Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « Oświetlenie xenonowe czy sie nadaje?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Oświetlenie xenonowe czy sie nadaje?  (Przeczytany 2606 razy)
Puzli
Nowy
*

« : Wrzesień 10, 2008, 19:28:20 »

Jestem nowy i rozważałem HQI i świetlówki i tym sposobem wpadł mi pomysł oświetlenia xenonowego o barwie światła 6000K które znalazłem na allegro
http://allegro.pl/item430319707_xenony_ksenony_hid_j_d_h7_impactogsm.html
Moje pytanie jest takie:
1.światło tych żarówek nie zaszkodzi rośliną i rybka.
2.Czy rośliny beda rosły.
3. Jaka ilość żarników bedzie potrzebna na 300 litrowe akwarium.
Moze ktoś próbowal coś z tymi żarówkami.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 10, 2008, 19:30:01 wysłane przez Puzli » Zapisane
Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 12, 2008, 23:01:01 »

Nie za silne światło? Co Ty chcesz akwarium stosować w pokoju zamiast żyrandola? Różne rośliny różnych warunków wymagają co do mocy światła. Ale jeśli chcesz mieć fajny efekt świetlny to polecam Ci diody lub zimną katodę w kolorze niebieskim, ale raczej tylko do stosowania na wieczory i na noc. Rośliny potrzebują (tak myślę) kompletnego zestawu barw (które składają się na światło białe) by mógł prawidłowo przebiegać proces fotosyntezy.

Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 13, 2008, 00:36:28 »

Powiem ci że takiego pomysła jeszcze nie widziałem. Poczekaj to ktoś na pewno odpowie, sam jestem ciekawy.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 13, 2008, 12:03:22 »

moim zdaniem te zarniki beda za mocne (maga oslepiac ryby-bynajmniej tak mi sie wydaje Roll Eyes)

250L słodkie
540L + 112L morskie
Puzli
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 13, 2008, 20:55:46 »

Dziękuje za odpowiedzi i czekam na kolejne!

Co do mocy światła. Czy żarniki HQI nie świecą równie silnym światłem? Intensywność światła xenonowego to ok 6500lx dla żarówki 35W. Zawsze mógłbym powiesić belkę trochę wyżej nad akwarium.
Jędrula wspomniałeś o barwie światła, 6000K porównując do HQI to temperatura przy której HQI świeci światłem białym co to xenonu nie wiem tego może ktoś wie.

Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 13, 2008, 23:24:33 »

Puzli nie znam się zbytnio na tych sprawach, ale z tego co się orientuje to xenon świeci zimnym światłem, białym, wpadającym w lekki, blady błękit. Sądzę że w widmie takiego światła będzie brakować pewnej barwy (chyb żółtej). Obstawiałbym że nie będzie to wpływać pozytywnie na rośliny. No chyba ze ich nie masz i hodujesz np pyszczaki, to czemu by nie spróbować  Wink

Stig_2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2008, 20:29:27 »

yyyyyyyyy.... jak chesz miec sushi to bardzo prosze Smiley , barwa tutaj nie ma znaczenia sam mam swietlowki o barwie 6400k do 10000k Smiley  ja bym na twoim miejscu bym nie eksperymentowal
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: