Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o gupikach  (Przeczytany 4619 razy)
smiech
Nowy
*

« : Wrzesień 23, 2008, 13:11:07 »

Wczoraj kupilem 3 gupiki :1 samiec i 2 samice..Jakos dziwnie sie zachowuja plywaja ciage na gorze albo sie chowaja za roslinkami ..Prossze pomocie mi.Czy to jest wina filtra???

Akwarium 25 L
4xGupik
2 Samice
2 Samce
http://www.fotka.pl/konto_fotki.php
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 23, 2008, 13:31:13 »

Jakie masz akwarium? Co jeszcze pływa z gupikami? Inna sprawa to to że gupiki często pływają przy powierzchni.

smiech
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 23, 2008, 13:37:39 »

Mam akwarium 20 l ..Nic innego nie plywa w akwarium tylko te 3 gupiki

Akwarium 25 L
4xGupik
2 Samice
2 Samce
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 23, 2008, 13:46:02 »

Kiedy wpuściłeś ryby do akwarium? Jak długo dojrzewało akwarium bez ryb? Czy akwarium stoi w miejscu "ruchliwym" (koło drzwi na przykład)? Dobrze by było znać parametry wody.

smiech
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 23, 2008, 14:00:03 »

rYBY wposcilem tak z 30 min jak kupile..Woda dojzewala jakies 4 dni ..Niewiem moze powoedem jest to ze jak ogladam rybki to opieram sie o szafke na ktorym stoi akwarium i wtedy kolysze sie woda...A moze byc tez ze przyczyna jest filter bo jak mam wlaczony filter to rybki staja w miejscu i tak jakby sie baly ..A jak wylacze filter to playwaja

Akwarium 25 L
4xGupik
2 Samice
2 Samce
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 23, 2008, 14:50:03 »

no wiec tak u mnie gupiki na poczatku tez sie baly (tak samo jak u ciebie) ale zostawilem filtr wlaczony i po kilkunastu godzinach rybki plywaly spokojnie. Wiec ja bym zostawil tak jak jest i nieopieral sie o szafke poniewaz moze je to strasowac. I jak je dzisiaj kupiles to bym czesto do nich niezagladal by sie oswoily  Wink

250L słodkie
540L + 112L morskie
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 23, 2008, 15:15:09 »

Może "pralka w akwarium"? (za mocno włączony filtr)?

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 23, 2008, 15:29:01 »

a jaki mocny masz ten filtr Huh

250L słodkie
540L + 112L morskie
smiech
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 23, 2008, 17:35:38 »

AT f300

Akwarium 25 L
4xGupik
2 Samice
2 Samce
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 23, 2008, 19:10:42 »

A jak wylacze filter to playwaja
Nie wylaczaj go, co najwyzej mozesz przykrecic jak napisala Atria.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 24, 2008, 08:14:09 »

(zatrucie zw azotowymi?)

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
iLikeCandy
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 24, 2008, 11:30:04 »

Witam nie bede zakladal nowego tematu bo tez dotyczy on gupikow a dokladnie jednego.
Sprawa wyglada tak mam akwarium 60l profil.. dojrzewalo 3 tygodnie zanim kupilem obsade, obsada wyglada nastepujaco ( uzgadniana tu na forum Smiley )
*12 neonow innessa
*6 Gupikow ( samcow)
*2 Pielegniczki Ramireza ( para )
*4 kiryski spizowe
*3 otoski
*1 Karlik Szponiasty
No i przechodze do sedna sprawy 4 dni temu kupilem ta obsade wprowadzilem ryby do akwarium i wszystkie mialy sie swietnie, nadal maja sie swietnie wszystkie zywotne, piekne kolory, plywaja, gonia sie, chowaja sie, zachowuja sie jak na rybki przystalo co mnie strasznie cieszylo do dzisiaj. Karmie rybki karma sucha Mieszanka ( Tropical 8mix SuperVit , Tetra Min Crisps, Sera ( nie znam dokladnej nazwy ale sa to larwy komarów ? wkazdym badz razie jakies larwy, ktorymi sie zajadaja ;p ) taka mieszanka naprzemian z mrozona ochotka ze wzgledu na zabke,ktora zabardzo nie przepada za pokarmem suchym (1dzien mix,2dzien mix,3 dzien ochotka itd.). Dzis wypadlo na ochotke, jako ze zabka czesto siedzi pod kamieniem chcialem ja (wyploszyc jedyne slowo jakie przychodzi mi na mysl, ale nie w tym zlym znaczeniu, zeby nie bylo ze strasze zabke) z racji tego,ze ochotka w moim akwarium szybko "schodzi" poniewaz rybki jak ja tylko wyczuja to rzucaja sie jak glupie a ze zal mi zabki i niechcialem zeby posilek ja ominal wiec ruszylem kamien i co moje oczy widza ? Pod kamieniem lezy martwy gupik a na nim zabka LOL. I teraz nie wiem co sobie myslec. Gupik wczolgal sie pod kamien i nie mogl wyjsc ? Zabka zaatakowala gupika ? ( to chyba raczej odpada bo jest mala 2-3cm i strasznie plochliwa ) Czy jakas choroba ? Zaznaczam, ze parametry wody sa wporzadku, reszta ryb ma sie wrecz wspaniale ZERO oznak jakiej kolwiek z chorób. Czy mam sie zaczac martwic ? Czy poprostu ten gupik byl, ze tak brzydko powiem "trefny" od kupna ? Zal mi go strasznie i nie chce aby inne rybki skonczyly jak ten biedak.
Zaraz podam parametry wody.
Pozdrawiam i prosze o jakies rady

Temperatura 26*C-27*C
pH 7,3
no2 0
Reszty nieznam Sad
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2008, 11:38:03 wysłane przez iLikeCandy » Zapisane
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 24, 2008, 14:07:20 »

czy byla mozliwosc by rybka wyplynela Huh
jesli nie to raczej "zdechla" tam  Roll Eyes
a zabki z tego co wiem to nieatakuja rybek  Wink

250L słodkie
540L + 112L morskie
iLikeCandy
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 24, 2008, 14:27:44 »

No wlasnie odnoslem takie wrazenie, ze poprostu tam utknela Sad
A z tego co kojarze jak rybka nie moze plywac to niemoze oddychac tak ? w sesie niema przeplywu wody przez skrzela ? czy cos pomieszalem ?
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 24, 2008, 14:45:13 »

co do tego to sie nieznam ale mozliewe ze tak.  Roll Eyes
a jeszcze jak byla pod kamieniem byc moze niebylo tam tlenu (bo niedochodzil)

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: