Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: otoski vs. krasnorosty??  (Przeczytany 6596 razy)
matt99
Nowy
*

« : Wrzesień 28, 2008, 10:58:30 »

czesc, mam 45 litrowe akwa zalozone jakies 1,5 miecha temu. moim problemem są krasnorosty na żwirku... Wściekły wygladają paskudnie a moje krewecie wogole juz nie zchodza na zwirek Cry (przynajmniej za dnia) I tu pojawai sie moje pytanie: czy male stadko otosków daloby rade takim wrednym glonom??
a tu sie pojawia drugie pytanie: moje parametry wody pH-7 TwO-16 TwW-9 NH3 nie ma, nawoze CO2 swiatlo ze swietlowk energooszczedneji chyba 11 W 12h/dobę( juz zmniejszylem czas swiecenia Undecided) czy z takimi parametrami daloby sie trzymac otoski??? bo czytalem ze moga zyc w takich warunkach ale odpowiednio przygotowane po jakims cyklu stopniowego powiekszania pH

prosze o jakakolwiek podpowiedz , rade cokolwiek!!!!....

pozdrawiam,
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 28, 2008, 14:48:23 »

otoski raczej daly by ci rade z tymi glonami co do wlasciwosci wody - niewiem
a swiatlo wystarczy ci 8/24 h

250L słodkie
540L + 112L morskie
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 28, 2008, 15:08:20 »

12h/24 jest ok
otosków kup z 5 Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 28, 2008, 15:23:48 »

Przede wszystkim to jak wyglądają te krasnorosty. Bo krasnorost krasnorostowi nie równy. Jaką mamy pewność, że akurat otoski poradzą sobie z tym glonem? Jaką mamy pewność, że to w ogóle krasnorosty? Zdjęcie by się przydało...

matt99
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 28, 2008, 17:14:21 »

to wyglada jak plesn a dzisiaj zrobila mi sie jakas dziwna smuga na zwirem ( wyglada jak mgła Huh) takie smugi do 5 cm nad powierzchnia podloza,
ostatnio (zanim byly krasnorosty) doswiadczylem unoszenia sie jakis babelkow pewnie tlenu z podloza, na ktorym wczesniej lezal cala noc banan... moze to tlko zbieg okolicznosci

zdjecia do powiekszenia:

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2008, 17:31:15 wysłane przez matt99 » Zapisane
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 29, 2008, 09:03:18 »

Jeśli to wygląda jak taki dywanik to pewnie są to sinice. A sinic żadna ryba nie zjada. Aby się sinic pozbyć trzeba by zrobić dużą podmianę wody, zebrać tyle sinic ile się da (jak najwięcej) i zacienmnić akwarium na 5-6 dni w taki sposób, aby nie dostawało się do wnętrza żadne światło. Po okresie zaciemnienia ponownie zebrać wszystko dokładnie, usunąć rośliny, które zaciemnienia nie przetrwały i wykonać do 2-3 dni ze 3-4 podmiany po około 30-40%.
Trzeba by jednak mieć 100% pewność że to sinice.

matt99
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 29, 2008, 09:14:10 »

a co w takim razie z rybami i krewetkami?? takie zaciemnienie na nie wplynie jakos negatywnie??
ale jeszcze sprobuje mimo wszystko wpuscic otoski i amano... moze bede mial szczescie Undecided
kurcze, a wymiana wierzchniej warstwy zwirku nie pomoze??
matt99
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 29, 2008, 09:44:19 »

to na 90% nie są sinice, wisdziałem zdjęcia na których one wygladaly jak takie nitki ktore placza sie wokol roslin i na zwirku
to wyglada jak pleśń
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 29, 2008, 10:22:57 »

Sinic są różne rodzaje więc niczego nie da się wykluczyć. Zacznij może od tego, zeby podmienić wodę i odmulić tego ile się da. Otoski nie zjadają krasnorostów.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 29, 2008, 10:59:15 »

IMO też myślęże to sinice choć bardziej po twoim opisie niż fotkach gdyż są mało wyraźne.

zaciemnienie rybomani krewetkomnie zaszkodzi. pamiętaj by po zaciemnieniu koniecznie porządnie odmulić dno i wyczyścić wszytkie obumarłe szczepy. są toksyczne po obumarciu. azaciemnienie ma byćpełne. nawet karmić nie możesz w tym okresie. 

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 29, 2008, 11:31:13 »

Podczas zaciemnienia należy napowietrzać dodatkowo wodę.

Pozdrawiam,
Emi

matt99
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 30, 2008, 19:12:47 »

sluchajcie, a co jezeliby nagle wydajnosc filtra wewnetrznego spadlaby o m.w. polowe?? czy moze to byc powodem jakiegos wysypu glonow przez zbyt maly ruch wody?? ostatnio strasznie mi sie filtr zapycha i jakies dziwne brazowe cos Roll Eyes siedzi w niedostepnym dla mnie i niemozliwym do wyczyszczenia miejcu, prawdopodobnie dlatego jest taki maly prad wody... probowalem to drutami wyciagnac ale nie da rady Wściekły
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 01, 2008, 09:30:15 »

A spróbuj przepłukać bardzo silnym strumieniem wody (ofc filtr bez wkładów). Te brązoew "coś" mogło Ci się po prostu rzucić także na filtr dlatego się zapycha.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: