Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Woda RO co to za woda?  (Przeczytany 48604 razy)
monik
Zainteresowany
**

« : Październik 01, 2008, 11:43:04 »

hej
nie wiele znam sie na akwarylistyce z wiazku z tym mam wiele pytac bez odpowiedzi.
czy ktos moglby wyjasnic mi Czym jest woda RO? kiedy sie ja stosuje? czym sie rozni od wody z kranu? jak ma sie ona do wody z filtrow?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 01, 2008, 12:07:43 »

http://www.filtry.com.pl/systemy_RO.php
http://www.blum.com.pl/rafa/woda.htm - akapit "Przygotowywanie wody"

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Kvasir
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 01, 2008, 12:45:20 »

Woda RO czyli reverse osmosis to woda z filtra z odwróconą osmozą Wink
gregorij
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 01, 2008, 12:52:40 »

Emi fajne linki

Ja powiem tak: nie uważam tak jak tam (w tych klinkach co podała emi) jest zasugerowane ze filtry RO sa niezbedne kazdemu akwaryście!

W skrócie dla Ciebie monik:
- woda stanowi mieszankę czystego (H2O + substancje organiczne + substancje nieorganiczne) które (wszystkie ich ilości) kształtują parametry wody
- wyobraź sobie że w niektórych wodach występuje bardzo dużo rozpuszczonych substancji nieorganicznych np: minerałów (szczególnie sole wapniowe i magnezowe ale nie tylko), które decydują o twardości wody więc aby zmiękczyć wode mozna to zrobić na 2 sposoby 1) przefiltrować minerały przez specjalbe zywice (kationit i anionit) lub 2) ROZCIEŃCZYĆ MIKSTURĘ WODNĄ dolewając wody RO (reverse osmosis -> czyli dosłownie demineralizacja)

Wode RO otrzymuje się za pomocą filtracji w bardzo drogich filtrach, cały proces jest kosztowny warto wspomnieć fakt że z takiego filtra tylko 1/3 (30%) wody jest RO reszte wylewasz w kanał ?? jeśli ktoś śpi na kasie lub ma na utrzymaniu tylko akwarium to polecam

Tym początkującym którzy mają więcej zdrowego rozsadku niż zapału do akwarystyki ODRADZAM! 
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 01, 2008, 13:14:16 »

Wode RO otrzymuje się za pomocą filtracji w bardzo drogich filtrach
Filtr RO to koszt około 150-200 zł. Chyba aż tak wielkie pieniądze to to chyba nie są, a korzysta się z tego dłuższy czas
...cały proces jest kosztowny warto wspomnieć fakt że z takiego filtra tylko 1/3 (30%) wody jest RO reszte wylewasz w kanał ?? jeśli ktoś śpi na kasie lub ma na utrzymaniu tylko akwarium to polecam
Tu się też nie do końca zgadzam  - koszty: biorąc pod uwagę kwotę za 1 m3 wody jaką ja płacę (około 7 zł), to przygotowanie 30 litrów wody wymaga ode mnie zużycia 100 litrów z czego 70 litrów idzie do ścieku. za 100 litrów zapłacę około 1,4 zł (bo koszt odprowadzania ścieków też muszę policzyć).

Trzeba jednak zgodzić się ze stwierdzeniem, że nosząc się z zamiarem kupowania filtra RO trzeba się zastanowić czy jest taka potrzeba. No chyba, że komuś z kranu lecą "kamienie"...

Jest jeszcze jedno źródło wody RO - elektrociepłownie. Np we Wrocławiu sprzedają wodę demineralizowaną - cena za litr to około 20 gr. I tutejsi akwaryści, morszczaki szczególnie biorą tą wodę.

monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 01, 2008, 13:20:47 »

czyli woda RO jest to woda w najczystrzej postaci wolna od zanieczyszczen roznego rodzaju a takrze pozbawona mineralow, dobrze zrozumialam?
woda z systemu RO jest bezwartosciowa dla organizmu czlowieka (brak minerałow) dla rybek wsumie taka czysta woda tez? czyli uzywa sie ja tylko do "rozcieczenia" wody z kranu aby miala odpowiednie parametry dla danego akwarium?

MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 01, 2008, 13:51:35 »

TAk !  Wink   
A tak wogóle to www.google.pl  Good !
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 01, 2008, 14:02:11 »

Gregorij, to jest artykuł dotyczący solniczek dlatego piszą tam o tym, ze jest niezbędny każdemu akwaryście. Dzięki za sprostowanie, rzeczywiście słodkowodniakom ten filtr nie jest niezbędny aczkolwiek bardzo przydatny.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2008, 14:04:12 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 01, 2008, 14:08:24 »

aha...taka wiedza na tym etapie jak najbardziej mnie zadawala Smiley
dziekuje
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: