Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « NAWOZY DO ROSLIN ( polecane i nie polecane)
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: NAWOZY DO ROSLIN ( polecane i nie polecane)  (Przeczytany 24320 razy)
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Wrzesień 24, 2008, 16:19:02 »

Jeśli chodzi o nawozy Tropicala to po tym czego doświadczyłem stosując je swego czasu w zbiorniku - zdecydowanie odradzam. Wg mnie nawozy te są wątpliwej jakości i ich stosowanie w dawkach zalecanych przez producenta czy też w nieco mniejszych w różnych zbiornikach kończy się różnie - u mnie zawsze kończyło się to zakwitem wody i różnej maści glonami nawet wtedy kiedy podawałem połowę zalecanej przez producenta dawki co dwa tygodnie. A oświetlenie miałem w okolicach 0,7W/litr i podawałem CO2 do zbiornika. Podobnie działo się kiedy przerzuciłem się na PG. Szczególnie kiedy zacząłem podawać PG Ferro+ glony rosły świetnie.
Generalnie z nawozami w płynie mam nieprzyjemne doświadczenia (może dlatego, że nie potrafiłem właściwie nawozić), dlatego postanowiłem zastosować w baniaku ziemię i zaoszczędzić na nawozach.

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Wrzesień 24, 2008, 18:06:02 »

Wlanie przeczytalam na innych forach ze podawane przez producentow dawki sa maxymalne wiec bede dawac minimum, czyli nawet mniej niz polowe - tak tylko by sie nazywalo ze cos sie daje.
Zasadzone mam w ziemi dla palm i kaktusow z torfem i z piaskiem, przypane zwirkiem i jest niezle. Dostana jeszcze CO2 i jak narazie kupuje tylko PG mam nadzieje ze to na poczatek wystarczy Roll Eyes

tyci
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Wrzesień 26, 2008, 12:18:52 »

Ja używam w akwarium z oświetleniem ok.0,5w/l PG classic i Ferro+ oraz KHPO4 w dawce ustalonej doświadczalnie (przy PG makro miałem zawsze kumulację azotanów) + CO2 oraz w podłoże kulki COLOMBO (dodawanie co ok. 11 miesięcy, do kupienia w DISKUS ZOO) - mają dobry wpływ na zwartki. W drugim oświetlenie ok. 0,25w/l tylko PG classic (pełna dawka zalecana) i raz na miesiąć w podłoże nawóz w tabletkach tetry - 1/4 tabletki pod większe rośliny tu rosną zwartki, żabienice, bolbiltis, microsorium  i pelia..
picia136
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Marzec 11, 2009, 10:41:04 »

A ja poszukuje samego Potasu. Co możecie polecić??? Najlepiej jak by było można kupić w wawie
Aila
:)
Zainteresowany
**

:))

« Odpowiedz #19 : Marzec 11, 2009, 16:56:10 »

To jest chyba (?) najlepszy potas na rynku http://www.allegro.pl/item577749581_nawoz_potasowy_aquapotas.html

USMIECHNIJ SIE !!! ludzie nie sa az tacy zli
Moje akwaria : http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23687.0
Zapraszam
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #20 : Marzec 12, 2009, 18:57:38 »

Ja stosowałem obecnie aqa plant B i ferro activ od tropicala  , lecz to mi się skończyło i zainwestowałem w PG Clasic. Cena ta sama co 500ml. topicala a, 500ml. PG.
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 06, 2009, 13:41:17 »

Sory za posta pod postem ale mam pytanie co jest ważniejsze dla roślin rzelazo czy potas?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 06, 2009, 14:27:06 »

Zależnie od niedoborów  Wink
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 06, 2009, 14:37:43 »

co jest ważniejsze dla roślin Żelazo czy potas?
To trochę tak jak byś pytał czy dla człowieka ważniejszy jest tlen czy woda. Bez jednego z tych składników zdrowych roślin nie będziesz miał. Jak nie masz za dużo pieniędzy to kup K2SO4 i jakiś chelat żelaza - łącznie z 6 pln, a resztę kasy przeznacz na słownik ortograficzny... a jak masz dużo pieniędzy, to możesz zrobić tak samo.

Sory za posta pod postem
Nie przepraszaj, po prostu następnym razem w prawym górnym rogu kliknij "edytuj".
eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 06, 2009, 17:15:33 »

Bardzo dobrze znam opcje zmień poprostu pisałem posta pod postem aby było widoczne bo na ten wątek nikt od dawna nie wchodził.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 06, 2009, 17:45:53 »

pin24 - to nie jest takie proste, gdyby było to wszyscy akwaryści roślinni wydawali by na swoje rośliny koło 10zł;)
Jak się leje nawóz to wypada jeszcze wiedzieć czego dokładnie są niedobory. A testy kosztują a i to nie daje pewności co do niedoborów. Poza tym, nieumiejętnie dozowane makro i mikro elementy mogą się przyczynić do wysypu glonów. Ja zaczynam dopiero czytać o nawozach ( a jest tego sporo!, szczególnie na forach np.akwaria holenderskie, czy roślinyakwariowe.pl ) Tak więc ja ze swojej strony nie polecam lania do wody czekogolwiek bez przemyślenia, nawet jeśli ma to kosztować 6 zł

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
pin54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 07, 2009, 14:52:40 »

@Atria_C

Nie miałem na myśli żeby lać do wody co się da i ile z butelki wyleci. Zasugerowałem się słowami "co jest ważniejsze...." wnioskując, że kolega ma do wydania "parepięć" złotych i nie wie czy kupić Aquapotas za 35 czy PG Ferro+ za 25, bo na oba nie starczy, a czy potrafi rozróżniać braki nie wnikałem.
Tak samo nieumiejętnie można zastosować gotowy nawóz ze sklepu jak i pojedyncze sole, różnica taka że na opakowaniu gotowca napisali tyle a tyle ml na litr, a jeżeli chodzi o sole to trzeba sobie na forum zajrzeć i będzie tyle a tyle mg/ppm/kropel/ml litr. Podane przeze mnie substytuty są duuuuuuużo tańsze i dodatkowo (co jest dla mnie bardzo ważne) wiem co podaję, łatwo wszystko przeliczać, łatwiej wyciągać wnioski, łatwiej zmienić nawóz.
Wiesz, ja nie liczę ile wydaję. W moim wypadku jest tak, że jak mam do wydania 50 pln to i tak wydam 50 pln. Ale jak kupie nawozy renomowanej firmy to będę miał 2 składniki, a jak kupie sole to będę miał małe laboratorium chemiczne Wink, więcej frajdy i po czasie dużo większe doświadczenie (przy okazji robiąc niezłą powtórkę z chemii Smiley )

Ps. pomyliłaś się o 30 :p
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 07, 2009, 18:36:58 »

Popre zdanie pin54 "więcej frajdy i po czasie dużo większe doświadczenie" i dodam ze duzo lepsze wyniki.
Na poczatku kupilam PG micro i macro + aquapotas - przeszlam rozne glony (w tym spoooooorrrrro nitek). Zostalo mi tak ok 3/4 butelek PG . Zastapilam je K2SO4 (i cos tam jeszcze) taki gotowy proszek zakupiony na Allegro podawany wg przepisu producenta + dalej aquapotas - wyniki wzrostu o "niebo" lepsze, prawie zero glonow.

FighterMan
Bywalec

Kocham Ramirezy!!!

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 07, 2009, 19:05:04 »

to do dużych akwarii - do małych polecam tylko bimbrownie+tetra plantamin a do tego nawet tylko oświetlenie 0,3w/l sprawia że rośliny ładnie rosną. Polecam Tetre PlantaMin jako dodatek do bimbrowni!

eryk@
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 07, 2009, 19:24:11 »

Ja mam pieniądze na te wszystkie nawozy bo je posiadam, niedobory skłdników odrzywczych potrafię odrużniać. Nawozy stosuję z głową i niemam probłemów z roślinami jeżeli chodzi o niedobory. Wiem,że bez jednego,ani bez drógiego niebędzie pięknych roślin,lecz czytałem, że żelaza jest nawet sporo w wodzie z kranu, a potasu nie.
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: