Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  
Autor Wątek: 96L low tech piotrekf  (Przeczytany 17920 razy)
piotrekf
Stały użytkownik

« : Wrzesień 11, 2008, 14:32:28 »

Po długim czasie powstał zbiornik typu Low Tech na bazie wskazówek z ksiązki Diany Walstad. Akwarium praktycznie miało miękki restart. Wymiary 80 x 30 x 40

Wody użyłem w następujących proporcjach : 30L kranovit + 20L destylowana + 40L woda z poprzedniego zbiornika.

Na starcie zbiornika ph wyniosło 7, Gh 13 , Kh 10 , No2 0,3, temp 26 C

Podłoże : 3cm ziemi ogrodowej , 3cm żwir czarny o drobnej granulacji.

Flora: Glossostigma elatinoides, Ludwigia Peruviana, Bacopa Monnieri, Hygrophila Polysperma Rosanervig, Cryptocoryne Wendtii Green, Hygrophila Difformis , Hemianthus Micranthemoides, Rotala Rotundifolia, Hygrophila Polysperma, Didiplis Diandra.

Fauna: 8 x neon czerwony, 6 x kirys , 3 x krewetka filtrująca.

Mam chwilowo 2 skalary, jednak są na wylocie i w zamian nich będzie 4-6 malutkich skalarków, na trochę , do odchowania:) Na dniach zamieszkają w akwarium krewetki red cherry i orange.

W akwarium działa filtr aquael fan 2 plus, plus grzałka aquael 100W. Oświetlenie na ten czas to 2 x 18 W , sylvania gro lux i daylight. Świece 5 h dziennie, dla równowagi by rośliny miały czas na rozpoczęcie czerpania dobrodziejstw z ziemi;)
Za jakis czas gdy rośliny bedą stabilne, spróbuje nawozić co2 i włączyć turboboost:) w postaci 2 x 14 W 6500K żarówek energooszczędnych.

Cóż to było by chyba tyle. Kompozycja nie spełnia moich oczekiwań do końca, bo nie udało mi się kupić roślin takich jak chcialem. Ale na początek wystarczy. Poza tym, akwarium jest chyba za małe na moje wizje  Smiley

Akwarium na dzien 17.02.09 - przed ogarnięciem Wink

29.10.2008 Smiley

Update z dnia 22.11.2008 Smiley

Mały update mojego akwarium. Zawsze warto pokazać cos co daje troche radosci :wink:
Akwarium na bazie ziemi, caly czas pracuje ładnie, rosliny rosną, glonów odpukać nie ma!
Nie nawoze, nie ma co2, wieczorem rosliny dostają wiecej słonca Smiley i jakos leci;)
Ten korzen wsadzony tak w rogu, cos mi nie pasuje, ale niech będzie, krewetki mają domek mały. Zdjęcia mogłyby byc lepsze, ale na lustrzanke narazie nie mam;) Zresztą najgorsze nie są Cool
Co do flory, to doszedl henio duzy, ale jest swiezutki i musi sie przyjąć, blyxa japonica rosnie, polysperma troche zwolniła, za to difformis dalej daje czadu Wink
Zapraszam do komentowania i pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2009, 11:16:29 wysłane przez piotrekf » Zapisane

hunk
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 11, 2008, 17:44:58 »

Po kij ci ta ziemia ogrodowa ?? nielepiejbyło dac kulki z nawozem ?? ziemia to lipa . Troch zupa:/ Ale ogulnie spoko 5/10

"Albo rybka, albo pipka. Jak powiedział Hamlet"
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2008, 17:57:48 »

Hmm... zastanawiam sie ; gdzie ten zwir o drobnej granulacji ...?  Undecided . Rosliny prezentuja sie jakos dziwnie .-choc wiem ,ze to poczatki . Ile juz stoi zalane i jakie parametry na dzien dzisiejszy lub wczorajszy ?
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2008, 18:43:00 »

Do akwarium na bazie ziemi ogrodowej potrzeba żwiru o granulacji 2-4mm i tak tez jest. A dlatego ziemia bo efekty na niej są lepsze niz na zwykłym zwirze, rośliny po czasie rosną lepiej i ładniej. Poza tym taka była koncepcja od początku. Parametry na dzien dzisiejszy ph 7, Gh 13 , Kh 10 , No2 0,3, temp 26 C.

MaTii
Stały użytkownik

kocham te hobby

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2008, 18:43:31 »

koledzy są nie wyrozumiali ;p przecież to początek rośliny się rozrosną jak dla mnie super może byc  tylko czekac aż roślinki się rozrosną Grin

112l
Obsada:
-1+1 mieczyki (5 małych 2,cm ;P)
-2+2 Ramirezki
- 6 kirysek spiżowy
1+1 prętnik karłowaty
1 kosiarka
IzzY
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2008, 21:45:15 »

Zapowiada się ciekawie ale poczekam jeszcze na nowe foty po rozrośnięciu się roślinek.
p.s. nie wolisz jednolitego tła?

Kerran vain haaveeni nähdä sain en pienuutta alla tähtien tuntenut.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 11, 2008, 21:58:29 »

Niektóre rośliny masz naprawdę bardzo ładne, chociaż jak na LT to jest ich chyba trochę przymało...
Wg mnie ładniej by wyglądały posadzone w kępkach a nie tak pojedynczo. 
Ale umiejętne przycinanie może zdziałać cuda.

Za jakis czas gdy rośliny bedą stabilne, spróbuje nawozić co2
No to co to za low tech?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 12, 2008, 11:03:03 »

IzzY - cały czas zastanawiałem sie czy po prostu nie zrobic czarnego tła jednolitego... ten pomysł gdzies krązy po mojej głowie, wiec nie powiedziane ze nie dojdzie do zmiany Cool

Co do roślin... faktycznie za mało ich jest, ale mysle ze w niedługim czasie bede musiał zamówic... na tą chwile musi tak być, ale będe aktualizował wątek, wiec bedzie mozna zobaczyc efekty Wink
Hehe no to jest i będzie low tech Smiley Powiem tak, istnieje taka mozliwosc technologiczna ze bedzie co2, ale jak wszystko bedzie szlo jak nalezy, to nie bedzie ani co2 i nie doleje grama nawozu. Cool Czas pokaże Wink

piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Październik 21, 2008, 14:20:26 »

Obecne moje akwarium mozna oglądac tutaj i wlasnie tutaj tez bedzie update, bo zmieniła sie obsada i roslinki rowniez. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 21, 2008, 14:22:02 wysłane przez piotrekf » Zapisane

macciek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Październik 21, 2008, 18:26:27 »

Akwa bardzo fajne super ten czarny zwir , arosliny poleca czeba cierpliwosci i czasu troche pustawo z rybami ale o to chodzi aby sie podobalo wlascicielowi pozdrowienia
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 22, 2008, 10:22:27 »

Fajnie będzie wyglądały te rośliny jak się rozrosna  Good ! Ale dla mnie jednak troche za pusto  Wink Ale ważne że Tobie się podoba.

250L słodkie
540L + 112L morskie
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 22, 2008, 13:47:17 »

Za mało roślin na start jak dla mnie na LT. Kiryski przy bazalcie (albo na odwrót) to nie jest dobre rozwiązanie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
piotrekf
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Październik 22, 2008, 16:47:55 »

Za mało roślin na start jak dla mnie na LT. Kiryski przy bazalcie (albo na odwrót) to nie jest dobre rozwiązanie.

Myslisz ze jest dla nich za ostry tak? dobrze rozumiem? Myslalem wlasnie o jakies zmianie w ekipie sanitarnej, tyle ze zbrojków nie chce... hm moze nie wiem kosiarki, albo co innego?

Co do roslin to smignely i juz sie zrobiło ładniej, choc i tak to za malo jak dla mnie, wiec bede musial troche zioła dokupic i poprzesadzać.

A tak btw to moze jakas aktualizacja placków u seboosa? Chetnie bym zobaczyl jak wygladają.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 23, 2008, 11:59:16 »

Bazalt dla kirysków jest zbyt gruby i zbyt ostry. Dla zbrojników też. Kosiarka i/lub otoski to chyba lepszy wybór.

Placków prawie nie widać, bo całe akwarium zarosły żabienice (powaga!). Trzeba wywalić przynajmniej 2 szt bo nie urosły tak jakbyśmy tego chcieli ale jakoś nie mamy sumienia nic z nimi zrobić :/

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 23, 2008, 12:26:27 »

Po kij ci ta ziemia ogrodowa ??
Bo zrobił akwarium LT.
nielepiejbyło dac kulki z nawozem ??
A dlaczego kulki? Dlaczego wg Ciebie są lepsze?
ziemia to lipa .
A dlaczego? Próbowałeś z ziemią czy bazujesz na opinii tych, którzy nie próbowali zakładać tego typu akwarium i już na starcie twierdzą, że ziemia to lipa?

Strony: [1] 2 3 ... 5
  Drukuj  

Skocz do: