Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Długie, niskie aqwa - foto miejscowki - jaka obsada?
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Długie, niskie aqwa - foto miejscowki - jaka obsada?  (Przeczytany 8525 razy)
Lucky
Bywalec

« : Wrzesień 17, 2008, 13:56:05 »

Witam, obmyslam zlecenie szklarzowi wykonania takiego akwarium:

70 x 22 x 20
dł. x szer. x wys.

Mialoby ono okolo 31 L

takie wymiaty, gdyz zabudowalyby idealnie wneke w meblach - nic wyzszego nie wejdzie itp - zostawiam 6 cm od gory na montaz oswietlenia - czy wystarczy? (swietlowka+obudowa ile ma h?)

Ze wzgledu na duzy stosunek dlugosci do wysokosci - jakie rybki tam mozna hodowac?

Myslalem o czyms w rodzaju mieczykow - mialy by gdzie plywac, moze danio? Duze ryby typu gurami czy pretniki odpadaja - wole jakies smukle, ale takie zeby bylo je widac:)

Kto by jak obsadzil cos takiego?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2008, 16:56:31 wysłane przez Lucky » Zapisane
Azaichi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2008, 14:05:47 »

pomysl fajny ale czy te 6 cm to nie jest za malo? chodzi o to jak pozniej wode bedziesz podbieral...nalewal...jakies zmiany...wlozyc,,,wyciagnac kamien...lowienie rybek...to pozniej na leb mozna dostac ;d;d...a co do rybek za bardoz sie wypowiadac nie bede no ale napewno moga to byc kiryski i moze neonki? jakies 10 sztuk+6 danio...i masz akwa:P

Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2008, 14:16:50 »

No wlasnie po bokach bedzie troche miejsca - bedzi emozna to aqwa do przodu wysunac itp, weza sie wlozy z boku zeby wode spuscic itp;)

foto miejscowki:

http://img91.imageshack.us/my.php?image=zdjcie0481vt5.jpg
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2008, 14:41:49 »

Wlasnie zamowilem - 70 x 22 x 20

W poniedzialek odbiore - wiec co proponujecie do takiego plytkiego i dluzszego zbiornika?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2008, 14:45:29 »

Nie wiem czy nie będzie Ci za bardzo parować i mebli niszczyć. Jako oświetlenie 24W świetlówka t5, może pójdzie na elektronice z 28W żarówki energooszczędnej albo na stateczniku elektronicznym. Do środka fajnie by wyglądało stadko miniaturowych kirysków (nanus, panda, pygmaeus, habrosus lub hastatus) i może jakieś stadko małych rybek jak bystrzyki amandy albo razbor plamistych. Możesz wpuścić tam jakieś spore stadko gupików endlera albo neonków no i krewetki red cherry + otoski.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2008, 15:12:32 »

Cos pomysle - moze rzeczywiscie otoski - krewetek nie chce - jakos nie lubie takich zwierzat:/ byc moze kilka mieczykow - kiedys udalo mi sie je po rozmnozeniu tak wyhodowac - ze bylo mnostwo weloniastych - mam smaka na powtorke:) a udalo mi sie to jak bylem maly w 18L aqwa:D

Moze razbory ?  albo danio - mialoby gdzie poplywac przy 70 cm dlugosci a one nie musza miec wysokiego aqwa chyba:)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 17, 2008, 15:28:45 »

Wg mnie mieczyki za bardzo brudzą i będą optycznie pomniejszać akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 17, 2008, 15:45:17 »

Tutaj masz racje - rzeczywiscie duze sztuki bylyby optycznie nie ladne, wiec pomysle nad czyms mniejszym, narazie skupiam sie na roslinach przegladajac allegro - jakie bylyby odpowiednie do takiego zbiornika zeby wlasnie optycznie go nie zmniejszaly - chyba jakies drobnolistne itp ?? Jakies konkretne nazwy?Smiley
deexer
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 17, 2008, 16:16:59 »

Z roślinami możesz mieć problem jako, że nie masz za bardzo miejsca na podłoże... i myślę że będzie to ciężki wybór... mech i anubias nie mają aż takiego układu korzennego więc się na pewno będa nadawały... co do innych roślin musisz się liczyć że na 2 cm gruntu raczej nie urosną, albo korzenie wychną je do góry i efekt będzie słaby... (chyba że jakieś trawniczek ale nie jestem pewien)... może więc lepiej pójść w dekoracje korzenną?
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 17, 2008, 16:21:48 »

Mozesz miec i racje - moze lepiej bedzi enawrzucac tam drewna i obsadzic go kilkoma zaledwie niewielkimi roslinkami - to moze byc dobre:)

Ale teraz zmagam sie z innym juz problemem - oswietlenie - interesuje mnie cos z jedna swietlowka - tak zebym mogl to przymocowac do gornej czesci mebli - moze ktos wie jak to zrobic lub co dokladnie kupic - tak zeby byla 1 swietlowka dlugosci okolo 55-60 cm - jak sie ktos na tym zna - prosilbym o jakies info - moze byc foto lub linki np do aukcji na allegro czy sklepow internet. - bo kupic swietlowke moge - ale co z nia zrobic?:/
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 17, 2008, 17:14:33 »

Dla mieczyków to chyba za mały litraż.

Ja bym proponowała rasbory maculata albo celestichtys margaritatus, czyli dawniej microrasbora galaxy. Śliczne małe rybki

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 17, 2008, 17:24:36 »

mysle nad razborami klinowymi:)

chce zrobic w 80% biale podloze i w 20% czarne - do tego kilka korzeni brazowych - ladnie sie prezentuja na bialym, mam juz na oku wargotke i z 15 moczarek ustawionych do odbioru:) jakie tlo bedzi eladne do bieli na dnie i korzeni - czerń?
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 17, 2008, 18:43:14 »

Dla razbor klinowych ciut za mały litraż.

A czemu chcesz dać białe podłoże? Ryby na ogół wolą ciemne, lepiej się czują i ładniej się wybarwiają.

Jakie masz fundusze na oświetlenie?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 17, 2008, 18:47:01 »

Chce dac biale bo - zwirek rzeczny mi sie nie podoba, brązowe bym dal ale ciezko mi je dostac, czarne - jest zbyt ciemne - biale zas odbijaloby swiatlo i mogloby to ladnie wygladac z korzeniami i zielenią roslin - na ciemnym korzenie moglyby stracic urok:/

Fundusze hm - wydam tyle ile trzeba wydac zeby to sie trzymalo kupy - ale nawet nie wiem za co sie zabrac tzn gdzie szukac lampy - zeby nie kupowac tu kabla, tam swietlowki, tu jakichs oprawek - chcialbym poprostu isc i to kupic - i najwazniejsze - jak to przymocowac do gornej czesci mebli??:/  max grubosc calego oswietlenia razem to 5-6 cm
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 18, 2008, 08:39:42 »

Zestaw taki:

http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/cPath/30/products_id/219

Świetlówka:

http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/products_id/95

Wszystko w jednym sklepie, tylko zmontować i podłączyć. Mocowanie do mebli na 2 śrubkach.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: