Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Kaiowas, 200l ogólne, 25l krewetkarium
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Kaiowas, 200l ogólne, 25l krewetkarium  (Przeczytany 8481 razy)
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Styczeń 29, 2009, 08:57:45 »

Chciałbym odświeżyć wątek, bo dodałem krewetkarium  Smiley

Akwarium ma 2 tygodnie.

Proszę o komentarze.

Bocje, Kosiarki i Kiryski (200L)
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Styczeń 29, 2009, 09:02:57 »

Twoje pierwsze akwarium ładne. Od razu widać zmiany do tego było wcześniej. Co do krewetkarium to musisz zaopatrzyć się w większa ilość mchów i trochę innych roślin, jakiś o drobnych liściach. I te dwa tygodnie Huh Jeżli parametry są w porządku to ok, może być.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Styczeń 29, 2009, 18:23:47 »

Mnie jedynie drażni ta szyba na dnie.
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Styczeń 29, 2009, 19:27:00 »

Doktorek: masz rację. Ta szyba to nie był dobry pomysł, ale teraz trudno ją ukryć. Trzeba by dołorzyć naprawdę sporo żwirku i piasku. Może Waszym zdaniem to nie będzie wyglądało jakoś tragicznie? Musiałaby być usypana jakaś górka, kopiec, może zamiast łupka? Może łupek na kopcu  Huh Roll Eyes

Mutari28: dzięki za komentarz. Dokładanie roślin to uniwersalna porada jakiej udzielić może każdy i w prawie każdej sytuacji. Może napisz coś więcej, może o aranżacji - jakie rośliny i gdzie byś sugerował? Wysokie na tył? Tak? Heniek się, mam nadzieję rozrośnie, kabomba też. Mchów jest więcej, ale na razie wyłaniają się nieśmiało zza korzenia. Były przywiązane do "patyków" sterczących ponad korzeniem. Na zdjęciurawie ich nie widać (patyków) a mech jeszcze się z nich zsunął. Jednak mchy powinny obrosnąć korzeń bujnie od góry i trochę od dołu. Żabienica pewnie stamtąd wyleci a trawki mogą nieprzetrwać. Zobaczymy.

Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Styczeń 29, 2009, 19:39:03 »

Do krewetkarium mógłbyś jeszcze zakupić np.: Barbula Sp. - Milimetre Moss, Ceratopteris Cornuta - Różdżyca Pospolita, Caloglossa Cf. Beccarii. To takie przykładowe rośliny. Ale zrobisz co będziesz chciał.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Luty 08, 2009, 12:05:38 »

Od kuchni widać salon, albo odwrotnie. Wydaje mi się, że niesposób mieć w takim akwa dużo roślin, jak to niektórzy na tym forum preferują.
Doradźcie raczej jak aranżować takie właśnie przeźroczyste akwaria..
Wrecz przeciwnie, moze byc sporo roslin w takim dwustronnym baniaczku
Mozesz albo na bocznych szybach zrobic piekne ogrody i centrum jak arene zostawic mieszkancom lub odwrotnie - na srodku ogrod i dookola wolnosc rybkom.
Mozesz tez na jednym boku (tym najmniej widocznym) - duzo roslin, a pozniej juz tylko .........
Powodzenia

Xmodsss
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Luty 12, 2009, 13:15:58 »

ładne Afro

Proszę o rozwinięcie swojej wypowiedzi bo takie posty traktowane są jako spam.
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2009, 13:52:18 wysłane przez Emi » Zapisane
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #22 : Marzec 23, 2009, 18:21:36 »

Ładnie ale te roślinki jakby za małe,wieje pustką.

kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 26, 2009, 08:56:33 »

Dziękuję za komentarze i słowa krytyki.

Zaktualizowałem krewetkarium i zapraszam do porównania.

Przy okazji kilka spostrzeżeń:
1. Nie jestem zwolennikiem sadzenia wielkiej ilości roślin, bo moja praktyka (brak doświadczenia) pokazuje, że to co posadzę nie zawsze chce rosnąć. Widać to na przykładzie krewetkarium. Coś tam dodałem, ale bez szaleństw, natomiast pistia kompletnie przestała rosnąć. Zgniła i już jej nie ma. Żabienica też nie chciała rosnąć, heniek ledwo, ledwo ale daję mu szansę. Lotos prawie umarł, ale się odradza - na 2 nowe listki, piękne ciemno czerwone. Trawki mają się bardzo dobrze, kabomba szaleje, mech też. Mikrozorum też ma się dobrze. Dodałem gałęzatkę, ale ogólnie akwarium zarasta samo.

2. W moim przypadku 200l jest znacznie trudniejsze do opanowania niż 25l. Nie ma i jeszcze przez jakiś czas nie będzie aktualizacji mojego dużego zbiornika, bo nic się tam nie zmienia. Może powinienem zrobić restart? Uprzedzając pytania o parametry: kontroluję twardość i pH oraz azotany (których nie ma), a akwa 25l dostaje raz w tygodniu porcję wody z dużego, gdzie jest stała podmiana, więc woda świeża, ale nie surowa. W 200l też pada pistia. Jeszcze niedawno wyrzucałem tego sporo. W tym akwarium nawet nurzańce nie chcą rosnąć. To co wyrośnie pokrywa się nalotem, obumiera, odpada i rośnie nowy listek i taka jest stagnacja - roślin nie przybywa. Mały anubias wypuszcza nowe listki, które też nie zdążą urosnąć jak z soczysto zielonych zmieniają się w ciemnozielone - prawie czarne. Zmieniam czas i intensywność świecenia, ale to jakby nic nie daje.

3. Kosiarki przestały rządzić. Władzę przejęły bocje. Są teraz 3 sztuki. 2 kupione w zoologu (przetrwały) i jedna sporo od nich większa odkupiona od kolegi z GSA.

4. Definitywnie zakończyłem eksperymenty z filtrami brita. Przekonałem się, że ta woda zabija krewetki. Teraz krewetki czują się dobrze. Niedługo rozpocznie u m nie życie kolejne pokolenie :-) Wczoraj przegapiłem moment przekładania jaj z grzbietu pod ogon, ale widziałem jak wcześniej samica była adorowana :-)

Pozdrawiam Wszystkich
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2009, 09:31:54 wysłane przez kaiowas » Zapisane

Baniak123
Zainteresowany
**

Akawrystyka to moje hobby...

« Odpowiedz #24 : Marzec 26, 2009, 20:35:40 »

Akwarium ładne ale jakby nie w moim guści
ale ogólny wygląd OK
pozdrawiam i życze powodzenia Baniak123

Ogólne 112l, tarliskowe 18l i dla narybku 45l i 55l...
3x75l dla podrostków...
Kamil921023
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Marzec 27, 2009, 12:28:05 »

Bardzo podoba mi się krewetakrium-ciekawa aranżacja.
zuza97
Nowy
*

« Odpowiedz #26 : Marzec 28, 2009, 09:11:45 »

ładne akwa.Dokup  rośliny wysokie,bo te śa małe.wtedy będzie ładniej wyglądało.na pustą część możesz dodać korzeń.
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Marzec 28, 2009, 10:40:39 »

Sporo bledow popelniasz, glownie z roslinami. Czemu tak kombinujesz z tym oswietleniem? Tylko pogarszasz tym sprawe. Zacznij moze stosowac jakies nawozy i CO2 bo inaczej pieknych roslin sie nie dochowasz. Szybkorosnace rosliny wyciagaja wszystkie skladniki odzywcze z wody i po jakims czasie obumieraja - nie ma w tym nic dziwnego. Jeszcze wiele przed toba, powodzenia! Wink
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Marzec 28, 2009, 19:44:34 »

Nie wiem czy kombinuję z oświetleniem. Kupiłem dobre świetlówki i korzystam z możliwości włączania wszystkich lub części. Powinno dać się opanować sytuację bez dodatkowego nawożenia i bez CO2. Tak jest w krewetkarium. Tam oświetlenie jest słabe i wogóle nie profesjonalne. Nie ma tam glonów a rośliny mają się dobrze. W 200l nie ma wymagających roślin.

Nawożenie i CO2 zwiększa wymaganie co do oświetlenia, powoduje, że rośliny rosną bardzo szybko przez co trzeba często przycinać. Mylę się? Nie o to mi chodzi. Wiem, że nie ma prostej rady, ale nadmiar glonów to chyba nadmiar substancji odżywczych i nadmiar światła. Dlaczego zatem padają pistie? Może i jest niedobór nawozów, ale wtedy skąd te glony? Może mam "niedorybienie"  Huh Dokupić ryb czy czekać na ustabilizowanie się tego wszystkiego czy może zacząć od nowa?

Adiz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Marzec 28, 2009, 21:01:20 »

Coś umknęło wszystkim : rośliny w twardej wodzie? Prawdopodobnie z nadmiarem wapnia?
W takiej wodzie glony to standard i to wymagany szczególnie jeśli ma to być akwarium Malawi.
Zmarnieją ci te rośliny i nic im nie pomoże - nie te warunki.
Poza tym jesli zaczniesz dodawac CO2 to może zajśc sytuacja że ci woda zmętnieje przy takim PH.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: