Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Kaiowas, 200l ogólne, 25l krewetkarium
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Kaiowas, 200l ogólne, 25l krewetkarium  (Przeczytany 8493 razy)
kaiowas
Nowy
*

« : Wrzesień 19, 2008, 22:09:57 »

Akwarium proste standard 100x40x50h,
filtr EHEIM 2226, grzałka 200W, oświetlenie 4x30W (2xpowerGlo, FloraGlo i AquaGlo) Pokrywa Diversa. Świetlówki pracują w parach i rano świeci power+flora, po południu świeci power+aqua, w środku dnia sjesta. W sumie świecę 11 godzin, docelowo myślę o 14 i z "zakładką", tak aby świeciła całość na przykład przez 2 godziny w środku dnia.

Obsada:
15x Brachydanio rerio (Danio pręgowany) (8 zwykłych, 7 czerwonych "lamparcich")
6x Corydoras julii (ew. trilineatus, leopardus) (Kirysek Lamparci) - zawsze wątpliwości co to tak naprawdę jest  Roll Eyes
5x Corydoras panda (Kirysek panda)
5x Crossocheilus siamensis (Kosiarka)

Rośliny:
Echinodorus martii (maior) (Żabienica wielka)
Vallisneria spiralis 'Tiger' (Nurzaniec spiralny)
Cryptocoryne beckettii var. petchii (Kryptokoryna Becketa odm.Petcha)
Microsorum "Philippine", MICROSORUM PTEROPUS 'PHILIPPINE'

Akwarium jest ustawione tak, że widać je z 3 stron (na przetrzał) Nie ma więc typowego tła a ryby pływają w powietrzu Wink

Jestem bardzo ciekaw waszych uwag. Chętnie wezmę pod uwagę wszelkie sugestie.

2008-12-27 zmiany:

Wydłużyłem czas świecenia, głównie z powodu "ciemnej wody" po instalacji korzenia. Wyrzuciłem wapień filipiński i umieściłem duuży korzeń.

Obsada:
4x Brachydanio rerio (czerowne, których nie udało mi się wyłowić)
6x Corydoras julii (ew. trilineatus, leopardus) (Kirysek Lamparci) - zawsze wątpliwości co to tak naprawdę jest  Roll Eyes
5x Corydoras panda (Kirysek panda)
5x Crossocheilus siamensis (Kosiarka)
4x Bocja wspaniała

Z roślin doszły pistie i wątrobiwiec. Te pierwsze rosną jak opętane i co chwilę trzeba wyrzucać. Zauważyłem, że ich pływające korzenie są mocno objadane przez Bocje.

Aktualne zdjęcia:

ogólne.

widać Bocję.

Bocje na tle korzenia.

Krewetkarium:
Zbiornik 40x25x30h profil, szkło float
Filtr kaskada Elite hush5, grzałka 100W z termostatem, mini lamp 11W.

Od razu napiszę:
a. Filtr jest beznadziejny ze względu na stosowane w nim wkłady - od razu dołożyłem gruboziarnistej gąbki, ale niewiele tego jest. Przynajmniej jest cichy i dość estetyczny i mały  Smiley
b. Grzałka jest 100W bo taką miałem. Zmienię ją na AQUAEL EASYHEATER (25W) jak uporam się z kosztownymi kwestiami związanymi z pierwszym akwarium (o tym później)

Podłoże:
Floran start, aqua grunt, żwir rzeczny (mix), żwirek kwarcowy

Obsada:
krewetka Red Cherry 12szt

Rośliny:
hemianthus callitrichoides
microsorium
cabomba
pistia (mocno kontrolowana)
mech
Lieopsis Brasilensis (nie jestem tego pewien)

Korzeń mangrowca i kawałki innego korzenia (nie znam gatunku)

Zdjęcie całości (poprzednie)

Zdjęcie całości (aktualne)

Krewetka Red Cherry (z widocznymi jajkami - dziś już są w innym miejscu:-)

Red Cherry

Heniek

Może się komuś spodoba.
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2009, 09:25:04 wysłane przez kaiowas » Zapisane

Bocje, Kosiarki i Kiryski (200L)
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 19, 2008, 23:22:04 »

niezla kompozycja...minimalistyczna i estetyczna...
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 19, 2008, 23:29:24 »

Może zamiast tej skałki wapiennej i kupek kamieni jakieś ciekawe korzenie? No i przydałoby się trochę wyższych roślin

malutka243
Zainteresowany
**

"Trzeba żyć, bo wciąż tyle na nas czeka."

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 20, 2008, 13:55:39 »

Ładne, ale może faktycznie kup na tyły jakieś wyższe roślinki, ładnie będą wyglądać moim zdaniem moczarki lub jeszcze nurzaniec ale na tył. I jeszcze np jakiś korzonek z przyczepionym anubiaskiem. Myślę, że jak będzie więcej zieleni, to będzie piękne akwarium:)

Pamiętaj, że skałki wapienne zatwardzają wodę.
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 20, 2008, 14:23:52 »

Bardzo dziękujękuję za komentarze. Spodziewałem się znacznie gorszych  Smiley np. ze względu na brązowy nalot na prawie wszystkim (okrzemki?) Walczę z tym i chyba zanikają.

Jest mało roślin i jest wapień bo to będzie Malawi Smiley Dlatego też nie będzie w nim korzeni. Te rośliny, które są z tyłu powinny wyrosnąć w górę i schować grzałkę i inne elementy wyposażenia.

Poniżej dodatkowe zdjęcia z mojego akwarium.

Kirysek Lamparci

Kosiarki i Danio, Kirysek w tle

Udało się zrobic fajne zdjęcie kosiarkom. Warto zobaczyc pełny rozmiar.

Akwarium oświetlone lampą halogenową 500W obok aparatu (nie z góry), dzięki mocnej lampie zdjęcie jest nieporuszone. Przesłona f2.8 czas 1/125s. Taka lampa kosztuje 25zł polecam.
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2008, 21:05:57 wysłane przez kaiowas » Zapisane

Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 20, 2008, 14:38:37 »

Kosiarka z danio...Swietne ujecie Wink
Akwa tez mi sie bardzo podoba Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 20, 2008, 14:54:52 »

Jest mało roślin i jest wapień bo to będzie Malawi Smiley
To chyba pomyliłeś biotopy. te ryby które masz, nie mieszkają w Malawi ale głównie (albo wszystkie) w Ameryce. Także, obsada nie pasuje do kompozycji. Mało roślin + wapień znaczy że będzie wysokie ph, a takiego te ryby nie lubią...
malutka243
Zainteresowany
**

"Trzeba żyć, bo wciąż tyle na nas czeka."

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 20, 2008, 15:53:28 »

O ile dobrze pamiętam to danio i kosiarka to Azja, a kirysek Ameryka, chyba że te rybki chcesz oddać i wtedy zrobić Malawi.
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 20, 2008, 21:25:28 »

Te rybki, są w tym akwarium tymczasowo. Akwarium przeznaczone jest dla pyszczaków, ale czekam aż się wszystko ustabilizuje, dojrzeje akwa i filtr, rośliny się dobrze "chwycą" a ja nauczę się panować nad parametrami wody i ewentualnie dokompletuję wyposażenie.

Na razie moje parametry to pH 7,5 a twardość ogólna 9. Nie udaje mi się zejść z pH niżej, ale rybki wyglądaja na szczęśliwe. Jakby pH się ustabilizowało na tym poziomie to bym nie narzekał  Smiley Może faktycznie tymczasowo włożę jakiś korzeń, żeby zneutralizował wpływ wapienia. Na razie nie widzę jednak na niego miejsca.

Moje podejście do biotopów jest dość swobodne. Jeśli rośliny i zwierzęta akceptują dane warunki, parametry, albo są tolerancyjne to spoko mogą razem pływać. Napewno szkoda będzie mi oddawać te rybki, dlatego pewnie nie nastąpi to szybko, ale może nawet na tym forum znajdzie się ktoś, kto je przygarnie Smiley

kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 27, 2008, 17:26:00 »

Zaktualizowałem opis i wrzuciłem świerze zdjęcia.
Koncepcja się zmieniła więc wszelkie komentarze będą na miejscu  Smiley
To już nie będzie Malawi - na to załorzę kiedyś osobny zbiornik. Ciciałbym się pozbyć Danio a zamiast ich dać kilka Gurami.

Aha parametry wody:
pH 7,0
TWO 9
N03 0

Bardzo proszę o ocenę i komentarze.

macciek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 28, 2008, 16:15:21 »

Bardzo ladne akwarium (ja mam podobny uklad dna) brakuje tylko troszke roslinek na piasku ale sam pomysl super pozdrawiam papa papa papa
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Grudzień 28, 2008, 16:18:17 »

Akwarium coraz lepsze  Good ! Ale dodaj roślin.

250L słodkie
540L + 112L morskie
artpol
Świat jest piękny............ i groźny
Zainteresowany
**

Artur

« Odpowiedz #12 : Grudzień 28, 2008, 19:03:35 »

Ja bym dodał tylko "parę" roślin........ ale jak Tobie sie podoba to tak zostaw - TO JEST NAJWAZNIEJSZE  Good !
niro123
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 28, 2008, 19:34:34 »

no no jestem pelen podziwu brawo  Good !
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 29, 2008, 18:48:36 »

Dzięki  Smiley

Myślę, że roślinki na piasku to nienajlepszy pomysł. Plaża jest dla kirysków do kopania i jest miejscem, gdzie opada pokarm.

Co do większej ilości roślin. Nie widać tego, bo do zdjęcia zasłoniłem jedną stronę czarnym brystolem, ale normalnie akwarium jest przeźroczyste. Od kuchni widać salon, albo odwrotnie. Wydaje mi się, że niesposób mieć w takim akwa dużo roślin, jak to niektórzy na tym forum preferują.
Doradźcie raczej jak aranżować takie właśnie przeźroczyste akwaria.

Aha, pistie a raczej ich korzenie są coraz szybciej i intensywniej wyjadane przez Bocje - to normalne?
Wogóle w akwarium rządzą kosiarki. Są wyrośnięte i zjadają 90% tego co wpada do akwarium Smiley

Jak uporam się z remontami w domu to pokażę jak wygląda akwarium w bezpośrednim otoczeniu.

Pozdrawiam.

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: