Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Gurami mozaikowe - rozpoznanie płci, proszę o pomoc
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gurami mozaikowe - rozpoznanie płci, proszę o pomoc  (Przeczytany 10564 razy)
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« : Wrzesień 11, 2008, 19:41:04 »

Witam serdecznie Smiley

Mam prośbę, czy moglibyście mi pomóc w rozpoznaniu płci gurami mozaikowych. Mam ich cztery sztuki, mają około 5,5cm - wiem, że to niewiele ale słyszałem, że to dla rozpoznania dymorfizmu wystarczy. Ja nie umiem tego zrobić, a na pewno nie dokładnie. No i jak będę zamieniał i dokupywał, żeby mieć haremik 1+2/3 to na co szczególnie zwracać uwagę. Czytałem sporo, ale widać za mało, na ten temat.

W linku poniżej galeria ze zdjęciami - sporo tego dla tego nie zamieszczam tutaj. Nie wiem, które rybki są które na zdjęciach ponieważ pływają szybciej niż kosiarki  Afro

http://krzysztofw.enetia.pl/index2.php?id=galeria&gal=rybyide

Proszę podawajcie nr wiersza i kolumny oraz płeć - kolejność zdjęć jest zawsze ta sama więc będę wiedział, o które zdjęcie chodzi.

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 11, 2008, 22:15:35 »

Ciężka sprawa Smiley Mogę coś powiedzieć ale bez 100% pewności.
wiersz 1 kolumna 1  - samiec
wiersz 3 kolumna 1 - samiec
wiersz 5 kolumna 3 - samiec
Miałem ambitny plan opisać więcej zdjęć ale muszę spasować Smiley

KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 12, 2008, 07:50:58 »

Dzięki Toxic nie trzeba więcej, bo jeśli masz rację to mam problem z nadmiarem samców - sztuk jeden za dużo :/
Dzisiaj idę upolować samiczkę jakąś... Mam nadzieję na udane łowy...

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 14, 2008, 12:52:20 »

samce mozajkowych ze sobą nie walczą, nawet podczas tarła są dość łagodne także nie przejmowałbym się ilością samców. zresztą z uwagi na skłonności do napadów paniki, te labiryntowce wręcz należy trzymać w grupach.

Twoje gurami są za młode, żeby cokolwiek o nich powiedzieć, to trochę wróżenie z fusów. Mozaje bardzo późno wykazują zdecydowane cechy dymorfizmu płciowego, moje to robiły dopiero po osiągnięciu ok 8cm - na tyle późno, że już żyłem w przekonaniu, iż na 5 sztuk mam 5 samic Smiley Wcześniej cechy dymorfizmu wykazują jedynie skarłowaciałe osobniki, które w rzeczywistości są starsze niż wynikałoby to z ich rozmiarów.

Ciężka sprawa Smiley Mogę coś powiedzieć ale bez 100% pewności.
wiersz 1 kolumna 1  - samiec
wiersz 3 kolumna 1 - samiec
wiersz 5 kolumna 3 - samiec
IMO to jest jedna i ta sama ryba. Być może samiec, nie podejmuję się określenia jej płci.

KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 14, 2008, 16:08:17 »

Faktycznie na zdjęciach 1:1  oraz  3:1 jest to ta sama rybka - teraz to zauważyłem  Embarrassed.

Cytat: lukas
zresztą z uwagi na skłonności do napadów paniki, te labiryntowce wręcz należy trzymać w grupach.
No cóż, w takim razie dokupienie 5-go nie było złym posunięciem, tym bardziej, że do końca roku mam w planach przerzucenie ich do 370l - tam będą mogły być ciągle w grupie i nie bać się innych rybek. Czytałem też o ich łagodności, ale nigdy o panice. Miałem kiedyś gurami dwuplame, nie dało się trzymać dwóch samców razem, więc myślałem, że wszystkie labirynty tak mają.

Cytat: lukas
Twoje gurami są za młode, żeby cokolwiek o nich powiedzieć, to trochę wróżenie z fusów. Mozaje bardzo późno wykazują zdecydowane cechy dymorfizmu płciowego, moje to robiły dopiero po osiągnięciu ok 8cm
Poczekamy zobaczymy, ale i tak trzymam kciuki za przyszłe tarło bo to naprawdę przepiękne ryby i chciałbym zostać wujkiem takich cudów natury Afro

Można chyba zamknąć temat, jeśli moderatorzy się zgadzają...

KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 18, 2008, 20:17:11 »

Nie wiem czy zaczynać nowy wątek czy też prosić moderatorów o dodanie do tytułu tego info....
Ostatnio pytałem się o płeć moich gurami mozaikowych (tak na marginesie to kupiłem je 5 września a pytałem 11). A tutaj niespodziewanka - jeden z samców buduje gniazdo! Nie wiem, czy się nie zdziwi jeśli nie znajdzie samicy, bo wszystkie pozostałe rybki są SPORO mniejsze od niego (swoją drogą nie wiem kiedy tak wyrósł  Shocked, a są wszystkie z jednego tarła nabyte) i nie da się jeszcze u nich poznać czy to pan czy pani gurami - chociaż on już pewnie wie   Cool  ALE ONE SĄ CHYBA ZA MŁODE, PRAWDA - ILE ONE MOGĄ MIEĆ SKORO BYŁY W SPRZEDAŻY 4cm?! Huh
Czy razbory klinowe albo kosiarki w razie czego nie zjedzą narybku/ikry? Czytałem, że oba te gatunki nie gustują w żywym pokarmie.

PANIKA W MOJEJ GŁOWIE!! (i w akwa też, bo inne rybki mają teraz ciężko - na szczęście zbiornik dobrze zarośnięty... bardzo dobrze nawet).

Przepraszam za posta pod postem
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2008, 20:23:15 wysłane przez KSnake » Zapisane

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 18, 2008, 23:25:43 »

bez zbędnych emocji. gniazdo to jeszcze nie tarło.

chicken20091986
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 22, 2008, 09:45:48 »

moim zdaniem z tego co ja wiem i posiadam 4 gurami to rozpoznac mozna je po górnej płetwie na grzbiecie samce maja taką szpiczastą a samice bardziej zaokrągloną i samice maja jeszcze wiekszy brzuch po bokach
KSnake
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 22, 2008, 18:59:58 »

Chicken - nie o to chodzi, że nie wiem jak je rozpoznać, tylko nie mam na tyle doświadczenia żeby zrobić to kiedy są jeszcze tak młode Wink

Uzupełnię Twoją wiedzę zatem, oczywiście chodzi o dość dobrze wybarwione osobniki trzymane w optymalnych (bądź prawie optymalnych) warunkach.
Samiec gurami mozaikowego, bo o nich tu mowa i nie do końca jest to zgodne z innymi gatunkami gurami, nie tyle ma spiczaste płetwy, co są one bardziej wydłużone. Grzbietowa sterczy niemal pionowo w górę i faktycznie jest bardziej spiczasta niż u samicy, u której płetwa ta jest niska i okrągła. Płetwa brzuszna samca jest mocno wydłużona poza obrys tylnej części ciała i mieni się lekko tęczą (jak benzyna na wodzie), nie jest specjalnie ostro zakończona - rozciągnięta w pionie połowa serduszka. W części przedniej jest za to mocno "zbrojona" w (nie wiem jak to się fachowo nazywa) szkielet płetwy, taki stelaż z "prętów". Samica ma płetwę nie wystającą poza obrys, bardziej na kształt półłezki przyczepionej do podbrzusza. Płetwa ogonowa u samca ma bardziej wciętą środkową część niż u samicy, chociaż nie zawsze. Wygląda to mniej więcej tak:
<      samiec
(       samica
Samiec jest większy i intensywniej ubarwiony, szczególnie widoczne są intensywnie pomarańczowe podbrzusze, brzuch i okolice pyska, a także "zbrojona" część płetwy. O wiele wyraźniejszy jest też wzór na ciele.

Muszę przyznać, że coś tam już kapuję u maluszków też, i prawie wszystkie moje trafienia, na razie są prawidłowe. No i oczywiście koledzy Lukas i Toxic bardzo pomógli, bo na podstawie ich typu, zacząłem dalsze eliminacje  Grin
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 19:03:25 wysłane przez KSnake » Zapisane

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 22, 2008, 19:31:16 »

moje samce i samice były tak samo intensywnie wybarwione. poza tym, że samce miały dodatkowo czerwone podgardla. Płetwa grzbietowa u samców dłuższa niż u samic (wcale nie stercząca) oraz zaopatrzona we "frędzle" z promieni które są dłuższe niż błona płetwy. To samo u samców na płetwie odbytowej - na całej długości "frędzle" z promieni, które przerastają błonę płetwy. Dojrzałe samice są też wyraźnie pękate.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: