lukas
Global Moderator
Super aktywny
into U'r eyes my face remains
|
|
« : Wrzesień 13, 2008, 14:49:11 » |
|
Ostatnimi czasy pojawiają się u nas w sklepach (w sumie już dość powszechnie) bardzo atrakcyjnie ubarwione selekcjonowane gupiki (chyba holenderskiej produkcji). niestety wszystkie ryby dostępne w handlu to samce. nie wiecie czy w jakiś, przystępny dla zwykłego Kowalskiego, sposób można zdobyć samiczki tych pięknych odmian?
|
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 13, 2008, 19:05:45 » |
|
podaj foto odmiany, to odpowiem czy są samice. w zasadzie większość odmian pochodzi z polski, ale nigdy nie miałem problemu z wyrwaniem samic. po prostu są sprzedawane na giełdzie w osobnych workach i wielu sprzedawców ich nie bierze.
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 13, 2008, 21:20:04 » |
|
np taki. to co prawda fotka z netu, ale postaram się zrobić real foto w sklepie. Te ryby widuję od jakiś 1,5 roku, ale zawsze są to tylko samce - nawet w dobrych sklepach akwarystycznych. W gdańskim OKAZie są np w tej chwili wyjątkowo urodziwe pomarańczowe gupiki. PS: Te niebiesko czarne to krajowe rybki i ich samiczki można bez problemu dostać. Rybki, o których piszę są dużo intensywniej ubarwione, i z reguły ich płetwy nie mają oszałamiającej wielkości. Są też droższe od zwyklasów.
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 13, 2008, 21:26:54 » |
|
Ja ani razu nie widzialem samiczek gupików z importu
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Patu$1117
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 14, 2008, 08:51:34 » |
|
są u nas samiczki tego okazu (o ile to możliwe albo bodajzre bardzo podobne) kosztują 7zł/szt ale barzdzo szybko zchodzą
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 14, 2008, 08:57:29 » |
|
w zielonej też są takie chyba za 3,50 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/25def8e6e5615eca.htmlmniej więcej takie (to moja gupiczka w moim pierwszym akwa, niestety zdechła ) pełno jest takich w kolorach: czarnym,pomarańczowym,żółtym,były chyba też niebieskie przez jakiś czas
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
Patu$1117
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 14, 2008, 09:08:17 » |
|
takie jak napisałaś lauri u mnie są po 2 zł a takie jak na zdjęciu to są po 7zł (przynajmniej u mnie )
|
|
|
|
|
|
|
xenotodon
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 15, 2008, 19:32:13 » |
|
dowiedziałem się i potwierdzam są samice tego koloru oraz tej samej odmiany w wersji czerwonej. te gupiki ponoć są krajowe. co ciekawe samiczki mają kolor ogonka w kolorze umaszczenia samca.
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 15, 2008, 19:57:25 » |
|
te gupiki ponoć są krajowe. jestem mile zaskoczony co ciekawe samiczki mają kolor ogonka w kolorze umaszczenia samca. tym bardziej dziwię się, że całkowicie brak ich w Trójmiejskich sklepach. A jak jest z dostępnością samic w innych miastach?
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 15, 2008, 20:01:41 » |
|
patrzyłam w gorzowskiej "panoramie" i "skalarze" ale niestety ich nie ma ze wszystkich sklepów jakie widziałam to jesdynie "wodny świat" w zielonej górze niedaleko ul. sienkiewicza i żeczywiście samice tam są żółte z czerwonymi ogonami a samce są całe czerwone (chyba już nie mam tam innych samic chociarz możliwe że są jeszcze niebieskie )
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 15, 2008, 20:16:20 » |
|
Lauri24, możesz powiedzieć dokładnie w jakim to sklepie ? jakoś sobie nie przypominam sklepu na Sienkiewicza? Nazwa sklepu - 'delfin' ?
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 15, 2008, 20:25:53 » |
|
kiedyś był tak mały sklepik zoologiczny a teraz przerobili to na "wodny świat" wiesz gdzie jest kino wenus?? naprzeciwko jest taka mała uliczka (nie pamięam nazwy) i tam jest "JDJ", piekarnia "brots", i sklep "oficce#1" taki papierniczy i tuż obok jest wodny świat jesteś z zielonej góry?? miło poznać kolejnego akwaryste w mojego miasta
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec
Zielona Góra
|
|
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 15, 2008, 20:28:08 » |
|
Aaa już chyba wiem, o jakiś sklep Ci chodzi. Jak sobie dobrze kojarzę to tam mają duże akwarium morskie. Muszę się poprzechadzać po sklepach bo planuje gupiki Mi też jest bardzo miło
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 15, 2008, 20:32:25 » |
|
tak to ten sklep choć powiem szczerze jak planujesz gupiki to ja mam małe endlerki ale one narazie są malutkie więc trzeba troszkę poczekać a ile byś chciał sztuk bo mam 15 ??
|
|
|
|
|
|
|
|