Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 60 litrów - Pierwsze akwarium, pytanie o rybki co jak i ile :)
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: 60 litrów - Pierwsze akwarium, pytanie o rybki co jak i ile :)  (Przeczytany 17115 razy)
safewayOX
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Wrzesień 26, 2008, 20:58:49 »

Oj, a jak duże rosną? Zmierzyłem je (choć to trudne przez szybę bo ruchliwe są), czarne mają ok 2cm, żólte ok 3.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #31 : Wrzesień 26, 2008, 21:02:23 »

"Samiec ma 5 cm długości, samica 7-10 cm."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Molinezja_ostrousta
Ja widzialem w zoologicznym molki takie 6-7cm napewno. Problem zaczyna sie wtedy gdy zaczn Ci sie rozmnazac. A sa to rybki które dosyc łatwo sie rozmnazaja. Takie stadko kilkunastu ok 7cm msywnych rybek w 60l to juz jest przerybienie.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
safewayOX
Nowy
*

« Odpowiedz #32 : Wrzesień 26, 2008, 21:08:37 »

Dzięki raz jeszcze - postaram się szybko jakoś rozdać je i mam nadzieję, że nie przyjdzie im do głowy rozmnażanie - 10-60 rybek to nie miałoby gdzie się ruszyć nawet!

Patu$1117
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #33 : Wrzesień 28, 2008, 17:10:59 »

masz 6 ampulari w 60l??? to hcyba za duza liczba jak na ten litraż ale ja tam nie iwem za bardzo może któś bardziej doświadczony.... moja kuzynka w 400l miała 2 i potem miąła taką plagę wiec musiała wszystko zrestartować i wogule nie miała co ztymi ślimakami zrobic
safewayOX
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Wrzesień 30, 2008, 15:38:45 »

Owszem 6 szt. Z tego co wiem to nie stanowi to chyba problemu, poza zjadaniem resztek roślin i pokarmu, czyszczą szyby z glonów i "śmieci", ale o negatywnych skutkach trzymania ich nie słyszałem.
Może wypowie się ktoś z większym doświadczeniem....

sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #35 : Wrzesień 30, 2008, 20:44:08 »

masz 6 ampulari w 60l??? to hcyba za duza liczba jak na ten litraż ale ja tam nie iwem za bardzo może któś bardziej doświadczony.... moja kuzynka w 400l miała 2 i potem miąła taką plagę wiec musiała wszystko zrestartować i wogule nie miała co ztymi ślimakami zrobic

ehh mogła dać bocje i było by po problemie. Bo chyba nie ma negatywnych skutków, czasem jest ich za dużo to oddaj do zoologicznego nawet za free. Lepiej dać niech ktoś ma i niech żyją niż zabijać.

Moje akwaria: 126l.
HUNCO
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Grudzień 10, 2008, 08:59:05 »

Witam wszystkich. Planuję zakup akwarium 60-80L. Podpatrzyłem proponowaną obsadę na 60L:
10-12 Neonów Inessa
6 Gupik Pawie Oczko(samce)
4 Kirys Panda
2+1 Pielęgniczka Ramireza
4 Otoski

Jeśli zakupię akwarium 80L to może mogę zwiększyć ilość ryb o:
3-5 Neonów
2 Gupiki
+może jeszcze jakieś 2-3 nowe rybki innego gatunku? Jakieś sugestie/propozycje?

Przy takiej obsadzie ryb jakie rośliny będą najbardziej odpowiednie?

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc Wink
Pata
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Styczeń 21, 2009, 17:44:09 »

Zakupiłam 40l akwarium. Nie mam pojęcia jak je urządzić. Chciałabym duże rożliny oraz duże ryby Wink. Może coś doradzicie ?

Pata
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #38 : Styczeń 25, 2009, 09:28:42 »

W 40l. to koleżanko nie poszalejesz...
To bardzo małe akwa i nie ma dżych ryb które można tam trzymać...
obsada może być taka:
1x bojownik ew.2-3 samice ale będzie trochę ciasno
5x otosek
i to by było wszystko...lub
stadko razbor klinowych 6-7 sztuk
do tego krewetki red cherry Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Pata
Nowy
*

« Odpowiedz #39 : Styczeń 25, 2009, 23:36:01 »

a np w 45l akwa
2 prętniki karłowate
5 neonków
byłoby im dobrze ?

Pata
sitekplock
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Styczeń 26, 2009, 14:23:57 »

witam jestem nowy zamierzam kupic akwarium 60 litrowe poprosze o podpowiedz w jakich ilosciach sztuk i rodzaj rybek kupic na poczatek. moje pytanie dotyczy rowniez podloza (ktore jest najlepsze  i w jakiej ilosci) oraz roslinnosci ile i jakiej. poprosze  pare zestawow od kliku doswiadczonych akwarystow. powoli czytam wszystkie watki i tematy ale musi troch minac zeby wszystko opanowac. dziekuje i pozdrawiam. czekam na pare zestawow.  Smiley
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #41 : Styczeń 26, 2009, 14:27:34 »

witam jestem nowy zamierzam kupic akwarium 60 litrowe poprosze o podpowiedz w jakich ilosciach sztuk i rodzaj rybek kupic na poczatek. moje pytanie dotyczy rowniez podloza (ktore jest najlepsze  i w jakiej ilosci) oraz roslinnosci ile i jakiej. poprosze  pare zestawow od kliku doswiadczonych akwarystow. powoli czytam wszystkie watki i tematy ale musi troch minac zeby wszystko opanowac. dziekuje i pozdrawiam. czekam na pare zestawow

zależy co ci się podoba... pooglądaj sobie trochę akwariów o podobnym litrażu do twojego w dziale Nasze Akwaria np. moje które ma tylko 12 litrów więcej od twojego.
sitekplock
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Styczeń 26, 2009, 15:36:54 »

no tak bardzo podobaja mi sie kolorowe rybki mniej mieczyki czy molinezje chodzi tylko o dobranie odpowiedniej ilosci ryb podobaja mi sie tez male skalary  Wink no i pielegniczki :p
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #43 : Styczeń 26, 2009, 15:55:48 »

masz za małe akwa na skalary a z pielęgniczek to tylko ramirezy.
sitekplock
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #44 : Styczeń 26, 2009, 17:15:14 »

masz za małe akwa na skalary a z pielęgniczek to tylko ramirezy.

to poprosze o optymalny zestaw wg ciebie do 60l akwa z pielegniczkami ramireza albo jakis zestaw z bojownikami
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: