Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Zbrojnik niebieski i Sera Omnipur
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zbrojnik niebieski i Sera Omnipur  (Przeczytany 7035 razy)
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« : Wrzesień 15, 2008, 22:11:20 »

Chcę zastosować preparat Sera Omnipur w akwa ogólnym w którym pływają również zbrojniki niebieskie. Mam jednak obawy czy glonkom to nie zaszkodzi. Czytałam na stronach i forach akwarystycznych, że zbrojniki są wrażliwe na niektóre preparaty. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia ze stosowaniem Sera Omnipur i może mi podpowiedzieć jak on działa na zbrojniki???
Interesuje mnie też jak działa na glonki Sera Baktopur. Proszę o jakieś sugestie na ten temat.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 15, 2008, 22:33:34 wysłane przez Esmi » Zapisane

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 16, 2008, 09:07:49 »

Omnipur zaszkodzi zbrojnikowm. Kiedyś, gdy zaczynałam przygodę z akwarystyką, zastosowałam właśnie Sera Omnipur. 2 zbrojniki niebieskie i 3 kiryski pstre nie przeżyły kuracji. Z ryb przydennych leczenie omnipurem przetrwał tylko jeden kirysek (spiżowy). Także nie polecam omniopuru do akwarium ogólnego, jeśli są w nim rybki przydenne. Z baktopurem też była bym ostrożna. Zbrojniki są wrażliwe na chemię.

Zapraszam wszystkich lubuskich (i nie tylko) akwarystów na
Forum akwarystyczne Gorzowa i okolic
http://akwarystyczne.info
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 16, 2008, 21:57:01 »

Dzięki za ostrzeżenie. Chciałam zastosować Omnipur dla welonka, a nie mam osobnego akwa żeby sobie pływał w leku przez kilka dni. Ale jak to szkodzi glonkom to muszę mu zrobić kąpiel krótkotrwałą, tylko na ulotce nie pisze ile preparatu trzeba wlać na taką kąpiel Sad

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2008, 08:55:51 »

A co siędzieje z welonem? Też mam akwa z welonkami.

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 18, 2008, 11:28:15 »

A co siędzieje z welonem? Też mam akwa z welonkami.

W zasadzie to niewiem. To znaczy wykąpać w Omnipurze chcę go dlatego bo trochę się pokancerował. Gdzieś się zachaczył i naderwał sobie łuskę przy płetwie. Łuska wisi a miejsce zrobiło się przekrwione. Wczoraj przekrwienie z tej łuski zeszło, to znowu zrobiło mu się nowe przy płetwie piersiowej. Ale to już moja wina, bo ustawiłam inaczej wylot filtra, a on lubi się "wietrzyć" przy wylocie, ale był za mocny prąd i trochę go zniosło i zaplątał się w roślinki i stąd te obrażenia. Poza tym od czasu kiedy miał kłopoty z pęcherzem pławnym często kiwa się w kącie, no i lubi się "wietrzyć" przy tym filtrze. Czytałam gdzieś, że rybki tak robią kiedy mają pasożyty skrzeli. No i rybka często ociera się o żwirek. Możliwe również, że to na skutek złych parametrów wody i ciasnoty. Większe akwa dopiero mam w planach. Akwarystyką zajmuję się od dwóch miesięcy z przymusu. Rybki zostały mi wciśnięte na zasadzie "może chcesz rybki bo dzieciom się znudziły?" Rybki (welonek i dwa zbrojniki) mieszkały wtedy w kuli Sad Wzięłam je z litości. U mnie też nie mają ameryki (tylko 20l) ale przynajmniej mogą rozprostować płetwy i dostają normalne żarcie. Jak tylko zbiorę forsę, będzie normalne akwa, co najmniej 100l. Zbrojniki czują się dobrze. Mają apetyt i nie wykazują żadnych niepokojących objawów.
Na podstawie tego co już przeczytałam na różnych forach o welonkach, odnoszę wrażenie, że po chobie pęcherza pławnego chyba nigdy nie dochodzą całkiem do siebie, ale może się mylę.
A jak Twój welonek, nadal się nie podnosi? 

majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 18, 2008, 12:14:54 »

Niestety, nie podniósł się i raczej już się nie podniesie. Leży sobie w osobnym akwa 60l wyłożonym mchem, żeby się nie uszkadzał. Jeśli chodzi o kąpiel z powodu jakichś uszkodzeń mechanicznych, to spróbuj lepiej akryflawinę/trypaflawinę. Powinno pomóc a i zbrojnikom nie zaszkodzi.

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 18, 2008, 17:50:17 »

Naprawdę akryflawina nie zaszkodzi zbrojnikom? Próbowałaś jej kiedyś? Huh Kurczę, tyle się naczytatałam o wrażliwości glonków na chemię, że teraz boję się lać do akwa nawet witaminy. Nie chcę zaszkodzić jednemu pomagając drugiemu. Tym bardziej, że glonkom nic nie dolega. Tylko ten welonek zawsze płetwę wsadzi tam gdzie nie potrzeba. Dzięki za wszystkie rady, będę o nie trochę mądrzejsza.

majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 18, 2008, 20:10:48 »

Moim nie zaszkodziła, to jedyny środek, jaki odważyłam się zastosować przy zbrojnikach, po wcześniejszych doświadczeniach z omnipurem. Generalnie nie wolno stosować żadnych środków, które zawierają związki miedzi, gdy w zbiorniku są ryby przydenne.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 26, 2008, 13:46:38 »

Stosowałem Bactopur Direct w akwarium ze zbrojnikami i kirysami i przeżyły bez szwanku.

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 27, 2008, 17:46:11 »

O, dzięki lukas. A może znasz jeszcze jakieś inne preparaty, które zbrojniki znoszą bez szkody dla swojego zdrowia? Dowiedziałam się już, że Sera Bactopur i Omnipur są dla nich szkodliwe, a także sól i Capifos. A co sądzisz np. o FMC?
A może ktoś inny ma jeszcze jakieś doświadczenia w tym względzie? Piszcie jak coś wiecie. W końcu większość akwarystów trzyma zbrojniki albo kiryski, a ztego co wiem, dużo ludzi straciło je na skutek zastosowania leku, który szkodzi przydennym rybkom.

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 27, 2008, 21:28:56 »

MFC, Ichtiosan, Metronidazol, Bactopur Direct, Tremazol: to leki które stosowałem na zbrojnikach niebieskich i kilku gatunkach kirysków.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: