Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Pethro / leśne bajorko 200 l. / High Tech na ziemi / aktualizacja 10.V.09 r.
Ankieta
Pytanie: Jak oceniacie te akwarium ?? mile widziane komentarze uzasadniające "głosowanie"
Bardzo ładne - 93 (65.5%)
ładne - 35 (24.6%)
przeciętne - 6 (4.2%)
brzydkie - 0 (0%)
beznadziejne - 8 (5.6%)
Głosów w sumie: 140

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12
  Drukuj  
Autor Wątek: Pethro / leśne bajorko 200 l. / High Tech na ziemi / aktualizacja 10.V.09 r.  (Przeczytany 38777 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #150 : Maj 05, 2009, 18:49:51 »

w baniaku zagoscila alternatera Wink ale jeszcze szukam cos ładnego czerwonego
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #151 : Maj 05, 2009, 18:53:00 »

Ciekawe jak ci sie to czerwone utrzyma. Pewnie dobrze, jak reszta roslin. Smiley
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #152 : Maj 05, 2009, 20:25:47 »

przy 4x39W obawiam sie juz tylko glonow Wink
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #153 : Maj 05, 2009, 20:42:30 »

akwarium ładne ale tylko dla oka , jak tak patrze na skalary to aż mi ich szkoda  Undecided przecież dla nich w tym zbiorniku zostało może z 50l , reszte zajmują rośliny.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #154 : Maj 06, 2009, 03:45:01 »

po pierwsze to skalary są tylko 2 na 200l
po drugie to połowa akwarium pokryta jest hemianthusem c. glosią eleocharisem i jaskrem
po trzecie to reszta roślin jest trzymana doś nisko i skalarki swobodnie pływaja nawet nad 2 planem a najwyższe rośliny są tylko przy szybie

jak chcesz zbawiać skalary to przyczep sie do osób które je w 70 litrach trzymają, u mnie nawet jak rośliny sie wymskną spod kontroli to i tak mają więcej miejsca do pływania ;P o jakosci wody juz nie wspomnę bo podmiany robie nawet 2 razy w tygodniu co teoretycznie powiększa zbiornik ..
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #155 : Maj 10, 2009, 02:28:46 »

aktualizacja z 10 maja
dorwałem się do aparatu, w końcu Cheesy
choć dużej różnicy nie ma pomiedzy tymi poprzednimi zdjeciami z mojej komórki Tongue
 jedynie widać że aparat dostrzegł że tam same różowe świetlówki, żeby nie było kolory nie są podbite w fotoszopie  Cool

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-05/046f38b2/pethro.jpg.html

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/2009-05/1ed11553/sunset.jpg.html
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #156 : Maj 10, 2009, 06:05:45 »

(*szeptem* ps... ps... Pethro... w temacie - napisz 10 V 09 - bez kropeczek. Ale ciii....  Wink)
Ależ kolory.... "takie życie to miód Smiley"
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #157 : Maj 10, 2009, 07:56:15 »

Pozwolisz, że odpowiem w Twoim wątku Wink

a zamiawiałes juz cos od tej kasandry ? w dobrym stanie zielsko dojdzie ? pewnie wysyła same emersy Tongue
Tak, wszystkie rośliny które mam teraz u siebie zamawiałem w KASANDRZE i jak widać wszystko ładnie rośnie Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #158 : Maj 10, 2009, 08:18:45 »

No No... Lubię takie lasy Smiley Widać że rośliny mają się dobrze.
Co do zarośniętego akwa i skalarów to sądzę że właśnie odpowiada im gąszcz. Z tego co zaobserwowałem u siebie kiedy miałem taki las skalary czuły się lepiej niż kiedy była pustka bo wtedy brakowało im zaciemnionych miejsc i schronienia. Siedziały w okolicy jednego liścia który dawał cień. Co do braku miejsca do pływania to lekka przesada - skalary raczej nie są pershingami śmigającymi po całym baniaku. Nawet kiedy zarastał mi zbiornik tak że tylko na środku było odrobinę miejsca potrafiły wciskać się gdzie popadnie w pogoni za narybkiem molinezji.

MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #159 : Maj 10, 2009, 08:31:57 »

Pethro ja też kupuję w kasandrze (holenderskie.nazwa.pl) i rośliny są tam świetne! wszystko zdrowe bez glonów, ślimaków i czegokolwiek. I nie jest to z uprawy emersyjnej. Od razu się przyjmują ! Są świetne. Najlepszy sklep roślinny jaki widziałem. A przesyłka z poniedziałku* doszła we wtorek Smiley znaczy kurier DPD (nie wiem czemu niektórzy na niego narzekają) Także zamawiaj, "nie bój się !" Smiley
* poniedziałku, ponieważ została zamówiona w piątek, i zostało uzgodnione z właścicielem na kuriera w poniedziałek.
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #160 : Maj 10, 2009, 10:16:15 »

Pethro ja też kupuję w kasandrze (holenderskie.nazwa.pl) i rośliny są tam świetne! wszystko zdrowe bez glonów, ślimaków i czegokolwiek. I nie jest to z uprawy emersyjnej. Od razu się przyjmują ! Są świetne. Najlepszy sklep roślinny jaki widziałem. A przesyłka z poniedziałku* doszła we wtorek Smiley znaczy kurier DPD (nie wiem czemu niektórzy na niego narzekają) Także zamawiaj, "nie bój się !" Smiley
* poniedziałku, ponieważ została zamówiona w piątek, i zostało uzgodnione z właścicielem na kuriera w poniedziałek.
Podpisuje sie pod tym, nawet w zimie zamawiane rosliny przychodzily we wspanialej kondycji  Good !

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #161 : Maj 10, 2009, 10:31:19 »

Taaaaki misz-masz . Bigos wegetarianski .
Dlaczego trzymasz ryby o roznych wymaganiach razem ?  Angry
Skalary nie maja zbyt wiele przestrzeni .  Angry

Gratulacje za kondycje zielska .  Good !
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #162 : Maj 10, 2009, 11:16:03 »

Co do zarośniętego akwa i skalarów to sądzę że właśnie odpowiada im gąszcz. Z tego co zaobserwowałem u siebie kiedy miałem taki las skalary czuły się lepiej niż kiedy była pustka bo wtedy brakowało im zaciemnionych miejsc i schronienia. Siedziały w okolicy jednego liścia który dawał cień. Co do braku miejsca do pływania to lekka przesada - skalary raczej nie są pershingami śmigającymi po całym baniaku. Nawet kiedy zarastał mi zbiornik tak że tylko na środku było odrobinę miejsca potrafiły wciskać się gdzie popadnie w pogoni za narybkiem molinezji.

ja sądze że skoro żyją w naturalnym środowisku w takich miejscach gdzie nie ma roślin a o gąszczu to nawet nie mam mowy to nie czują się dobrze w zbiorniku w którym większość baniaka zajmują rośliny.

Skalary nie maja zbyt wiele przestrzeni .

dobrze że nie tylko ja to zauważyłem i dobrze że ,,geniusz akwarystyczny,, pethro nie będzie zły już tylko na mnie  Grin
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2009, 13:44:16 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #163 : Maj 10, 2009, 14:22:15 »

Skalary nie maja zbyt wiele przestrzeni .  Angry
tam jest naprawdę dużo miejsca a fotki reprezentują akwarium w stadium znacznego rozrośnięcia przed przycinką
podłoża jest tylko 6-7 cm nad trawnikiem zostaje im 40 cm słupa wody, a nad 2 planem jakies 20 cm
obydwa skalary mają jakies 14 cm wysokosci więc swobodnie pływają po całym akwarium nawet roślin nie dotykając.
Przypominam że nie jest to skalar wysoki pterophyllum altum Wink

ja sądze że skoro żyją w naturalnym środowisku w takich miejscach gdzie nie ma roślin a o gąszczu to nawet nie mam mowy to nie czują się dobrze w zbiorniku w którym większość baniaka zajmują rośliny.
ty nadal nie dostrzegasz subtelnej różnicy pomiędzy wiedzą książkową a zdobytą w praktyce Tongue skoro rozmnażają się nie chorują mi już od paru lat to chyba nie jest im tak źle

Dlaczego trzymasz ryby o roznych wymaganiach razem ?
czekam az niektóre niedobitki zejdą z tego świata, u mnie w sklepach zwierząt nie przyjmują poza tym i tak napewno im u mnie lepiej niz u wiekszości "jednodniowych akwarystów"
pielęgnice czerwonobrzuche mają już 5 lat podobnie razbory klinowe i sumik szklisty Tongue ryby te kupiłem jak jeszcze miałem zupełnie inne akwarium
później liczyłem ze długo nie pozyją skoro takie wiekowe i wyszedł taki bigosik Tongue

a które konkretnie miałes na mysli ze tak do siebie nie pasują ?

Taaaaki misz-masz . Bigos wegetarianski .
jest jeszcze tyleee roślin które bym chciał mieć Grin ale nie mogę zawalić mieszkania akwariami by to wszystko rozlokować .. Cheesy no może jakbym sam mieszkał to bym zrobił tu puszczę amazońsko-tajwańską hehe ale naszczęscie mój współlokator kontroluje moje zapędy hehe

zaobserwowałem u siebie identyczne zachowania, bacznie patrolują sobie swoje terytorium wypatrując krewetek i narybku. A najbardziej sie cieszą jak mnie ktoś odwiedza bo wiedzą że jak posępią to im manna z nieba poleci Cheesy
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #164 : Maj 11, 2009, 08:00:48 »

Bardzo ładnie Smiley Podziwiam za gęstwinę roślin i oświetlenie - pięknie. Zawsze wydawało mi się że skalary potrzebują naprawdę wielkich zbiorników z dużą przestrzenią do pływania ale najwyraźniej w Twoim zyje im się ok. Tylko zdjęcia sugerują zarośnięty busz Wink

Strony: 1 ... 9 10 [11] 12
  Drukuj  

Skocz do: