej zapytałam czy w ogole jest szansa ze beda a o pretnika to sie zapytam jeszcze kiedyś w sanoku

krewetki kupie w sanoku bo sa a tu była tylko taka jedna popielata

I teraz pytanie do was co brać ile czego i jakie akwa

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2008, 17:27:46 wysłane przez ~~@N@~~ » Zapisane
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #23 : Wrzesień 09, 2008, 18:10:36 »

możesz poczekać na 54l. możesz też wziąć 66...
obsada
*ramirezy lub harem prętnika (co wolisz Wink )
*do tego może stadko 7neonów chyba że chcesz razbory no ale skoro ich nie ma no to wiesz  Roll Eyes
*kiryski 5-6 sztuk np.sterby,panda lub choćby pstre
*otoski 5 sztuk jako ekipa sprzątająca zamiast zbrojnika nieb. (bo dla niego za mały litraż )
*no i wymyśl co ci się podoba my pomożemy...ale pamiętaj że do twego aka nie można wsadzić kardynałków  Wink
to tyle by było ode mnie  papa

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
~~@N@~~
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Wrzesień 09, 2008, 18:38:30 »

biore tak:

parke ramirez
10 neonów
6 kirysków
5 otosków jak będa
myślę nad świderkami i krewetkami
może gupiki tylko napiszcie ile albo może wziąść brzanke różową???
tylko nie wiem czy to oby na pewno sa ramirezy jakies takie za czerwone... ae jeszcze małe były ale pisało że ramirezy to chyba tacy ciemni nie są Cheesy

akwa chyba wezme te 66

teraz prosze was o comment do  mojej obsady Wink
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2008, 18:48:51 wysłane przez ~~@N@~~ » Zapisane
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #25 : Wrzesień 09, 2008, 18:49:46 »

jest oki  Wink a może skusisz się na 4-5 gupiki endlera lub pawie oczka?? mi bardziej się podobały endlera do puki mój gupik (samiec) pawie oczko nie dostał takich przecudownych kolorów(muszę wstawić fotkę Wink ) więc tak z 4 samice i 2 samce??
chyba że nie chcesz by ci się rozmnażały to wtedy proponuję 5 samczyków pawie oczko;)

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
~~@N@~~
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Wrzesień 09, 2008, 18:57:38 »

uff ulżyło mi Wink gupiki to ja juz mam pawie oczka z własnej chodowli i mnożą się na potęgę ale wezme 5 gupików 3-samice 2-samce sa pawie oczko a z reszta nie wiem amja krótkie ogony z mieczami takimi małymi i do tego kolory żółte czarne różowe i czerwone czyli tak krewetki i świderki moga byc??? pozostaje jeszcze ze starego akwa ampularia

to jeszcze moge 10świderków i ile tych krewetek?

powiedz mi jeszcze jakie parametry wody twardośc najlepsza temperatura ph i czym sprawdzić np jakie mam ph w akwa
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #27 : Wrzesień 09, 2008, 19:12:28 »

czyli tak...krewetki możesz mieć red cherry ale chyba nie zobaczysz ich dużo w akwa  Undecided a może babaulti?? śliczne kolorowe krewetki  Grin świderki mogą być ale potem będzie ich BAAAAAARDDZZO DUŻO  Wink co do parametrów to możesz wpisać w google każdą z tych rybek i przeczytasz jaka ryba jakie parametry potrzebuje  Good !

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
~~@N@~~
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Wrzesień 09, 2008, 19:18:52 »

wpisywałam w google rybki ale nie wiem jaka ma byc temperatura itp bo kazda rybka ma inne parametry więc pytam sie ciebie a krewetki to wezme jakie bedą w naszej dziurze jesli chodzi o świderki to może wziąść ich mniej skoro się tak szybko rozmnazaja jak tak to ile??? a jeśli chodzi o te pseudo ramirezy to sie obawiam zeby to nie były czasem pielegnice papugi chyba ze patrzylam nie na to co trzeba Wink bo ten gosc trzyma rybki chyba w setkach i w każdym jest po kilka gatunkow
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #29 : Wrzesień 09, 2008, 19:38:22 »

ramirezy z papuzią nie da się pomylić Wink
zobacz i powiedz którą widziałaś:
ramirezy
http://www.akwarium.info.pl/konkurs/mjx2.jpg
papuzia
http://www.faunaflora.com.pl/archiwum/2004/sierpien/pielegnica1.jpg

ph powinno wynosić  srednio 7-7,5 co do innych parametrów to musisz znaleść wątek na tym forum  Wink
co do śwderków to zwykle radzą z 10

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: