Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Ryba agresywna po spojrzeniu w lusterko
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ryba agresywna po spojrzeniu w lusterko  (Przeczytany 3785 razy)
plseba
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 16, 2008, 11:35:15 »

Witam

Mam w akwarium od ponad miesiaca dwie akary z maroni. Plywaly one sobie razem, trzymaly sie razem, byly wzgledem siebie towarzyskie.
Tydzien temu przylozylem do akwarium lusterko (aby sprawdzic czy bardzo mlody bojownik to rzeczywiscie samiec - sprzedany w sklepie jako samica) no i w tym czasie przyplynely akary. Zaczely przed lustrem napinac pletwy.
Od tego czasu, jedna akara gania druga, gdy sa obok siebie to obie napinaja pletwy. Przestaly razem plywac, jedna plywa po calym akwarium (200L), druga zas siedzi po katach. Czasami gdy ta slabsza akara nastroi pletwy, to ta druga nie podplynie blisko ale zawroci, tak jakby sie bala.
Czy jest szansa aby znowu zaczely byc wzgledem siebie spokojne ?
W akwarium nie ma innych ryb terytorialnych, sa neony, sumy, glonojady, bojowniki, molinezje.
Atak tej silniejsze polega na lekkim dotknieciu pyskiem w bok tej slabszej, oraz gonienie 2 rundy wzdluz akwarium tej slabszej.

Mysle nad umieszczeniem tej zlej ryby na 2 dni w karcerze (kotnik), moze to ja jakos uspokoi ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 16, 2008, 11:37:57 wysłane przez plseba » Zapisane

200l
2 x akara z maroni
6 x brzanka różowa
10 x neon innesa
2 x kirys spiżowy
2 x kirys pstry
8 x gupik
3 x bojownik syjamski
2 x glonojad
2 x slimak ampularia
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 16, 2008, 14:49:24 »

a może podeślesz zdjęcia tych akar, możliwe, ze to samce i walczą o jakiś fajny korzeń albo roślinkę,
ps. jeśli te sumy to coś w stylu rekinie i brzanki to one tez są w części terytorialne.

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
plseba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 16, 2008, 18:33:04 »

a może podeślesz zdjęcia tych akar, możliwe, ze to samce i walczą o jakiś fajny korzeń albo roślinkę,
ps. jeśli te sumy to coś w stylu rekinie i brzanki to one tez są w części terytorialne.

Zdjecia sa w temacie http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=16691.msg150242#msg150242 wtedy jeszcze sie kolegowaly.

Ta zla ryba zaczepia ta spokojna na calej przestrzeni akwarium. Zadna z nich nie siedzi glownie w jenym miejscu, tak jakby nie wybraly sobie ulubionego miejsca. Poza tym maja do dyspozycji 2 kokosy oraz korzen w ktorym jest grota. Zadna z akwarium ryba jednak nie okupuje tych miejsc.

Sumy to sa kirysy spizowe i pstre.

200l
2 x akara z maroni
6 x brzanka różowa
10 x neon innesa
2 x kirys spiżowy
2 x kirys pstry
8 x gupik
3 x bojownik syjamski
2 x glonojad
2 x slimak ampularia
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 16, 2008, 19:45:33 »

to są samice, walczą ze sobą, bo pewnie chodzi o hierearchie. Jak wrzucisz samca to ta silniejsza przeprowadzi z nim tarło (zazwyczaj tak jest). Wink

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
plseba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 19, 2008, 13:37:55 »

Wprowadzilem ta zla akare do kotnika na 1godz. ale nic to nie pomoglo.
Manewr powtorzylem nastepnego dnia, ale juz na 5 godz. i tez nic to nie dalo.
Dzisiaj przylozylem ponownie lustro do akwarium i od 3 godz. ta zla akara napina pletwy przy tym lustrze, dzieki czemu ta slabsza ma chwile spokoju  Smiley
Mam nadzieje ze teraz swa agresje bedzie kierowac w lustro, a nie na druga rybke.

Dziwne natomiast jest, ze bojownik tydzien temu napinal sie przy lustrze, a dzisiaj jest mu to calkowicie obojetne. Przeplywa obok i nie wykazuje zainteresowania swoim odbiciem. Ale z drugiej strony to bardzo dobrze, dzieki temu lustro bedzie moglo stac dluzej, a zla akara bedzie miala zajecie  Cheesy

Moze ten sposob przyda sie innym osobom, ktore maja klopoty z agresywna ryba.

200l
2 x akara z maroni
6 x brzanka różowa
10 x neon innesa
2 x kirys spiżowy
2 x kirys pstry
8 x gupik
3 x bojownik syjamski
2 x glonojad
2 x slimak ampularia
plseba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2008, 14:33:17 »

No niestety, ryba na drugi dzien juz nie zwraca uwagi na lustro i gania tamta druga.

Sytuacja jest taka:
Gdy zla ryba jest na wolnosci, to ta dobra siedzi z przodu przy kacie (nic tam nie ma) i boi sie plywac po akwarium. Ta zla jak podplynie (srednio co 2 min.) to goni ta slabsza po calym akwarium. Po chwili da jej spokoj, ale juz po 2min. znowu ja goni i tak wkolko  Huh Sad Angry
Zamknalem wiec ta zla rybe w kotniku, no i wtedy ta slaba plywa sobie spokojnie po calym akwarium  Smiley, tyle ze bardzo duzo czasu siedzi przy siatce kotnika. Obserwuje ta zla rybe, i skubie siatke, tak jakby chciala ja uwolnic.

Nigdy nie mialem ryb pielegnicowatych wiec nie wiem, jak mam to tlumaczyc. Moze to tylko takie konskie zaloty sa ? Dziwi mnie ze gdy zla ryba jest w kotniku, to ta slaba do niej podplywa i duzo czasu wtedy przy niej spedza.

200l
2 x akara z maroni
6 x brzanka różowa
10 x neon innesa
2 x kirys spiżowy
2 x kirys pstry
8 x gupik
3 x bojownik syjamski
2 x glonojad
2 x slimak ampularia
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 21, 2008, 19:42:26 »

proponuję oddać tą słabszą do zoologa, lub do znajomego, spróbuj popatrzeć czy to są samce czy samice, bo zazwyczaj u pielęgnic jest trochę agresywności przed tarłem, ale jak ty masz ryby taj samej płci to ta słabsza zostanie zdominowana. Jak chcesz, bo jest szansa, żeby Ci się rozmnożyły to dodaj osobnika innej płci a słabszą rybę oddaj. Może dobiorą się w parę i coś z tego wyniknie Cheesy

240l Guramiowete:
54l neonkarium
plseba
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 01, 2008, 21:05:41 »

Uff, no i juz sie ustabilizowala sytuacja i ryby ponownie plywaja razem, chociaz widac ze jedna z nich jest dowodca, bo czasem cos jej odbije i delikatnie przegoni druga (w roznych miejascach akwarium).
Moza ta zla ryba nauczyla sie nie atakowac tej drugiej bo w momencie gdy gonila ta druga to wtedy:
- raz dziennie lapalem ja do siatki i potem miala 5-8 godzinne wiezienie w kotniku  Marzyciel
- przykladalem siatke ktora ja lowilem, do szyby akwarium, wtedy ona chowala sie w kokosie albo za roslinami z tylu  Smiley
- udawalem ze podnosze pokrywe akwarium, wtedy ona sie chowala w kokosie  Wink
- modlitwa do Boga  Smiley

No i po takiej kilkudniowej wojnie, wkoncu dala spokoj tej drugiej rybie i zachowuje sie w miare normalnie  Grin Potrafia nawet razem plywac po akwarium.

Co ciekawe gdy przystawialem siatke do szyby lub podnosilem pokrywe to chowala sie tylko ta zla ryba. Dobra natomiast nie okazywala strachu i sie nawet nie cofala, tak jakby wiedziala ze jej nic nie grozi  Shocked

200l
2 x akara z maroni
6 x brzanka różowa
10 x neon innesa
2 x kirys spiżowy
2 x kirys pstry
8 x gupik
3 x bojownik syjamski
2 x glonojad
2 x slimak ampularia
monik
Zainteresowany