Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Brutus 120l roślinne HT + 20l krewetkarium-aktualizacja 02.01.2010
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Brutus 120l roślinne HT + 20l krewetkarium-aktualizacja 02.01.2010  (Przeczytany 7886 razy)
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 26, 2009, 21:33:28 »

super to pierwsze akwarium z jarzeńcami  Good ! kapitalną masz tam obsade idealnie się komponuje  Good !

z chęcia bym tam dołozyl jeszcze gupikow

gupików? przestań to tak banalna ryba że zepsuła by cały efekt tego akwarium.
Aila
:)
Zainteresowany
**

:))

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 26, 2009, 22:29:27 »

z chęcia bym tam dołozyl jeszcze gupikow

gupików? przestań to tak banalna ryba że zepsuła by cały efekt tego akwarium.

Takie samo jest moje zdanie  Grin
A co do baniaczka duzego to jest piekne, zdrowe rosliny, super obsada  Good !
Mam nadzieje ze sie nie obrazisz ale male zalicze tylko do srednich narazie

USMIECHNIJ SIE !!! ludzie nie sa az tacy zli
Moje akwaria : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23687.0
Zapraszam
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Maj 09, 2009, 21:19:02 »

I co z tego że jest banalna? To że jest banalna to nie znaczy że nie jest piękna, bo właśnie ze jest! A swoimi barwami i kolorem bardzo ładnie się komponuje z aranżacją. Za paręnaście lat wszystkie ryby które teraz są w naszych zoologicznych też będą takie pospolite, a nie wiadomo czy inne będą. Inne- ładniejsze. Nie no, naprawdę czysta bzdura że nie powiem inaczej... akwaria bardzo ładne! dużo pracy przed tobą, ale dasz radę ! Cheesy
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Maj 09, 2009, 21:32:31 »

I co z tego że jest banalna? To że jest banalna to nie znaczy że nie jest piękna, bo właśnie ze jest! A swoimi barwami i kolorem bardzo ładnie się komponuje z aranżacją.
Nie dosc ze banalna choc nie ujmuje jej piekna, to jeszcze bardzo klopotliwa - romnaza sie w zastraszajacym tepie i jesli nie kontrolujesz to bardzo szybko masz bigos gupikowy w baniaczku. A z pozbyciem sie jest problem bo nikt ich nie chce nawet za darmo, wiem cos na ten temat wlasnie mam taki problem  Wściekły
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2009, 21:35:26 wysłane przez gina2006 » Zapisane

macciek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Maj 10, 2009, 18:04:13 »

Witam fajne zielone akwarium super mech ladnie pozdrawiam papa papa papa
mlody_et
Zainteresowany
**

melex? jaki melex?jeden kiełbas i dwa bułki prosze

« Odpowiedz #20 : Maj 11, 2009, 23:34:01 »

super! chciałbym kiedyś doprowadzić moj baniak do takiego stanu i eleganckiego wzrostu roślin! naprawde eksta!

Co nas nie zabije to nas wzmocni...
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19156.new#new

gg: 2947862
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #21 : Maj 12, 2009, 12:44:09 »

Cześć. Akwaria bardzo ładne. A mam jeszcze pytanko: Jak ci się chowają zwinniki przy GH 13? Moje czasem dostają takiej dziwnej 'trzepawki' i po różnych leczeniach doszedłem do wniosku, że może to wina za twardej wody (też mam GH 13, a KH 7)?

Aha, i jeszcze te białe końcówki płetw, to u nich normalne?
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2009, 12:46:26 wysłane przez shogun4 » Zapisane

Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Maj 12, 2009, 14:29:35 »

Witam,
Dziękuję wszystkim za wpisy i..to jest fajne w akwarystyce, że jedni życzą mi wytrwałości i wróżą dużo pracy nad akwariami a inni chcą osiągnąć taki stan jaki już mam Smiley to urok tego hobby, każdy ma inne spojrzenie i inne oczekiwania wobec swoich zbiorników a przede wszystkim swoją wizję jak ma wyglądać jego idealne akwarium...
Shogun4- nie mam żadnych problemów ze zwinnikami w tych parametrach wody jakie mam (akwarium zalane 1 maja 2008) , co do białych końcówek płetw to jak najbardziej normalne- taka ich uroda, moje obserwacje pokazują, że samczyki mają bardziej wyraźny kolor biały, wręcz błyszczący. Zastanawiam się nad "trzepawką" u Twoich rybek, możesz opisać dokłądniej o co chodzi?
Mlody_et- oglądałem Twoje akwarium i jesteś na dobrej drodze Wink
Macciek- dziękuję i pozdrawiam również  Cheesy
Gina2006, MichcioRoslina, Aila oraz Dwight18- wywiązała się ciekawa dyskusja na moim wątku o rybkach, których nie mam i..nie zamierzam dokładać do tego zbiornika. Ale Wasze spojrzenia na sprawę dowodzą trafności mojego podejścia do akwarystyki, o którym pisałem we wstępie tego posta- każdy widzi ją inaczej.

pozdrawiam papa
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #23 : Maj 12, 2009, 16:37:58 »

Witam swietnie wygladaja twoje noeny czerwone jak to robisz? jaki im dajesz pokarm ? Akwarium piekne
 Cheesy brak zastrzezen

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Maj 12, 2009, 16:57:35 »

Witaj 5blue5 -dziękuję za ocenę  Wink
Rybki karmię gotowymi pokarmami gotowymi i tak się jakoś na przestrzeni lat złożyło, że teraz tylko firmy Tetra, sprawdzałem je po kolei i przekonałem się. Ale konkrety: TetraMin w płatkach oraz Mini Granules, Tetra Menu, Tetra Fresh Delica(3 rodzaje) i tak na przemian, coraz rzadkiej podaję mrożony pokarm -rozwielitki, ochotka.
Jak widzisz żadnych wynalazków im nie daję- wszystko dostępne w sklepach.
pozdrawiam
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Maj 12, 2009, 22:34:37 »

Shogun4- nie mam żadnych problemów ze zwinnikami w tych parametrach wody jakie mam (akwarium zalane 1 maja 2008) , co do białych końcówek płetw to jak najbardziej normalne- taka ich uroda, moje obserwacje pokazują, że samczyki mają bardziej wyraźny kolor biały, wręcz błyszczący. Zastanawiam się nad "trzepawką" u Twoich rybek, możesz opisać dokłądniej o co chodzi?

Ehh... szkoda gadać. 'Trzepawka' tzn. rybka pływa normalnie i nagle ni stąd ni zowąd rzuca nią na boki 2-3razy, jakby ktoś ją potraktował prądem; pływa też takimi dziwnymi nieregularnymi 'przyspieszeniami', coś jakby skokami; poza tym zaobserwowałem, że czasem ocierają się o siebie i chyba o roślinki też; kilka ma minimalnie poszarpane końcówki płetw; woda jest dobrze natleniona, a mimo to rybki szybko łapią wodę, jakby miały za mało tlenu; do tego neony zaczynają mieć podejrzanie przekrwione skrzela. To najprawdopodobniej jakiś pasożyt, którego nie mogę wyleczyć Huh Niestety samiec ramirezy też chyba ma tą 'trzepawkę'  Sad Nie wiem co robić, jakie leki dawać. Woda czysta, dałem profilaktycznie 3 kapsułki świeżych bakterii w przeciągu 2 tyg, NO3 poniżej 12,5mg/l wg testu Tetry, już nawet podmieniam co 2 dni 20% odstanej wody. Nie wiem co teraz, walić MFC do ogólnego czy nie. Na razie czekam.

Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Maj 13, 2009, 14:17:47 »

Shogun4, zaintrygowały mnie Twoje problemy na tyle, że przejrzałem książkę "Choroby ryb akwariowych" ale nie natknąłem się na jakąś chorobę lub pasożyta, której opis pasowałby do do tego co piszesz. Poobserwuj uważnie ryby, czy nie mają jakichś zmian skórnych, czy zwiększonego wydzialania śluzu...itp.

Pierwsza rzecz jaka mi jednak przychodzi na myśl to upewnienie się, czy nie masz w akwarium  NO2 czy NH4- proponuję sprawdzenie tego.

Co do skokowego poruszania się zwinników to myślę, że to ich naturalny sposób pływania- obserwowałem swoje dłuższy czas i też mają momenty w których pływają krótkimi zrywami. Nie sądzę aby to był objaw choroby.
pozdrawiam
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Maj 13, 2009, 22:06:55 »

Nie mam testów na NO2 i NH4, ale sprawdzałem twardość (jak u Ciebie) i NO3 (przedwczoraj wg testu Tetry wyszło poniżej 12,5mg/l). Poza tym ramireza właśnie złożyła ikrę( Cheesy Cheesy Cheesy!!!), więc to chyba najlepszy dowód, że woda musi być idealna. Generalnie wygląda na niespodziewanie miły zwrot całej sytuacji.
Nie jestem zbyt doświadczonym akwarystą, więc może faktycznie nie potrafię jeszcze rozpoznawać wszystkich normalnych zachowań poszczególnych gatunków. Dzięki za odp i porady.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 22:10:37 wysłane przez shogun4 » Zapisane

Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #28 : Maj 13, 2009, 22:24:11 »

No to miło to słyszeć, że wygląda wszystko ok Smiley
Za porady nie ma za co dziękować, niewiele pomogły ale za to jak widzę uspokoiły Twoje niepokoje Wink o to chodzi w końcu na forum, czyż nie?
Akwarystyka wymaga cierpliwości a doświadczenie samo przyjdzie...
pozdrawiam Shogun4 i życzę sukcesów w hodowli papa
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Maj 13, 2009, 22:42:45 »

moze bys zagescił te rośliny ? teraz to troche za dziko  wygląda, a dałoby się wydobyć ładniejszy efekt z tego akwarium Wink

ps. shogun4 mi to co opisałeś troche do początkowego stadium inwazji kulorzęska pasuje, czesto ta choroba jest przyczyną nie własciwych warunków w akwarium. Nie stosuj żadnej chemii do póki nie będzie to konieczne bo akwarium bedzie startowało z filtracją biologiczną od nowa
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: