Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o odbłyśnik??  (Przeczytany 5038 razy)
macku3
Nowy
*

« : Wrzesień 19, 2008, 14:46:34 »

Mam takie pytanie czy lepiej jest zamontować odbłyśnik czy pokryć całą obudowę taśmą lustrzana??
daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 19, 2008, 21:35:16 »

z tego co się orientuje lepsze będą odbłyśniki, folia ponoć z czasem się "psuje", najlepiej zamontuj asymetryczne.

Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2008, 23:20:10 »

Odbłyśnik w pewnym sensie opływa świetlówkę i kieruje całe jej światło w duł. Folia odbije światło świetlówki pod kątem takim jak jej się spodoba, nie zawsze w kierunku wody. Efektywność odbłyśników jest wielokrotnie większa.
kosaszef
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 01, 2008, 12:25:30 »

a gdzie takie odbłysniki dostac???

96L w przygotowaniu
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2008, 12:30:55 »

www.aqva-light.pl
www.zoologht.pl

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Październik 01, 2008, 12:46:04 »

www.allegro.pl  Smiley
Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2008, 18:52:20 »

Postanowiłem nie zakładać kolejnego wątku na temat odbłyśników.
Zapytam tutaj: czy biała powierzchnia odbłyśników nie odbijała by lepiej światła niż folia, blacha?
Słyszałem gdzieś, że biała powierzchnia jest bardziej skuteczna niż folia.
I tu ma jeszcze jedno pytanko: Czy mógłbym pomalować wnętrze obudowy plastikowej (wiecie, takiej gotowej) białą farbą ftalową?
Czy nie będzie problemu a,propos jakiejkolwiek toksyczności, temperatury wytwarzanej przez urządzenia oświetleniowe?
Mam w planie samemu zrobić eksperyment, odbłyśniki z rur pcv, białych.
W związku z z tym, jak byście zamocowali takie rurki do plastikowej obudowy?
Dobry będzie jakiś klej silikonowy?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 09, 2008, 09:59:48 »

Z tą farbą ftalową to jakoś bym nie ryzykował. Na pewno biała nie będzie lepsza od lustra ... na logikę biorąc lustro jednak bardziej odbija.
Ja swoją pokrywę mam białą i nic nie dodawałem - przy świetlówkach T5 jest dość światła i nie ma go co zwiększać (białe też troszkę odbija).

A rurki do obudowy to bym przymocował śrubami i nakrętkami (uchwyt na świetlówkę, przez rurę i obudwowę, śrubka + nakrętka)

Z praktyki wiem, że klej silikonowy raczej słabo trzyma - nie potrafił mi utrzymać przewodów do oświetlenia nocnego.

Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 11, 2008, 15:44:56 »

Jaka farba w takim razie nadawała by się do pomalowania obudowy?

"Na pewno biała nie będzie lepsza od lustra ... na logikę biorąc lustro jednak bardziej odbija."

No właśnie, na logikę. Dlatego prawie wszyscy bawią się w folie itd.
Mi chodzi jednak o fizykę.
Gdzieś to widziałem, mówię wam, że biały kolor jest nieco lepszy w odbijaniu światła.
Jak znajdę źródło to wkleję tu parę informacji na tren temat.
Miałem nadzieję, że ktoś z Was wie coś na ten temat od strony fizyki.

Dzięki Sebos za dobrą radę! Pozdrawiam!
Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2008, 00:07:33 »

Nie spotkaliście się z przypadkiem zatrucia ryb aluminium?
Od foli aluminiowej oczywiście imitującej lustro.
Krzysiek573
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 29, 2008, 12:05:06 »

Nie polecam folii aluminiowej, wyłożyłem pokrywe taką folią, było jaśniej w akwa ale ciepło wytwarzane w obudowie nie mogło się rozejść i na obudowie wyskoczyły bąble z podtopionego plastiku, jak już ktoś chce wykładać pokrywe folią to tylko pod świetlówkami. Uważam że odbłysniki napewno są praktyczniejsze i ładniej wyglądają.
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #11 : Grudzień 29, 2008, 12:26:19 »

Czym się puszcza zajączki? Lusterkiem czy białą płytą?
Architekci teraz nie uzyskują zgody na fronty budynków całe ze szkła, bo to podwyższa temperaturę w mieście.
Widzisz więc, gdzie jest większa energia. A powierzchnia biała więcej pochłania, niż lustro.

Żeby uzyskać w miarę równoległą wiązkę, to trzeba zrobić reflektor, na co nam pozwala odbłyśnik.
Przy malowania (nawet gdybyś znalazł odpowednią farbę) trzeba by było zrobić sobie profilowaną pokrywę, płaska się nie nadaje, bo za bardzo rozbija promieniem. Nie chce mi się rysować, ale według moich szacunków będzie nawet 50% strat.

Narysuj sam na kartce płaską powierzchnię, oddalone źródło światła i promienia padające. Kąt padania = kąt odbicia. Zobacz, ile promieni wychodzi poza obudowę. Trochę mogło by pomóc dodatkowe zafoliowanie od wewnątrz paska szyby z 10 cm od góry, ale to jest tylko proteza. Nie ma nic lepszego niż reflektor!
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Grudzień 29, 2008, 12:26:42 »

A ja mam całą obudowę od wewnątrz oklejoną folią aluminiową i nic się złego z obudową nie dzieje.
Koszty niewielkie (kwiatek dla żony za folię) a efekt jest i tak.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: