Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ryba wariuje. Dosłownie.  (Przeczytany 3378 razy)
Atomicus
Nowy
*

« : Wrzesień 13, 2008, 09:13:23 »

Witam, od pewnego czasu jedna z moich paletek wariuje.
Pół dnia siedzi w norze wykopanej po częsci przez glonojada syjamskiego, ukryta za liściem i konarem. Czasami wyplywa na moment, wraca spowrotem. A czasami dostaje ataku szału, wyskakuje z wody, uderza o szyby, bawi się w wodolot, robi hałasu całe mnóstwo, i kiedyś się w końcu skaleczy i zabije.
Z innyą paletką, skalarami, z czymkolwiek jest wszystko w porządku. Akwarium jest ustablizizowane, dużo roślin, co2, filtr działa, temepratura ~28 st.C.
Ostatnio [3 tygodnie temu]druga paletka miała ospę. Stosowałem MFC,Akryflawine, podniesienie temp wody do 32st. Przeszlo jej.
No i jakieś 2 miesiące temu umarała inna paletka, były partner obecnej samicy. Najprawdopodobniej z zazdrości, bo nowy, większy samiec zajął jego miejsce. Dziwne to było, niemal pewien jestem , że umarł z zazdrości.
Tak czy siak, wiadomo komuś coś o chorobach psychicznych rybek? A tak serio, co to za pasożyt/choroba wewnętrzna i jak to leczyć?
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 13, 2008, 12:25:38 »

jakiej pojemnisci masz akwa i jakie ryby sa tymi paletkami co ci zostaly ? prawdopodobnie to moze byc reakcja na stres ,wiecej info znajdziesz tutaj

http://paletki-arka.republika.pl/index.html

daj jakies fotki , powodzenia

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 13, 2008, 20:24:35 »

po pierwsze napisz:

1. jaka obsada
2. jakiej pojemności akwa
3. co to za paletka i ile ją masz
4. parametry wody

możliwe że masz po prostu przyduchę w akwa. Z zazdrości żadna rybka nie umarła, a określenie płci u paletek jest bardzo ciężkie, jedynie podczas udanego tarła można określić, bo jak pewnie wiesz czasem mogą się dobrać 2 samiczki.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2008, 20:26:23 wysłane przez daniel.iron » Zapisane

Atomicus
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 14, 2008, 16:49:41 »

to tak:
~200l
Rośliność mnoga i dużo, nazw niestety nie pamiętam. Wybaczcie.
ph 7,czasami odskoczy do 7,5.
C0^2.

Inne ryby to:
2 glonojady syjamskie
4 kosiarki
2 nie wiem co, ale mialo być kosiarka jak bylo male. Ale nią nie jest.
3 neony
1 samica danio pręgowanego.
Skalar
Paletki -> 1 Malobor [ta mam już pare lat], 2 Blue cobalt [od 3 miesięcy]
No i oczywiśćie zwariowana Malboro [od 3 mie].

Dzisiaj znowu jest spokojna. Ale pewnie jutro znowu sie zacznie.
Co do płci, to napewno samica, chyba że samce składają ikrę:)
A szczerze, nie wiedziałem że mogą sie sparować samice.
to by tłumaczylo dlaczego 5 razy podchodziły do tarła, i samiec po 2-3 dniach zjadał ikre.
Widziałem moment zapładniania ikry, i dziwiło mnie że nie widze spermy, ale, uznałem że jest poprosty bezbarwna.
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 14, 2008, 19:06:43 »

ph w porzadku , ph niejest stale tak sie bedzie bujac w ciagu dnia i nocy

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: