Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Brzanki sumatrzańskie co do nich w akwarium ??
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brzanki sumatrzańskie co do nich w akwarium ??  (Przeczytany 13741 razy)
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 23, 2008, 10:03:54 »

tak ale brzanka mszysta jest zielonkawa i nie ma pasków Cheesy a brzanki sumatrzańskie w sklepach są srebne z czarnymi paskami natomiast na fotka brzanki sumatrzańskie są złotawe z czarnymi paskami Cheesy

Moje akwaria: 126l.
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 25, 2008, 08:26:33 »

Sorki że pod swoim ale chciałem odświerzyc abyście mnie dostrzegli Smiley

Mogę do moich brzanek (wprawdzie jeszcze ich nie mam bo za dużo pomysłów i czekam aż wszystko zbiorę w kupę nie chce eksperymentować na rybach) dać prętniki wargacza lub prętniki pręgowate, grubowarg dwubarwny oraz najważniejsze Pielęgniczki ramireza?? Jak nie to oprócz kirysków i glonojadów co mogę dać Smiley ?

przypominam że akwa 112l
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 25, 2008, 12:11:10 wysłane przez sqwara » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 26, 2008, 13:33:59 »

tak mam 112l  H40 - 4cm na podłoże to mało  Shocked w sklepach skalary trzymają w mniejszysz :/ ale nic jak za małe to ok nie chce męczyć rybek Cheesy to co polecacie do brzanek sumatrzańskich ??

W sklepie ryby się sprzedaje i są tam przejściowo. Akwarysta rybom ma stworzyć dom i porównywanie domu do sklepu mija się z celem.

Sqwara, jakie masz parametry wody w tym baniaku?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Wrzesień 26, 2008, 15:12:06 »

Mam pytanie czy mogę wpóścić do baniaka (jednak 126 a nie 112l trochę wyzszy) 12 brzanek ale  9 brzanek sumatrzańskich (3+6) oraz 3 brzanki mszyste (1+2) w sumie to wszsytkie są brzankami sumatrzańskimi i zastanawia mnie czy będą razem tworzyły stadko ?? Wiem że jak jest ponad 8-9 brzanek to nie interesują się innymi rybkami.

Znalazłem taki film :http://pl.youtube.com/watch?v=Rby0AK8LsIo nie wiem dlaczego się tak gonią czy to gody czy agresja ??

moja akwarium będzie miało dużo roślin oświetlenie 2x24 T5 + odbłyśniki to wiem bo jest zamówione taki a roślinki z allegro już do mnie jadą Cheesy I teraz czy brzanka msza w zielonym akwarium o naświetleniu 0,4W na litr będzie w ogóle widoczna ??
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2008, 10:51:46 wysłane przez sqwara » Zapisane

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Wrzesień 30, 2008, 11:22:43 »

Mam pytanie czy mogę wpóścić do baniaka (jednak 126 a nie 112l trochę wyzszy) 12 brzanek ale  9 brzanek sumatrzańskich (3+6) oraz 3 brzanki mszyste (1+2) w sumie to wszsytkie są brzankami sumatrzańskimi i zastanawia mnie czy będą razem tworzyły stadko ?? Wiem że jak jest ponad 8-9 brzanek to nie interesują się innymi rybkami.

Znalazłem taki film :http://pl.youtube.com/watch?v=Rby0AK8LsIo nie wiem dlaczego się tak gonią czy to gody czy agresja ??

moja akwarium będzie miało dużo roślin oświetlenie 2x24 T5 + odbłyśniki to wiem bo jest zamówione taki a roślinki z allegro już do mnie jadą Cheesy I teraz czy brzanka msza w zielonym akwarium o naświetleniu 0,4W na litr będzie w ogóle widoczna ??

po pierwsze nie wiem skąd się wzięła granica 8-9 brzanek pod kątem ich "agresywności" w stosunku do innych gatunków.  ta granica jest  płynna i zalezy od wielu czynników. ogólnie rzecz biorąc (i w dużym skrócie) w grupie brzanek trwa walka o ustanowienie hierarchii. stąd ciągłe gonitwy pomiędzy samcami. im więcej samców tym walki trwają dłużej. jednym słowem utarczki i gonitwy mają "w genach". wprowadzenie kilkunastu osobników do baniaka powoduje często, że faktycznie inne gatunki ryb - zwłaszcza większe - są niejako pozostawiane w spokoju. ale w tym litrażu (112L) ja bym się zdecydował tylko i wyłącznie na stado brzanek.

po drugie - film. trudno stwierdzić bo niewyraźny ale moim zdaniem to właśnie potyczki pomiędzy samcami a nie tarło. inna kwestia to to że aranżacja w tym zbiorniku w oógle nie jest przystosowana pod kątem brzanek nie mówiąc już o tarle.

po trzecie: brzanki a inne ryby - kwestia karmienia. brzanki to ryby bardzo wszędobylskie i ruchliwe. wykarmienie innych gatunków ryb a zwłaszcza ryb przydennych w ich towarzystwie jest bardzo trudne - pokarm wyjadany jest przez brzanki już z powierzchni wody i to cały natychmiast - bez względu na ilość dozowaną. trzeba to rozważyć decydując się na inne gat. ryb - mogą po prostu głodować. u mnie grubowarg zielony sobie nie poradził. kosiarki radza sobie z trudem czyszczac przede wszytkim glony, guraminy radzą sobie dobrze przy umiejętnym podawaniu pokarmu (odciąganie uwagi brzanek)

po czwarte- rośliny: rośliny drobnolistne typu rogatek, limnophilie i inne tego typu są przez brzanki namiętnie podjadane. trudno je utrzymać w dobrej kondycji. lepiej zatem inwestować w rośliny typu zwartki, nadwódki, nurzańce

mszyste możesz wpuścić z "pręgowanymi" - pływają w stadzie i traktowane są jak pozostałe

sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Wrzesień 30, 2008, 12:25:50 »

To mnie zmartwiłeś ;(

A mogę mieć glonojady (1+1) zbronik niebieski dokładnie. To jakie rybki mogę mieć z brzankami?? chciałem kiryski ale po tym co przeczytałem to raczej odpadają ;( coś na górną część akwarium  i dolną ??

Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Październik 01, 2008, 13:16:47 »

Moje doświadczenia z Brzankami Sumatrzańskimi.

Brzanki prawie codziennie walczyły o przywództwo. Było to bardzo widowiskowe, kręciły się w akwarium, jakby jedna chciała złapać drugą za ogon. Kiedy ustaliły która jest szefem, był względny spokój. Szef, w niebezpieczeństwie, zaganiał całe stado do jednego kąta i sam sprawdzał co się dzieje. Dopiero za jego pozwoleniem pozostałe mogły wypłynąć. Lubią sie bawić. Np. łapią bąbelek powietrza, zciągają go w dół a potem wypuszczają. Zwykle jedna zaczynała a po chwili przyłączały się inne.

Towarzystwo Brzanek stanowiły Kiryski. Przez jakieś 2 lata było OK, aż Brzanki zaczeły ganiać Kiryski i je obgryzać. Nie dawały im spokoju, aż niestety...... Nie wiem co zrobiły Kirysy, że tak sobie przechlapały. Innymi towarzyszami były pielęgnice Mekka. Parka. Brzanki je ignorowały a Mekki nie wtrącały się do Brzanek. Tzn. czasami je pogoniły, ale Brzanki są szybkie i nie dają się łatwo złapać, co Mekki względnie szybko zrozumiały.

Roślinki. Wszystko było OK. Tylko mi te diabły pocieły piękne Kabomby, kóre nawet zakwitły zanim nie sprowadziłem tych dzikusów  Angry. Potem już było bez Kabomb i innych delikatnych roślinek.

A co do koloru to Brzanki Sumatrzańskie mogą mieć nieco inny kolor w sklepie (stres czy ktoś je kupi i kto to będzie....). W akwarium, jeśli się dobrze czują, pięknie się wybarwiają. Mają czerwone irokezy i płetwy. Czarne paski a reszta to chyba jest srebrna albo coś w tym rodzaju.

Aha i śpią pionowo, głową w dół, w stadzie. Fajnie wygląda. Ogólnie polecam na pierwszy raz, choć trzeba brać pod uwagę ich temperament. Jedna z najciekawszych rybek, które miałem. (poza pielęgnicami).

PS. Akwarium miało 112 l. Brzanek było 8 i mieszkały tam też 2 Zbrojniki niebieskie. Ale te nadęte ignorowały wszyskie ryby i mnie też miały w d......
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2008, 13:20:28 wysłane przez Mercurossaurus » Zapisane

Akwarium ogólne 240l
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Październik 02, 2008, 12:45:56 »

W sumie dzięki za wyjaśnienia. Brzanki na pewno będą bo zakochałem się w tych rybkach a do nich to glonki i kiriski może parka Pielegniczki ramireza Cheesy ponoć mogą żyć razem.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: