Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Jak szybko odrastają płetwy neonom czerwonym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak szybko odrastają płetwy neonom czerwonym ?  (Przeczytany 7260 razy)
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 06, 2008, 21:47:35 »

Przecież sól sypie się żeby zapobiegać chorobą, jeden hodowca powiedział mi że soli nigdy za wiele, a czym różni się sól akwariowa od soli spożywczej niejodowanej ?
  Roll Eyes
Ja proponuje najpierw czytac  albo sie pytac!  Tongue
Wiec moze wrócisz na sam początek przygody z akwarystyką i zrobisz wszystko od podstaw zgodnie z jakimis zasadami? Wściekły
No oczywiscie spróbuj wyleczyc te biedne neony  Roll Eyes

Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 06, 2008, 21:54:52 »

Niby dla czego powinienem zaczynać wszystko od początku ? jeżeli wszystko wytrzyma jeszcze 2 tygodnie to ta bakteria się zawiąże, czyż nie ? A neony nie są chore tylko pogryzione.
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 06, 2008, 22:23:42 »

Przecież sól sypie się żeby zapobiegać chorobą
Chorobom zapobiega się przestrzegając w akwarium zasad higieny, dbając o czystość i parametry wody  odpowiednie dla ryb, a nie sypiąc do akwarium chemię.

jeden hodowca powiedział mi że soli nigdy za wiele,

Tego nawet  nie skomentuję, bo dama takich słów nie używa

a czym różni się sól akwariowa od soli spożywczej niejodowanej ?
Wsyp sobie soli akwarystycznej do rosołu, to zobaczysz Tongue
A  poważnie - sól akwarystyczna zawiera, o ile się nie mylę, błękit metylenowy i być może jeszcze coś, tak dokładnie nie wiem, ale chyba widać na oko, nie? Sól spożywcza niejodowana to po prostu czysta sól, NaCl, chlorek sodu, bez żadnych domieszek.
A to dowód że się mylisz: "Sól akwariowa uzupełnia wodę w związki mineralne i mikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju ryb i roślin. Pomaga utrzymać krystaliczną wodę zapobiegając rozwojowi pierwotniaków, które powodują zmętnienie wody. Zapobiega chorobom ryb. Sól akwariowa powinna być stosowana profilaktycznie przy każdorazowej wymianie wody, w ilości ? opakowania na 100l. Leczniczo - zawartość opakowania zużyć na 100l wody."
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 06, 2008, 22:33:42 »

A co byś chciał, żeby producent napisał na opakowaniu swojego towaru?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 06, 2008, 23:12:04 »

No więc twierdzisz że sól akwariowa to zbędny wydatek i ludzie kupując ją robią błąd, ja się z tym zgodzić nie mogę ponieważ zawsze sypałem sól do aqwa i nigdy ryby mi nie chorowały z wyjątkiem jednego razu który został wyleczony właśnie taką solą, mimo że nigdy nie czekałem aż woda dojrzeje i zawsze płukałem filtr chlorowaną wodą. Dobra nie ważne, każdy ma swoje zdanie a ja założyłem ten temat żeby się zorientować jak długo odrastają płetwy neonom czerwonym.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 06, 2008, 23:51:34 »

Cóż, starałam się wyjaśnić Ci, ze to zależy od warunków w akwarium... ale zdaje się, że bezskutecznie.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Wrzesień 06, 2008, 23:58:36 »

po około miesiącu sądzę że nie bedzie widać żadnych ubytków w płetwach. mój gurami zakupiony bez płetwy ogonowej potrzebował niecały mięsiac by mu odrosła do normalnych rozmiarów. 
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 07, 2008, 02:54:23 wysłane przez szymonw » Zapisane

Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Wrzesień 07, 2008, 08:03:42 »

O to mi chodziło, dzięki.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: