Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: RYBY POWIERZCHNIOWE  (Przeczytany 7157 razy)
makbia
Nowy
*

« : Wrzesień 11, 2008, 17:45:02 »

Witam
zapisałem się niedawno ale myślę że będę zaglądał częściej Cool
mamy z żoną już akwarium 126, zamówione trochę sprzętu do środka, przeczytane 4 broszurki + 1 książka o gatunkach ryb, sporo rozmów ze znajomymi i dużo czasu na internecie.
Skompletowaliśmy już kilka gatunków: kiryski, brzanka wielkołuska, otosek, gromadnica
ale brak nam ryby pływającej przy POWIERZCHNI
oprócz neonów nie znalazłem w opisach gatunków tej informacji
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam papa
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 11, 2008, 18:35:36 »

witam
do ryb powierzchniowych należą danio pręgowane...piękne rybki w paski lub w kropki zależy jaki rodzaj,gatunek..jest to ryba stadna.W sklepach zoologicznych są dostępne różne kolory, najczęściej szary i różowy...polecam tę rybkę bo to radosne i szybkie "stworzonko"  Good !

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
makbia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2008, 18:50:51 »

Dzięki
danio są fajne podobają się mojej żoneczce Smiley
a znasz jeszcze jakieś może?
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2008, 18:59:23 »

hmm może jakieś labiryntowe?? bojownik lub prętnik karłowaty?? ale im potrzebna jest pokrywa (oddychają powietrzem atmoswrycznym Wink ) wystawiają pyszczki ponat powieszchnie i wypuszczają "bombelek" ze skrzeli...ja obecnie rozmnażam bojoniki i jeśli chcecie mogę podarować jedną sztukę Wink niestety jest jeszcze mały i ma jakieś 2 cm więc skalary by miały wyżerkę ale jak podrośnie to chętnie oddam Grin tutaj daje zdjęcie tatusia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2b8bffb2f1871ef1.html

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2008, 19:14:44 »

Ryba bardzo .Ale to bardzo powierzchniowa to : Pstrazenica Marmurkowa - carnegiella strigata- papa
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2008, 19:16:35 »

tylko owlman to są ryby zalecane zaawansowanym i lubią wyskakiwać Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 11, 2008, 19:27:32 »

Ale Lauri . Mam nadzieje ,ze akwa bedzie z pokrywa . Wink . I nie widze w nich nic dla zaawansowanych .
makbia
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 11, 2008, 19:32:10 »

Dzięki
planujemy właśnie parkę prętników karłowatych ale o nich piszą że pływają raczej w toni,
dziękuję za pstrążenicę,
piszę że jest towarzyska i lubi parametry wody które planujemy do akwarium, jest ładna ale pewnie z racji że jest trochę dziwaczna wymaga szczególnego traktowania ?
choć z racji towarzyskości może się dobrze czuć ze spokojnymi rybami, które planujemy
 jak myślicie, no i jest pewnie droga, zaraz poszukam cen
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2008, 19:34:43 »

Pstrążenica marmurkowana – Carnegiella strigata.  Gatunek ten polecany jest tylko akwarystom z dużym doświadczeniem . Na stary kontynent została sprowadzona w 1912 roku, jednakże nie rozprzestrzeniła się na dużą skalę. Jest gatunkiem nerwowym i bardzo delikatnym. Jej ciało ma bardzo specyficzny siekierkowaty kształt. Posiada oliwkowy grzbiet i połyskujące srebrzyście boki, pokryte brązowym marmurkowym rysunkiem. W górnej części ciała widnieje wyraźny wąski pasek, który przebiega od pokrywy skrzelowej do płetwy ogonowej. Rozróżnienie płci sprawia wiele kłopotów. Samce są nieco smuklejsze. W warunkach naturalnych uwielbiają przebywać w słońcu przy powierzchni wody.

"Gatunek ten polecany jest tylko akwarystom z dużym doświadczeniem"
a może jednak coś innego skoro skacze na 15m??

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2008, 19:43:33 »

WOW . 15 m rybka o dlugosci 4-5 cm ? Good !
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 11, 2008, 19:47:42 »

tak mogą skoczyć polując na owady bąć uciekając przed grapierznikem Wink
w akwariach skaczą mniej ale 5 metrów to też nie mało więc lepiej jest dużo wiedzieć o tycz rybkach nim się je kupi i trzeba mieć doświadczenie w ich zachowaniach noo bo potem na forum pojawi się wątek zę ktoś zapomniał zamknąć pokrywę i rybka wyskoczyła z akwa zleciała ze chodów i padła w salonie na środek pokoju szamocząc się , podskakując i strasząc kota Roll Eyes

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 11, 2008, 19:55:19 »

Lauri . Czy jestes pewna o czym piszesz? Ja wiem jedno : sa to spokojne i latwe w hodowli rybki . Nie jedza kotow i nie biegaja po salonach . Nie skacza po schodach itp . W jakim horrorze to widzialas ? Good !
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 11, 2008, 19:59:30 »

ohh nie ważne ale ja tylko podałam przykład
ale to co wysłałam 20:34:43
to prawda wzięta z wiarygodnego źródła

http://www.superakwarium.pl/pstrazenica-marmurkowana-id828.html

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 11, 2008, 21:47:03 »

Przy powierzchnii z reguły trzymają się wszystkie labirynty, z tych bardziej popularnych:
gurami, prętniki, bojowniki ,skrzeczyki, wielkopłetwy
Poza tym wymienione już danio, pstrążenice, podobno hokejówki, i zdaje się, że półdziubki, szczupieńczyki i motylowiec też Smiley Tyle wiem Smiley
Oczywiście nie wszystkie nadają się do waszego akwarium, osobiście polecałbym jakieś labirynty.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: