safewayOX
Nowy
|
|
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 26, 2008, 20:58:49 » |
|
Oj, a jak duże rosną? Zmierzyłem je (choć to trudne przez szybę bo ruchliwe są), czarne mają ok 2cm, żólte ok 3.
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 26, 2008, 21:02:23 » |
|
"Samiec ma 5 cm długości, samica 7-10 cm." http://pl.wikipedia.org/wiki/Molinezja_ostroustaJa widzialem w zoologicznym molki takie 6-7cm napewno. Problem zaczyna sie wtedy gdy zaczn Ci sie rozmnazac. A sa to rybki które dosyc łatwo sie rozmnazaja. Takie stadko kilkunastu ok 7cm msywnych rybek w 60l to juz jest przerybienie.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
safewayOX
Nowy
|
|
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 26, 2008, 21:08:37 » |
|
Dzięki raz jeszcze - postaram się szybko jakoś rozdać je i mam nadzieję, że nie przyjdzie im do głowy rozmnażanie - 10-60 rybek to nie miałoby gdzie się ruszyć nawet!
|
|
|
|
|
|
|
Patu$1117
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 28, 2008, 17:10:59 » |
|
masz 6 ampulari w 60l??? to hcyba za duza liczba jak na ten litraż ale ja tam nie iwem za bardzo może któś bardziej doświadczony.... moja kuzynka w 400l miała 2 i potem miąła taką plagę wiec musiała wszystko zrestartować i wogule nie miała co ztymi ślimakami zrobic
|
|
|
|
|
|
|
safewayOX
Nowy
|
|
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 30, 2008, 15:38:45 » |
|
Owszem 6 szt. Z tego co wiem to nie stanowi to chyba problemu, poza zjadaniem resztek roślin i pokarmu, czyszczą szyby z glonów i "śmieci", ale o negatywnych skutkach trzymania ich nie słyszałem. Może wypowie się ktoś z większym doświadczeniem....
|
|
|
|
|
|
|
sqwara
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 30, 2008, 20:44:08 » |
|
masz 6 ampulari w 60l??? to hcyba za duza liczba jak na ten litraż ale ja tam nie iwem za bardzo może któś bardziej doświadczony.... moja kuzynka w 400l miała 2 i potem miąła taką plagę wiec musiała wszystko zrestartować i wogule nie miała co ztymi ślimakami zrobic
ehh mogła dać bocje i było by po problemie. Bo chyba nie ma negatywnych skutków, czasem jest ich za dużo to oddaj do zoologicznego nawet za free. Lepiej dać niech ktoś ma i niech żyją niż zabijać.
|
|
|
|
|
|
|
HUNCO
Nowy
|
|
« Odpowiedz #36 : Grudzień 10, 2008, 08:59:05 » |
|
Witam wszystkich. Planuję zakup akwarium 60-80L. Podpatrzyłem proponowaną obsadę na 60L: 10-12 Neonów Inessa 6 Gupik Pawie Oczko(samce) 4 Kirys Panda 2+1 Pielęgniczka Ramireza 4 Otoski Jeśli zakupię akwarium 80L to może mogę zwiększyć ilość ryb o: 3-5 Neonów 2 Gupiki +może jeszcze jakieś 2-3 nowe rybki innego gatunku? Jakieś sugestie/propozycje? Przy takiej obsadzie ryb jakie rośliny będą najbardziej odpowiednie? Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc
|
|
|
|
|
|
|
Pata
Nowy
|
|
« Odpowiedz #37 : Styczeń 21, 2009, 17:44:09 » |
|
Zakupiłam 40l akwarium. Nie mam pojęcia jak je urządzić. Chciałabym duże rożliny oraz duże ryby . Może coś doradzicie ?
|
|
|
|
Pata
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #38 : Styczeń 25, 2009, 09:28:42 » |
|
W 40l. to koleżanko nie poszalejesz... To bardzo małe akwa i nie ma dżych ryb które można tam trzymać... obsada może być taka: 1x bojownik ew.2-3 samice ale będzie trochę ciasno 5x otosek i to by było wszystko...lub stadko razbor klinowych 6-7 sztuk do tego krewetki red cherry
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
Pata
Nowy
|
|
« Odpowiedz #39 : Styczeń 25, 2009, 23:36:01 » |
|
a np w 45l akwa 2 prętniki karłowate 5 neonków byłoby im dobrze ?
|
|
|
|
Pata
|
|
|
sitekplock
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #40 : Styczeń 26, 2009, 14:23:57 » |
|
witam jestem nowy zamierzam kupic akwarium 60 litrowe poprosze o podpowiedz w jakich ilosciach sztuk i rodzaj rybek kupic na poczatek. moje pytanie dotyczy rowniez podloza (ktore jest najlepsze i w jakiej ilosci) oraz roslinnosci ile i jakiej. poprosze pare zestawow od kliku doswiadczonych akwarystow. powoli czytam wszystkie watki i tematy ale musi troch minac zeby wszystko opanowac. dziekuje i pozdrawiam. czekam na pare zestawow.
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #41 : Styczeń 26, 2009, 14:27:34 » |
|
witam jestem nowy zamierzam kupic akwarium 60 litrowe poprosze o podpowiedz w jakich ilosciach sztuk i rodzaj rybek kupic na poczatek. moje pytanie dotyczy rowniez podloza (ktore jest najlepsze i w jakiej ilosci) oraz roslinnosci ile i jakiej. poprosze pare zestawow od kliku doswiadczonych akwarystow. powoli czytam wszystkie watki i tematy ale musi troch minac zeby wszystko opanowac. dziekuje i pozdrawiam. czekam na pare zestawow zależy co ci się podoba... pooglądaj sobie trochę akwariów o podobnym litrażu do twojego w dziale Nasze Akwaria np. moje które ma tylko 12 litrów więcej od twojego.
|
|
|
|
|
|
|
sitekplock
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #42 : Styczeń 26, 2009, 15:36:54 » |
|
no tak bardzo podobaja mi sie kolorowe rybki mniej mieczyki czy molinezje chodzi tylko o dobranie odpowiedniej ilosci ryb podobaja mi sie tez male skalary no i pielegniczki :p
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #43 : Styczeń 26, 2009, 15:55:48 » |
|
masz za małe akwa na skalary a z pielęgniczek to tylko ramirezy.
|
|
|
|
|
|
|
sitekplock
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #44 : Styczeń 26, 2009, 17:15:14 » |
|
masz za małe akwa na skalary a z pielęgniczek to tylko ramirezy.
to poprosze o optymalny zestaw wg ciebie do 60l akwa z pielegniczkami ramireza albo jakis zestaw z bojownikami
|
|
|
|
|
|
|
|