Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « NAWOZY DO ROSLIN ( polecane i nie polecane)
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: NAWOZY DO ROSLIN ( polecane i nie polecane)  (Przeczytany 24343 razy)
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« : Wrzesień 21, 2008, 11:37:19 »

Jesli jest takowy watek to prosze o przeniesienie do wlasciwego.
Ale szukalam dosyc dlugo i znalazlam tylko w postach troszke wzmianek, a uwazam ze to tez wazne jakich uzywac nawozow i do jakich roslin bysmy mieli w akwariach to co chcemy i by nie szkodzilo ani zwierzatkom, ani roslinom.
Mozna tez podawac odpowiedniki, bo nie kazdego stac na najdrozsze.
Pozdrawiam wszystkich fanow akwarystyki Cheesy

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 21, 2008, 11:51:47 »

Symfonia złota - stosowana przeze mnie zanim przerzuciłem się na ziemię, pełnoskładnikowy, bardzo dobry nawóz
przy bardziej wymagających czasami trzeba stosować osobno żelazo, ale dla początkujących jest w sam raz
polecam  papa

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 21, 2008, 12:07:29 »

Ja akurat mam posadzone rosliny w ziemi w pojemnikach szklanych ( by nie demolowac juz wiecej akwarium, a i przy czyszczeniu duze ulatwienie nie szkodzace roslinom). Wlasnie chce zrobic wieksze zakupy u Kasandry
odnosnie roslin, wiec przy okazji mozna zamowic jakies nawozy - a nie mam pojecia jakie
Moje plany :Weeping moss - mech placzacy ,Myriophyllum Ussuriense - Wywłócznik Usuryjski,Egeria Najas - Moczarka Wąskolistna,Rotala Rotundifolia Green,Sagittaria Subulata - Strzałka Pływająca

malutka243
Zainteresowany
**

"Trzeba żyć, bo wciąż tyle na nas czeka."

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 21, 2008, 12:18:52 »

Ja osobiście używam nawozów w płynie z tropicala- Ferro-Aktiv i Aqua Plant, ten pierwszy to odżywka żelazowa, nie ma azotanów i fosforanów. Z tym że ja mam dość mało wymagające roślinki, ale na moje sprawuje się doskonale.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 21, 2008, 12:43:35 »

Z tego co wiem to najlepszy nawoz dla roślin to CO2,tylko trzeba uważać żeby nieprzedawkować bo ryby się przyduszą Cheesy

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 21, 2008, 14:02:32 »

Z tego co wiem to najlepszy nawoz dla roślin to CO2
Głupoty piszesz. Co Ci z podawania CO2 skoro rośliny nie będą miały skąd brać mikro i makro? Nie samym CO2 rośliny żyją...

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 21, 2008, 14:56:58 »

Wszystkie wypowiedzi sa mile widziane, ale gdyby sie tez wypowiadali Ci co sie na tym dobrze znaja !!! Grin

michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 22, 2008, 20:49:35 »

Te rośliny jakie masz w planach nie są wymagające i ja bym nie nawoził wcale(ryby, bakterie, dojrzały zbiornik sam sobie poradzi Wink )

A jeśli chodzi o nawozy to polecam takie (do wymagającej i sporej ilości roślinności, oraz do dużych akwariów pow 200l):
-Ferro-Activ firmy Tropical
-Aqua Plant(A) firmy Tropical
-Symfonia złota
-Żwirki różnej maści (tzn z nawozami)
-CO2
-no i dobry filtr dla bakterii, dla równowagi Tongue

Wg. mnie do takich roślin jakie proponujesz (wnioskując że w akwarium będą ryby), dodawanie wszelkich nawozów, może spowodować przenawożenie i możesz sobie więcej zaszkodzić niż zyskać ...
Dobranie nawozów, do swoich potrzeb nie jest takie trudne, wystarczy poczytać coś o swoich roślinach i porównać ich wymagania na kartkach.Tak samo robi się chyba z rybami, ze dobiera się najbardziej zbliżone do siebie wymaganiami.

Nie wiem, czy na taką odpowiedź czekałaś, ale zawsze coś... papa
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 22, 2008, 21:57:16 »

dziekuje
czekam na kazda odpowiedz, a na pewno nie tylko ja - jest i (mam nadzieje) bedzie wiecej osob czytajacych i zainteresowanych

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 22, 2008, 22:04:44 »

W płynie polecam serię Planta Gainer natomiast nawóz w postaci kulek glinianych możesz zrobić sam.
Michij - po planta grinierze nie miałeś nigdy problemów z klarownością wody?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2008, 22:07:02 wysłane przez speedeecat » Zapisane

Tomczyn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 23, 2008, 07:08:34 »

Symfonia złota - stosowana przeze mnie zanim przerzuciłem się na ziemię, pełnoskładnikowy, bardzo dobry nawóz
przy bardziej wymagających czasami trzeba stosować osobno żelazo, ale dla początkujących jest w sam raz
polecam  papa

Rzeczywiście bardzo dobry nawóz. Ale zawierający tylko micro. Dla uzupełnienia trzeba jeszcze dołożyć makro i tutaj polecam saletrę potasową niezbrylająca KNO3 lub w przypadku uzupełnienia samego potasu siarczan potasu K2SO4. Jeśli natomiast istnieje potrzeba nawożenia wszystkich makro włącznie z fosforem polecam produkt PG macro.

Pozdrawiam
Tomczyn

michji
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 23, 2008, 19:00:16 »

Michij - po planta grinierze nie miałeś nigdy problemów z klarownością wody?

Nie. Nigdy nie miałem takich problemów z Planta Gainer . Raz była taka sytuacja u mnie, ze woda w kilka dni zrobiła sie dosłownie w "gnój",
ale to po Ferro-Activie, którego dałem 3  Shocked razy więcej niż powinienem. Całkowicie nie wiem jak to się stało. Na początku  było widać lekkie zmętnienie, po dwóch dniach nawet glony nie chciały rosnąć, a slimaki na wierzch wypływały.Woda była taka jak na fotce.

Dam fotki, mojego prznawożonego akwarium:

Nawet roślin, które rosły z tyłu nie widać, o tle nie wspominając.... Roll Eyes Ale sobie poradziłem Wink
A, apropo do autorki, tak może wyglądać i Twoje akwarium jak je przenawozisz Grin
Ale tak chyba nie bedzie Cheesy
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 19:02:00 wysłane przez michji » Zapisane
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 23, 2008, 19:25:05 »

Ojej ale błąd chodziło mi o Aqua Plant :/ Ale widzę że Ferro Active też nieźle namieszał dokładnie taki sam efekt miałem po Aqua Plant.
Cztery miesiące stosowałem Aqua Plant wg. zaleceń producenta i zrobiła mi się woda jak u Michij nastepnie po miesiącu nie nawożenia kupiłem Aqua Plant B i Ferro Activ jednak cena tych nawozów jest odstraszająca i przeszedłem na serie PG czego nie żałuję Smiley
A tu moje wydane 35zł na mleko w akwarium spowodowane zaleceniami producenta Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 23, 2008, 19:45:29 wysłane przez speedeecat » Zapisane

xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 23, 2008, 22:03:57 »

wg. mnie obecnie najlepsze na rynku nawozy płynne to seria planta gainer.
natomiast w tabletkach polecam firmę sera.
michji
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 24, 2008, 10:17:30 »

Tak, cena nawozów od Tropicala jest chyba lekko przesadzona, dlatego ja zawsze kupuję w hurtowni lub duże 0,5l butle, tak jest taniej i przede wszystkim starcza na dłużej.
Jednak te kroplomierze i zakrętki w dużych butlach są bardzo nie dokładne i się o tym przekonałem Roll Eyes
Dlatego teraz używam strzykawek, takich z apteki, te moim zdaniem są najdokładniejsze.
Teraz dodaję o 1ml dawki mniej niż jest zalecane przez producenta, dlatego jestem pewien, że jakieś awarie nie są spowodowane nawozem.
Obecnie używam na zmianę trzech nawozów, Ferro-Activ, Aqua-plant (A), oraz Symfonie Złotą, ponieważ uważam że nawóz nawozowi nierówny i pewne urozmaicenie ma tu znaczenie. To moje zdanie Cheesy

Pozdrawiam
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: