molinezje i platki
Poczytaj trochę i wtedy dawaj rady. spróbuję Ci poszukać jakiś fajnych rybek do 20l:
1 obsada: 4-5 proporczykowców (zagrzebkowatych), tylko gatunkowe, nie wpuszczaj więcej niż 2 samce. Rybki bardzo piekne
2 Brzanka delikatna 6-10 sztuk, rybki niezbyt ładne, ale w stadzie super, 2,5cmdługość
3 raczki florydzkie 2 samce i 4 samice, i nic więcej.
4 grupa kolcobrzuchów karłowatych (6 sztuk), dorastają do 2,2 cm, do tego 4 - 6 kirysków karłowatych (Corydoras pygmaeus), kiryski możesz dać do każedej z tych obsad.
5 igliczka Ansorge'a (enneacompus ansorgii), bardzo rzadka rybka (dorasta do 15 cm, ale nadaje się do małych akwariów), do nich możesz dołożyć 2 gupiki,
6 drobniczka formosa - żyworódka bardzo rzadka (w łodzi i w Warszawie powinieneś znaleźć)
7 drobnoustek obrzeżony - rybka mała 3,5cm, nadająca się do twojego akwarium, w ilości 6- 10 sztuk
8 Strumieniak niebiekopręgi - bardzo piękna mała rybka w ilości 3 - 4 sztuk, pamiętając, tylko o jednym samcu by było oki.
Z mojej strony to tyle, większość obsad będzie zależała tylko od miejsca zamieszkania (najlepiej Łódź, Warszawa). Trochę się namęczyłem, ale chciałem wypisać wszystkie możliwe obsady, a nie tylko o bojownikach i gupikach. Jeśli komuś coś się nie podoba to od razu mówię, że większość opisów które przeczytałem jest z książki "ryby i bezkręgowce akwariowe" Clausa Schaeffera. Proszę docenić mój wysiłek i narazie