Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Podmiana woady 90%, problemy z tym związane ...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podmiana woady 90%, problemy z tym związane ...  (Przeczytany 1302 razy)
Liczek
Nowy
*

« : Wrzesień 08, 2008, 17:29:16 »

Witam, dzisaj podmieniłem 90% wody z akwa 40L, wyłowiłem rybki(2platki,2miecze,2moli,2gupiki i 4sztuki narybku platki)wyczysciłem szyby z glonów następnie nalałem odstanej wody i dosypałem mała łyżke soli wodenj.
Teraz woda jest jak by niebieska?? czy to dobrze?
Filtr chodzi cały czas, chciał bym wiedziec kiedy moge spokojnie wpuscic rybki??Są w raczej małym pojemniku i nie wiem co robic?
I kiedy bede mógł znowu wpsucic narybek??
Dzieki

Prosto z Janowa to jest Widzew kolego,na każdym osiedlu znajdziesz cos nowego...
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 08, 2008, 17:37:15 »

Woda będzie niebieska przez parę dni, a to dla tego że do tej soli jest dodany barwnik i jakieś inne duperele. Co do tego kiedy masz wpuścić ryby to nie mam pojęcia, ja tam bym wpuścił od razu ale to jest moje zdanie, w każdym razie ta woda jest nie dojrzała, dojrzałe jest tylko to 10%, nie wiem kiedy dojrzeje w 100% ? Na pewno szybciej niż byś 100% wlał świeżej. A jeszcze jedno ! Filtr płukałeś w chlorowanej wodzie czy w tej co ją spuściłeś?
Liczek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 08, 2008, 17:42:08 »

Filtr czysciłem w tej co była w akwiarum, lecz wody odstanej mi zabrakło Angry i doleje dopiero o 22 dzisiejszego dnia, i własnie chciał bym wiedziec, czy moge spokojnie młode platki wouscic?czy to wytrzymaja?

Prosto z Janowa to jest Widzew kolego,na każdym osiedlu znajdziesz cos nowego...
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 08, 2008, 17:48:13 »

Ja nigdy nie czekałem aż woda dojrzeje, mało tego wpuszczałem ryby do wody z chlorem która nie odstała nawet 1 godz. ale wiele osób twierdzi że to duży błąd, no i mają racje ale ja robiłem tak kilka razy i tylko raz mi gupik zachorował na ospę (wtedy jeszcze nie wiedziałem że to błąd) więc zrób jak chcesz, dojrzewanie w 100% świeżej wody trwa 2-3 tygodnie a takiej to nie wiem.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 08, 2008, 17:59:42 »

Witam, dzisaj podmieniłem 90% wody z akwa 40L...
W celu...? Może lepiej podmieniać co tydzień 5-8 litrów skoro ryby nie chorują, nie stosowałeś żadnych lekarstw itp.
Filtr chodzi cały czas, chciał bym wiedziec kiedy moge spokojnie wpuscic rybki??Są w raczej małym pojemniku i nie wiem co robic?
I kiedy bede mógł znowu wpsucic narybek??
Niestety to wszystko teraz musi dojrzewać. Wymieniłeś 90% wody a to tak jakbyś niemalże wystartował zbiornik od nowa.
Co do tego kiedy masz wpuścić ryby to nie mam pojęcia, ja tam bym wpuścił od razu ale to jest moje zdanie
Jak nie masz o czymś pojęcia to się nie wypowiadaj i takich rad nie udzielaj.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2008, 18:02:34 wysłane przez andrzej72 » Zapisane

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 08, 2008, 18:02:16 »

Ja nigdy nie czekałem aż woda dojrzeje, mało tego wpuszczałem ryby do wody z chlorem która nie odstała nawet 1 godz.
Ale to nie jest szczególny powód do chwały

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: