Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy zbrojniki karłowacieją ?  (Przeczytany 2123 razy)
Arek0402
Bywalec

« : Wrzesień 06, 2008, 14:17:40 »

Większość ludzi twierdzi że jak się wpuści glonojada dorastającego do 50cm do aqwa 100l to jak dorośnie to się nie będzie mógł nawet obrócić, a niektórzy twierdzą że zbrojnik w małym akwarium skarłowacieje i mimo tego że będzie dorosły to będzie miał np. 20cm zamiast 50cm. Kto ma racje, i czy lepiej kupić do aqwa 112l glonojada który dorasta do 50cm i niech skarłowacieje (jeżeli to możliwe) czy lepiej kupić zbrojnika niebieskiego który rośnie do 15cm max ?
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 06, 2008, 14:34:43 »

lepiej kupić zbrojnika niebieskego...czy wiesz na czym polega skarłowacenie ?? ryba przestaje rosnąć bo nie ma do tego warunków ale narządy wew. cały czar rosną przec co ryba jest mała ale brzuch staje się coraz większy.Później narządy już się nie mieszczą w "środku" rybki i ryba zdycha w męczarniach...stego co ja tutaj przeczytałam to to z tego wynika...

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 06, 2008, 14:47:45 »

Słyszałem że niektóre ryby karłowacieją ale nigdy że od tego zdychają, z tego co mi wiadomo to ryba przestaje się rozwijać wewnątrz i na zewnątrz.
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 06, 2008, 14:56:40 »

ja powiem szczerze że takiej ryby bym mieć nie chciała  Tongue dla mnie to jak choroba dla ryby i znęcanie się właściciela jak dzieci rostną to wydłużają się mięśnie i kości i to je boli , a co by poczuło dziecko gdyby przestało rosnąć?? ból ?żal? nie wiadomo ale to napewno nic przyjemnego nie było...ale podam przykład, dorosły męższczyza osiąga ok.180-190 cm a jakby się czuł gdyby go zamkneli w pokoiku 2x2x2 m ?? przestałby rosnąć , ból stałby się nie do zniesienia??

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2008, 15:10:16 »

Skoro tak dbasz o samopoczucie rybek to czemu w aqwa 112l masz ponad 30 ryb ? I jak to się dzieje że masz pielęgnice i bojowniki z tak małymi rybkami jak neonki i one nadal żyją ?
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 06, 2008, 15:15:39 »

ponieważ mają dużo kryjówek a pielęgnice nie są agresywne co do nich...bojownik się zachowuje jakby miał wszystkie ryby gdzieś więc one też zostawiają go w spokoju...ramireza dochodzi to długości 5 cm więc nie wiem gdzie ty tu widzisz problem  Roll Eyes co to kakadu to też 5-6 cm
żeby nie było to podam źródło www.wikipedia.pl  Tongue

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 06, 2008, 15:22:46 »

Ok. Ja kiedyś miałem aqwa 80l i w nim molinezje, danio, neonki, mieczyki i inne niewielkie rybki a oprócz tego gurami dwu plamiste i bojownika syjamskiego (samca) i nie skończyło się to dobrze, teraz staram się dobrać lepiej obsadę. Dobra wróćmy może do tematu.
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 06, 2008, 15:23:57 »

w pirwszej odpowiedzi ci napisałam Wink
lepiej kupić zbrojnika niebieskego...

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: