makbia
Nowy
|
|
« : Wrzesień 11, 2008, 17:45:02 » |
|
Witam zapisałem się niedawno ale myślę że będę zaglądał częściej mamy z żoną już akwarium 126, zamówione trochę sprzętu do środka, przeczytane 4 broszurki + 1 książka o gatunkach ryb, sporo rozmów ze znajomymi i dużo czasu na internecie. Skompletowaliśmy już kilka gatunków: kiryski, brzanka wielkołuska, otosek, gromadnica ale brak nam ryby pływającej przy POWIERZCHNI oprócz neonów nie znalazłem w opisach gatunków tej informacji Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 11, 2008, 18:35:36 » |
|
witam do ryb powierzchniowych należą danio pręgowane...piękne rybki w paski lub w kropki zależy jaki rodzaj,gatunek..jest to ryba stadna.W sklepach zoologicznych są dostępne różne kolory, najczęściej szary i różowy...polecam tę rybkę bo to radosne i szybkie "stworzonko"
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
makbia
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2008, 18:50:51 » |
|
Dzięki danio są fajne podobają się mojej żoneczce a znasz jeszcze jakieś może?
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2008, 18:59:23 » |
|
hmm może jakieś labiryntowe?? bojownik lub prętnik karłowaty?? ale im potrzebna jest pokrywa (oddychają powietrzem atmoswrycznym ) wystawiają pyszczki ponat powieszchnie i wypuszczają "bombelek" ze skrzeli...ja obecnie rozmnażam bojoniki i jeśli chcecie mogę podarować jedną sztukę niestety jest jeszcze mały i ma jakieś 2 cm więc skalary by miały wyżerkę ale jak podrośnie to chętnie oddam tutaj daje zdjęcie tatusia: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2b8bffb2f1871ef1.html
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2008, 19:14:44 » |
|
Ryba bardzo .Ale to bardzo powierzchniowa to : Pstrazenica Marmurkowa - carnegiella strigata-
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2008, 19:16:35 » |
|
tylko owlman to są ryby zalecane zaawansowanym i lubią wyskakiwać
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 11, 2008, 19:27:32 » |
|
Ale Lauri . Mam nadzieje ,ze akwa bedzie z pokrywa . . I nie widze w nich nic dla zaawansowanych .
|
|
|
|
|
|
|
makbia
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 11, 2008, 19:32:10 » |
|
Dzięki planujemy właśnie parkę prętników karłowatych ale o nich piszą że pływają raczej w toni, dziękuję za pstrążenicę, piszę że jest towarzyska i lubi parametry wody które planujemy do akwarium, jest ładna ale pewnie z racji że jest trochę dziwaczna wymaga szczególnego traktowania ? choć z racji towarzyskości może się dobrze czuć ze spokojnymi rybami, które planujemy jak myślicie, no i jest pewnie droga, zaraz poszukam cen
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2008, 19:34:43 » |
|
Pstrążenica marmurkowana – Carnegiella strigata. Gatunek ten polecany jest tylko akwarystom z dużym doświadczeniem . Na stary kontynent została sprowadzona w 1912 roku, jednakże nie rozprzestrzeniła się na dużą skalę. Jest gatunkiem nerwowym i bardzo delikatnym. Jej ciało ma bardzo specyficzny siekierkowaty kształt. Posiada oliwkowy grzbiet i połyskujące srebrzyście boki, pokryte brązowym marmurkowym rysunkiem. W górnej części ciała widnieje wyraźny wąski pasek, który przebiega od pokrywy skrzelowej do płetwy ogonowej. Rozróżnienie płci sprawia wiele kłopotów. Samce są nieco smuklejsze. W warunkach naturalnych uwielbiają przebywać w słońcu przy powierzchni wody.
"Gatunek ten polecany jest tylko akwarystom z dużym doświadczeniem" a może jednak coś innego skoro skacze na 15m??
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2008, 19:43:33 » |
|
WOW . 15 m rybka o dlugosci 4-5 cm ?
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 11, 2008, 19:47:42 » |
|
tak mogą skoczyć polując na owady bąć uciekając przed grapierznikem w akwariach skaczą mniej ale 5 metrów to też nie mało więc lepiej jest dużo wiedzieć o tycz rybkach nim się je kupi i trzeba mieć doświadczenie w ich zachowaniach noo bo potem na forum pojawi się wątek zę ktoś zapomniał zamknąć pokrywę i rybka wyskoczyła z akwa zleciała ze chodów i padła w salonie na środek pokoju szamocząc się , podskakując i strasząc kota
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 11, 2008, 19:55:19 » |
|
Lauri . Czy jestes pewna o czym piszesz? Ja wiem jedno : sa to spokojne i latwe w hodowli rybki . Nie jedza kotow i nie biegaja po salonach . Nie skacza po schodach itp . W jakim horrorze to widzialas ?
|
|
|
|
|
|
|
|
Toxic
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 11, 2008, 21:47:03 » |
|
Przy powierzchnii z reguły trzymają się wszystkie labirynty, z tych bardziej popularnych: gurami, prętniki, bojowniki ,skrzeczyki, wielkopłetwy Poza tym wymienione już danio, pstrążenice, podobno hokejówki, i zdaje się, że półdziubki, szczupieńczyki i motylowiec też Tyle wiem Oczywiście nie wszystkie nadają się do waszego akwarium, osobiście polecałbym jakieś labirynty.
|
|
|
|
|
|
|
|