Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 20L  (Przeczytany 26124 razy)
smiech
Nowy
*

« : Wrzesień 19, 2008, 14:09:17 »

Zamierzam kupic sobie rybki ..Doradzcie jakie pasuja do 20 l akwarium .. Afro

Akwarium 25 L
4xGupik
2 Samice
2 Samce
http://www.fotka.pl/konto_fotki.php
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 19, 2008, 14:15:20 »

Gupiki lub bojownik

gg-733380
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2008, 14:36:35 »

ja tez mam 20l akwa (od nie dawna)i mieszka w nim Emilek- bojownik i Toffik-kirysek.
Za duzo rybek tam nie wejdzie wiec musisz dobrze przemyslec co Ci sie podoba.
Moze Molinezje albo Platy Sunset niestety nie znam plskiej nazwy:) (one sa ladne kolorowe jesli chcesz miec kolorowe rybki/akwarium)
Gupiki to ja nie wiem czy to dobry pomyl one sie cholernie rozmnarzaja chyba ze same samce:) no to tak.
smiech
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 19, 2008, 14:38:05 »

Dzieki wielkie:pp

Akwarium 25 L
4xGupik
2 Samice
2 Samce
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 19, 2008, 14:49:23 »

molinezje i platki Huh Roll Eyes Poczytaj trochę i wtedy dawaj rady. spróbuję Ci poszukać jakiś fajnych rybek do 20l:
1 obsada: 4-5 proporczykowców (zagrzebkowatych), tylko gatunkowe, nie wpuszczaj więcej niż 2 samce. Rybki bardzo piekne
2 Brzanka delikatna 6-10 sztuk, rybki niezbyt ładne, ale w stadzie super, 2,5cmdługość
3 raczki florydzkie  2 samce i 4 samice, i nic więcej.
4 grupa kolcobrzuchów karłowatych (6 sztuk), dorastają do 2,2 cm, do tego 4 - 6 kirysków karłowatych (Corydoras pygmaeus), kiryski możesz dać do każedej z tych obsad.
5 igliczka Ansorge'a (enneacompus ansorgii), bardzo rzadka rybka (dorasta do 15 cm, ale nadaje się do małych akwariów), do nich możesz dołożyć 2 gupiki,
6 drobniczka  formosa - żyworódka bardzo rzadka (w łodzi i w Warszawie powinieneś znaleźć)
7 drobnoustek obrzeżony - rybka mała 3,5cm, nadająca się do twojego akwarium, w ilości 6- 10 sztuk
8 Strumieniak niebiekopręgi - bardzo piękna mała rybka w ilości 3 - 4 sztuk, pamiętając, tylko o jednym samcu by było oki.
Z mojej strony to tyle, większość obsad będzie zależała tylko od miejsca zamieszkania (najlepiej Łódź, Warszawa). Trochę się namęczyłem, ale chciałem wypisać wszystkie możliwe obsady, a nie tylko o bojownikach i gupikach. Jeśli komuś coś się nie podoba to od razu mówię, że większość opisów które przeczytałem jest z książki "ryby i bezkręgowce akwariowe" Clausa Schaeffera. Proszę docenić mój wysiłek i narazie papa
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 15:09:41 wysłane przez damjakas » Zapisane

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 19, 2008, 14:54:13 »

Moze Molinezje albo Platy Sunset
Chyba niepowazna jestes...
A moze krewetki?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 19:04:02 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 19, 2008, 15:16:54 »

kurcze grajewiak, nie wiem jakim cudem, ale chyba Cie nie poinformowało o nadejściu mojej wiadomości (inaczej pewnie byś się wypowiedział Wink)

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 19, 2008, 18:13:41 »

powazna....alez owszem...
przeciez nie mowie o lawicy...moze smiech'owi wystarczy jedna lub dwie zeby im razniej bylo:P te rybki nie rosna wielkie 5-10cm.

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 19, 2008, 18:47:30 »

te rybki nie rosna wielkie 5-10cm
Nie wiem jak Ty ale ja nie wyobrazam sobie 10cm ryby w 20l...

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 19, 2008, 18:57:15 »

jak chcesz mieć oryginalną obsadę to wybierz, którąś z moich propozycji
ps. Więcej propozycji obsad do 20l na tym forum nie widziałem, więc się wysiliłem. papa

240l Guramiowete:
54l neonkarium
smiech
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 19, 2008, 19:23:10 »

dAMJAKAS  wielkie dzieki ..NAprawde mi pomogles :]

Akwarium 25 L
4xGupik
2 Samice
2 Samce
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 19, 2008, 19:23:15 »

Grajewiak"Nie wiem jak Ty ale ja nie wyobrazam sobie 10cm ryby w 20l..."
nie chce sie z Toba przypadkiem klocic ale ja sobie wyobrazam max dwie rybki do 10cm (a wiadomo w akwariach raczej nie osiagaja maximum) w 20l Dlaczego nie? jak co poniektorzy z nas trzymaja kilkanascie lub wiecej rybek w 60l to jest ok? ale 2 w 20l to juz nie? No ja bym tu sie zastanowila....ale nie wazne...to nie post na nasze przekomarzanie sie.... Wink

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 19, 2008, 19:34:08 »

jak co poniektorzy z nas trzymaja kilkanascie lub wiecej rybek w 60l to jest ok? ale 2 w 20l to juz nie? No ja bym tu sie zastanowila....
Mozesz w 60l trzymac i 30 neonow i jesli tylko one beda stanowic obsade to jest ok. Z 3 conajmniejwzgledow.
Po pierwsze: sa stadne.
po drugie: nie sa tak ruchliwe jak np danio  co za tym idzie nie koniecznie potrzebuje miejsca do "szalenstw"
po trzecie: sa to rybki male, nie osiagaja zbyt wielkich rozmiarow.

W 20l mozesz miec i z 10 rybek czy innych krewetek ale pod warunkime ze nie beda one rosly duze. Natomiast nawet jedna wieksza rybka (np zbrojnik niebieski) bedzie sie meczyc w tych 20l z jednego prostego powodu. Rosnie za duza. Fakt ze nie urosnie nam do 15cm ale to bedzie spowodowane nasz glupota poniewaz nawet nie damy szans rybce urosnac która przystosowujac sie do panujacych warunkow zacznie karlowaciec.

EDIT: Do cytowania postow mozesz uzywac w prawym gornym rogu opcji "cytuj" Wink

Wracajac do tematu, mnie osobicie bardzo podobaja sie gupiki. Wink Jesli masz mozliwosc to np kilka endlerkow i pawich oczek bys mogl sobie sprawic.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 19:38:25 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627

160l na ziemi!
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 19, 2008, 19:45:28 »

ja na przykład nie wyobrażam sobie 2 ludzi po w 1,80 3m2 pokoju przez kilka dni. Z powodu, zmarli by z nudów. To samo u rybek, rybki w jeziorach, rzekach czy stawach nie zostają na zawsze w jednym miejscu. Zawsze wolą poszukać, pozwiedzać niż gnić całe życie patrząc na to samo. Chodzi mi tu o gatunki, które ty wymieniłeś, a po za tym rybki to nie świnie i nie będą tylko pływały w miejscu, tak jak one tylko by spały i jadły.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2008, 19:48:38 wysłane przez damjakas » Zapisane

240l Guramiowete:
54l neonkarium
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 19, 2008, 19:54:11 »

aha...no to przynajmniej sie czegos nauczylam (bo ja nie mam duzej wiedzy o akwariach i rybkach) i wiem teraz jak cytowac innych:P
a i jeszcze jedno: moze doradzicie mi co dolega mojemu bojusiwi zamiescilam posta kilka dni temu w chorobach...thx z gory:)
a zdjecia dodam jak sie naucze:)

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: