Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 190x35x50  (Przeczytany 4085 razy)
helixpom
Nowy
*

« : Wrzesień 27, 2008, 22:13:37 »

Witam serdecznie.
Po ładnych kilku latach przerwy postanowiłem wrócić do akwarystyki.
Postanowiłem przygotować zbiornik o następujących wymiarach dł. 190 cm. x szer. 35 cm. x 50 cm.
Ma to być typowo dekoracyjny element salonu.
Chce go obsadzić Neonami (głównie P. axelrodi lub innesi) w dużej ilości. Chodzi mi o to aby stworzyć wrażenie poruszającej się "kuli".
Do tego rośliny w odpowiedniej ilości oraz jakieś inne gatunki ryb.
Pytanie do was jest takie : Co byście radzili tam zasadzić oraz wprowadzić do zbiornika (ryby)???
Jeżeli komuś się chce to może mi napisać jakieś sugestie jeśli chodzi o technikę (filtry, oświetlenie, itp.) , dlatego że nie było mnie trochę na rynku akwarystycznym (wiem, że mogłem prześledzić informacje na forum, ale czas mi trochę nie pozwala).
Pozdrawiam
Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2008, 22:24:06 »

Pierwsza sugestia odnośnie wymiarów zbiornika. Piszesz że ma to być element dekoracyjny salonu. Przy głębokości 35 cm może być ciężko zrobić ładną aranżację więc pomyśl czy nie możesz jej powiększyć.
Jeżeli chodzi o rybki to pięknie w ławicy pływają rodostomusy, w takim gabarycie śmiało 2 gatunki stadne będą się dobrze czuły i prezentowały. Do tego jakieś pielęgniczki, zbrojniki, kiryski i otoski.
kaiowas
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 29, 2008, 09:24:30 »

Według mnie to akwarium będzie miało 50cm wysokości. To całkiem fajnie.

Z tego co wiem to neony wcale aż tak chętnie nie pływają w ławicy. "Efektu kuli" raczej nie będzie, albo ew. sporadycznie.

Jeśli chodzi o sprzęt to napewno mogę polecić filtr zewnętrzny EHEIM np. Eheim Professionel II 2028 lub Eheim Professionel 2226, oświetlenie na zamówienie można wybrać np. firmy Diversa http://www.diversa.info.pl/?go=dzial&master=3&sub=2 aluminiowe są fajne i napewno trwałe. Konfiguracja świetlówek i wybór czy T5 czy T8 należy do Ciebie.

Ja wybrałem T8 bo mają mniejszą moc a wolałem mieć 4 świetlówki niż 2, oczywiście można robić wszelkie kombinacje.

Wybór rybek doradzą napewno inni.

Aha, Kvasir może mieć na myśli głębokość w sensie "w głąb" patrząc od przodu  Wink Tu faktycznie może być mało miejsca, ale jak da się zrobić coś fajnego w akwariach 80x40x40 to w takim jak od helixpom też się uda Smiley
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2008, 09:28:24 wysłane przez kaiowas » Zapisane

Bocje, Kosiarki i Kiryski (200L)
Amusia
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 29, 2008, 09:25:49 »

ale wysokość jest 50 a szerokość 35 a wysokość to głębokość chyba... ja uważam że im węższe tym bardziej eleganckie i przyjemne  dla oka. Może takie totalnie czarne wody i skalarki?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2008, 09:28:03 wysłane przez Amusia » Zapisane
Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 29, 2008, 11:40:33 »

Proszę Państwa, na akwarium patrzymy jak na bryłę. Ma ona 3 wymiary XYZ i Z opisuje się jako głębokość bryły X jest wysokością zbiornika a nie jego głębokością.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 29, 2008, 12:24:13 »

XYZ gdzie X jest wysokością? 190 cm wysokości? Grin

Akwarium opisuje się przeważnie tak:

XYZ

X- długość zbiornika czyli długość m,omiędzy jego bocznymi ściankami
Y szerokość zbiornika czyli jego głębia od przedniej do tylnej ścianki
Z - wysokość zbiornika czyli ilość cm od dolnbej szyby do górnej krawędzi

To akwarium wg podanych wymiarów jeśli helixpom wpisał poprawnie i taki miał zamysłi będzie miało 190 cm długości, 35 cm szerokości od tylnej do przedniej ścianki i 50 cm wysokości.

Dobra, to tyle z podstaw. Zgadzam się z tym co napisał kaiowas. Jeśli chodzi o oświetlenie to może HQI (specjalne akwarystyczne halogeny)?

Helixpom, jeśli nie masz czasu na to aby się głębiej wgryźć w zagadnienia to polecam Ci firmy zakładające oraz serwisujące dekoracyjne akwaria w domach. Jeśli nie masz czasu się tym zająć a chcesz mieć pięknego roślinniaka z bandą neonów to niestety czy też stety aby Twoje przyszłe akwarium  było ozdobą a nie straszakiem to musisz coś na ten temat wiedzieć i raczej nie zdobędziesz tej wiedzy w pigułce tylko w tym temacie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
helixpom
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 29, 2008, 15:35:35 »

Helixpom, jeśli nie masz czasu na to aby się głębiej wgryźć w zagadnienia to polecam Ci firmy zakładające oraz serwisujące dekoracyjne akwaria w domach. Jeśli nie masz czasu się tym zająć a chcesz mieć pięknego roślinniaka z bandą neonów to niestety czy też stety aby Twoje przyszłe akwarium  było ozdobą a nie straszakiem to musisz coś na ten temat wiedzieć i raczej nie zdobędziesz tej wiedzy w pigułce tylko w tym temacie.

Jak najbardziej masz racje, ale tylko jeśli chodzi o sprawy techniczne. Założenie i pielęgacja akwarium nie bedzie dla mnie problemem.
Chce miec troche satysfakcji z tego tytułu, że mam zbiornik w domu a wiedzę również posiadam, w każdym razie tak mi sie wydaje ( mgr zootechnik).
Pomoc w dziedzinie spraw techniczno elektronicznych miała być w przy okazji, ale dzieki że zwróciłeś na to uwagę. Mialem na mysli tylko to, że rynek się zmienia i każda firma wprowadza na rynek coraz to lepsze produkty ( filtry, oświetlenie, itp.)

A mam jeszcze takie pytanie: Jeżeli mielibyscie coś dodać z ryb przydennych do tego konkretnego biotopu (czarne wody dopływu Rio Negro)?

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2008, 22:33:49 wysłane przez helixpom » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: