Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr AQUAEL FAN-mikro  (Przeczytany 6210 razy)
Arek0402
Bywalec

« : Wrzesień 11, 2008, 17:55:02 »

W małym akwarium mam Filtr AQUAEL FAN-mikro (250l/h, 2.2W) mam założoną taką końcówkę do napowietrzania, nie dość że słabo natlenia to jeszcze głośno, więc mam pytanie czy da się ją jakoś wyciszyć albo kupić coś innego? Deszczownia odpada bo cicha nie jest i zmiana poziomu wody ma wpływ na hałas i napowietrzanie.
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 11, 2008, 20:45:50 »

Sprobuj ustawic moc filtra i tej koncowki na max i przeczyscic filtr.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 11, 2008, 21:14:44 »

Sprobuj ustawic moc filtra i tej koncowki na max i przeczyscic filtr.
Moc filtra jest ustawiona na max a końcówka jest banalnej konstrukcji i nie ma tam co ustawiać, filtr jest czysty i jeszcze jedno im bardziej jest opuszczony tym słabiej natlenia.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 11, 2008, 23:24:18 »

Ja mam bez zadnej koncowki i dobrze natlenia. To normalne, ze im nizej go umiescisz w wodzie, tym powietrze bedzie slabiej dochodzilo. Roznica cisnien. Wink
Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 11, 2008, 23:29:45 »

Wywal ten trójnik do którego wchodzi wężyk, ustaw filtr tak żeby woda wylatująca z niego maksymalnie poruszała taflę wody, ale jednocześnie żeby było to bezgłośne i po problemie. Akwarium będzie napowietrzone poprzez ruch tafli wody, więcej nie potrzeba.
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 12, 2008, 08:02:08 »

Ja mam bez zadnej koncowki i dobrze natlenia.
W jaki sposób natlenia? Tak jak napisał Kvasir?
Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 12, 2008, 09:30:16 »

Arek a czy przy filtrach zewnętrznych (profesjonalnych) widziałeś kiedyś wężyk doprowadzający powietrze do akwarium ?? Najlepsze natlenienie wody jest poprzez ruch tafli. Zauważ że te bąbelki u ciebie idą do góry i wychodzą poza akwarium, dzięki temu że się "wybijają" na powierzchnię to wzruszają taflą wody, przez to się woda natlenia. Więc jak dasz na maksymalne obroty filtra i ustawisz wylot tak żeby był bezgłośny i zarazem jak najmocniej poruszał taflę wody to będzie dobre rozwiązanie.
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 12, 2008, 10:18:12 »

Ale w tak małym aqwa szybko paruje woda przez co zmienia się poziom wody i często będzie trzeba uzupełniać wode żeby było cicho.
Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 12, 2008, 10:41:08 »

Nie masz pokrywy ? W każdym akwarium paruje woda. Uzupełnia się ją odstaną wodą co kilka dni.
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 12, 2008, 10:47:39 »

Nie masz pokrywy ?
Aqwa 112l i 15l są przykryte szybą dociętą na wymiar.
Uzupełnia się ją odstaną wodą co kilka dni.
Wiem, ale łatwiej jest jeśli nie ma się określonego poziomu przez filtr.
Poza tym w aqwa 112l jest filtr RESUN SP-1100 który ma identyczne rozwiązanie natlenienia i natlenia bardzo cicho i bardzo mocno na szczęście jest regulacja poziomu natlenienia.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 10:51:17 wysłane przez Arek0402 » Zapisane
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Październik 15, 2008, 13:24:57 »

Wymyśliłem takie rozwiązanie: http://img252.imageshack.us/my.php?image=beztytuuyj4.png rysunek jest bardzo schematyczny Wink Ale filtr jest za słaby Sad tzn. nie ma siły pompować przez te rurki tak mocno aby zassać powietrze. Może macie jakiś pomysł ? Myślałem nad wyjęciem gąbki ale wtedy nie będzie filtracji Sad

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 15, 2008, 13:35:29 »

jak już wyzej napisano - bąbelki nie są potrzebne - ważny jest ruch na tafli
ja w swoim turbo 350 zupełnie odciąłem bąbelki
zgodnie z Twoim rysunkiem jedyny plus tych bąbelków to wrażenia estetyczne chyba tak zwana ściana tlenowa czy jakoś tak, ten filtr nie wydoli i nie wypchnie powietrza na taką odległość

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Październik 15, 2008, 13:41:15 »

Tez mam ten filtr i.... im jest blizej tafli tym wiecej powietrza daje - teraz mam go 2 cm pod powierzchnia - raz za czas pusci jakas serie babelkow a tak to porusza taflą tak ze kreci sie ona ladnie w kółko...

Jesli o glosnosc chodzi - moj pracowall glosno przez pierwsze 5 dni - kombinowalem przekladajac i obracajac go - czasem wtedy chodzil ciszej...az po 5 dniach sam z siebie ucichl tak ze juz WOGOLE go nie slychac - pracuje na jakichs 70% mocy
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Październik 15, 2008, 13:47:54 »

Nigdy nie widziałem filtra który nie puszcza "bąbelków", skoro są one zbędne to po co każdy filtr je wytwarza ?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 15, 2008, 13:49:39 »

nie, nie każdy filtr wewnetrzny wypuszcza powietrze
sam mam też taki który ma zamiast tego deszczownię
poczytaj - te bąbelki to gadżet

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: