Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomożcie początkującej:(  (Przeczytany 3358 razy)
mrowka
Nowy
*

« : Wrzesień 11, 2008, 18:42:01 »

Mam problem z korzeniem. Chociaż nie wiem czy to wina korzenia. Korzeń mam z plaży morskiej, długo gotował się, aż wypłynęła z niego garść żywicy/ korzeń sosny. Wsadzilam go do nowo założonego 112l akwarium. I... rybki zdychają  nie wiem czy to wina korzenia, ale dziwne ze na 40 maleńkich rybek(brzanki, kirysy, molinezje, zbrojniki itp) po 2 dniach od wsadzenia i założenia aż 5 już zdechło:( bardzo mi ich szkoda, bo widze ze niektore tez plywają kołowate:( nie wiem czy to wina korzenia. Rzeczywiscie jak ściągnę pokrywę to "czuć las" ( podobny wątek znalazłam na forum) i nie wiem co robić. Odwiedzilam dzis sklep zool., zakupilam baktopur ale nie wiem czy go użyć bo tak naprawde nie wiem czy to wina jakis bakterii jak nie widze zadnych plamek itp. na rybkach. Pomożcie:( temp. wody 27, filrt wewnetrzny dla akwarium<200l.
Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 11, 2008, 23:44:31 »

Czym prędzej wyjmij ten korzeń i zrób podmianę wody około 30%. za tydzień kolejna taka sama podmiana.
katani
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 12, 2008, 10:10:17 »

wyciagnij ten korzeń i wyrzuć. i zrób podmianę wody jak napisał Kvasir

Nie wsadzaj korzeni drzew iglastych do akwarium. Ze względu na specyfikę systemu korzeniowego sosny, świerki i inne takie mają bardzo atrakcyjnie wyglądające korzenie ale kompletnie nie nadają się do akwarium. Wydzielają substancje żywiczne i inne związki chemiczne niekorzystnie wpływające na wodę oraz toksycznie na zwierzątka wodne... To trochę tak jakbyś pomalowała taki korzeń lakierem do paznokci;]
Rośliny iglaste zazwyczaj nie rosną blisko wody.
Znajdź korzeń drzewa liściastego wymocz, wygotuj i jak utonie włóż do akwarium.

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 12, 2008, 12:55:12 »

Iglaki wogóle nie nadają się do akwariów jak zaznaczył katani, zrób sobie korzeń albo z jakiegoś drzewa liściastego (z tego co pamiętam drzewa owocowe też się nie nadają) albo idź i kup gotowy w sklepie lub na allegro, jest tego cała masa. Przeszukaj forum było gdzieś o korzeniach dość sporo materiału

katani
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 12, 2008, 16:04:23 »

Moim zdaniem najlepsze są korzenie dębu i olchy - do akwarium z czarną wodą, potem brzozy / klonu/wiązu/buka/ wierzby. najlepiej znaleźć, drzewko które samo uschło ale korzeń nie zaczął się jeszcze rozkładać.
Wyrywania drzew dla korzeni nie polecam bo po 1 jest to złe ! ! ! a po drugie jest to ruletka bo nie wiadomo jaki korzeń trafimy.
W celu pozyskiwania korzeni polecam wycieczki nad brzegi rzek, stawów, miejsca gdzie była zrywana wierchnia warstwa ziemi (budowy, wyrobiska, odkrywki), lasy zagajniki. Szczególnie dobrymi miejscami do pozyskiwania rewelacyjnych korzeni są wycinki lub przecinki drzew. Korzenie w takich miejscach zreguły są już martwe lub w fazie zamierania.

magita
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 23, 2009, 21:06:16 »

Ja ma takie pytanie dot. korzenia:

Znalazlam dwa duze korzenie. Ktos kiedys wycia drzewa, a korzenie po jakims czasie wykopal i tak zostawil(tak to wyglada)
Sa one juz troche "doswiadczone" warunkami atmosferycznymi-leza napewno juz tak wykopane jakis czas. i wygladaja na lisciaste.
Frangment wlasnie gotuje w wodzie slonej. Jak narazie nie zabarwia on wody, ale do konca nie tonie jeszcze....
Powiedzcie czy taki korzen sie nadaje do akwarium Huh
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2009, 21:10:33 wysłane przez magita » Zapisane
daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #6 : Styczeń 23, 2009, 21:37:11 »

nie ryzykowałbym takim doświadczonym korzeniem, kto wie co w nim siedzi i co się dzieje w środku korzenia, może nic się nie stać a możesz tylko sobie zaszkodzić jeśli źródło nie jest pewne ja osobiście bym nie ryzykował

magita
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 23, 2009, 21:41:13 »

nie jest on gruby,...moze ma w najwiekszym przekroju 3 cm
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: