Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Coś dziwnego dzieje sie z moim Bojownikiem!!
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Coś dziwnego dzieje sie z moim Bojownikiem!!  (Przeczytany 7221 razy)
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 20, 2008, 11:45:33 »

Białe larwy komara, dafnię i artemię wg mnie można podawać codziennie. Przynajmniej ja tak robię i problemów z rybkami nie mam. Daję też oczywiście różne pokarmy suche, w tym również roślinne. Moje bojki nie są takie grymaśne  Grin
Aha, dobrze jest zrobić rybce 1 dzień głodówki w tygodniu.

Ogonek będzie się zrastał i odrastał szybciej właśnie dzięki mięsnemu pokarmowi. To, że odrastające fragmenty są innego koloru niż przedtem jest normalne, nie ma powodu do niepokoju Smiley

Dodatkowo dla wzmocnienia możesz rybce podawać witaminy, są takie specjalne kropelki Fishtamin firmy Sera. Pewnie są i inne, ale ja znam tylko te.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 20, 2008, 11:47:10 wysłane przez matka siedzi z tyłu » Zapisane

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 20, 2008, 11:48:01 »

Poczytaj sobie powyższe.
Białe larwy komara to wodzień. Może jak pytałaś w sklepie o białego komara to sprzedawca nie zatrybił. Zarówno wodzienia jak i artemie mozna spokojnie podawać, co do reszty zgadzam się z przedmówczynią. Pokarm może być mrożony, tylko przed podaniem rybce najpierw go rozmroź, np. na siteczku pod kranem, przy okazji go wypłuczesz, bo czasem jest zanieczyszczony. Nie wrzucaj mu zamrożonych kostek. Z pokarmów gotowych możesz mu podawać karmę typowo dla bojowników np. Tetra betta, Sera bettagran, Tropical betta, albo uniwersalny Sera flocken menu.
A w ogóle jak chcesz wiedzieć co oferują różne firmy dla jakich rybek to wejdź sobie do sklepu internetowego i popatrz, np.

możesz też coś kupić. Nie polecam tylko tego ostatniego, miałam z nim złe doświadczenia, ale popatrzeć zawsze można.
Polecam pokarmy z firmy Sera, JBL, Tetra, Hikari, no i naszego krajowego Tropikala, chociaż nie tak entuzjastycznie.
Możesz też kupić i podawać rybce witaminki np. Sera Fishtamin.
Co do zrastania się płetwy można mu zrobić kąpiel w akryflawinie (wg instrukcji), ale lepiej poczekać aż mu się sama zrośnie. Chemia nie jest dobra i czasem można zrobić więcej szkody niż pożytku. Karm ją urozmaiconym papusiem, dawaj witaminki, trzymaj w dobrych warunkach a ogon sam się zrośnie.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 20, 2008, 12:08:00 »

Dzieki wielkie za pomoc...przejrze to jedzonko i cos zakupie...tylko ze ja nie mieszkam w Polsce i nie znam jeszcze wszystkich nazw robaczkow wiec pytalam sie "o inne robaczki" to krecili glowa...:| hym...nie wiedzialam ze tropikal to polski produkt bo tutaj jest bardzo popularny...hehe:) no nic lece zobaczyc co maja....
jeszcze raz Wielkie Dzieki:)
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: