Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: duże akwarium - czy podłoga wytrzyma ?  (Przeczytany 11552 razy)
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #15 : Październik 03, 2008, 09:34:25 »

Z pewnoscia chodzi tutaj o m2... Roll Eyes
No sprawdziłem i w przeliczniku nacisk/ciśnienie-MPa to wychodzi rzeczywiście nie cm2 ani m2 tylko dm2 (decymetr kwadratowy czyli 10 cm2)

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Październik 03, 2008, 11:01:33 »

Hmm, inną zasadniczą kwestią jest to czy ten beton to ogólny standard stosowany w Polsce od przeszło 50-ciu lat, czy jakaś zasada stosowana w aktualnym budownictwie
Pozostaje również kwestia starzenia się budynków i tracenia ich właściwości (nie jestem żadnym budowniczym i nie mam zielonego pojęcia w jakim czasie taki proces zachodzi, aby był "odczuwalny")

podsumowując: chyba jednak zdecyduję się na akwa 375l - zawsze to ok. 100kg lżej Wink
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2008, 14:03:52 wysłane przez szymuss » Zapisane

monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Październik 03, 2008, 11:19:58 »

z moich obserwacji stare budynki mieszkaniowe sa solidniejsze...w mowoczesnych budownictwach sciany pekaja po roku (wlasny przypadek) skoro mieszkasz dosc starym budynku jest wieksze prawdopodobienstwo ze podlogi i sciany sa solidniejsze...tak mi sie wydaje
szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Październik 09, 2008, 22:36:56 »

To mam pytanie od strony empirycznej: czy ktoś z Was lub z Waszych znajomych ma akwarium 400+ ?
Jeśli tak, to gdzie go trzyma (dom, blok - jaki blok), gdzie go ma ustawione oraz czy zostały zastosowane jakieś dodatkowe zabezpieczenia, czy po prostu na stoliku, bez żadnych zbędnych większych blatów pod stolikiem/ haków wbitych w ścianę ?

(okazało się że 375l może nie być wystarczające i lepiej byłoby zastosować jednak 450l)

Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Październik 09, 2008, 22:40:33 »

Tak. 450L w domu jednorodzinnym na parterze, pod spodem piwnica. Stoi tylko na szafce. Wink
szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Październik 10, 2008, 12:41:36 »

Dzięki Mechanic za info Smiley

No to mamy już jeden przypadek, będący dowodem że podłogi wytrzymują Cheesy
tylko że, jak Mechanic wspomniałeś, to domek jednorodzinny

U mnie jeszcze jedną pocieszającą rzecz właśnie sobie uświadomiłem: ja to akwarium mam zamiar wstawić w róg pokoju. Tak więc akwarium będzie przylegać dwoma bokami do ścian. Sądzę że takie miejsce powinno charakteryzować się maksymalną wytrzymałością (więcej punktów oparcia podłogi). Aczkolwiek czy wytrzyma owe 450l + osprzęt, nadal nie jestem przekonany

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Październik 11, 2008, 20:07:39 »

Stary... wytrzyma 450l spokojnie. Ja u siebie planuję od min. 840 do max 1500l w pokoju w bloku z "wielkiej płyty" z 76 roku. I nie sądzę żeby cokoliwiek miało się stać. Tobie się wydaje że 500-1000 kg to dużo - ale nawet podłoga w windzie wytrzymuje 500 kg (podłoga by pewnie jeszcze więcej utrzymała - tylko nie dźwig Wink ), a co dopiero podłoga w domu. Na początku też miałem takie wątpliwości (już tu pisałem) ale teraz nie mam. Łazienki nie są specjalnie "wzmacniane" a jak się położy kafle + zaprawa + wanna narożna 1000 l + 2 osoby w tej wannie robią wygibasy Smiley i jest ok - to dlaczego z akwarium miałoby nie być ok ? Mi teraz pod 220l nawet panele się nie uginają (a naciska na nie tylko rama od stelaża), po zdjęciu akwarium panele wyglądają jak nowe...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Październik 11, 2008, 20:15:42 »

No to mamy już jeden przypadek, będący dowodem że podłogi wytrzymują Cheesy
tylko że, jak Mechanic wspomniałeś, to domek jednorodzinny

To, że to domek jednorodzinny ma znaczenie tylko psychologiczne, bo ma się świadomość, że w razie czego zaleje się własną piwnicę a nie cudze mieszkanie. Na pewno nie ma żadnych różnic w wytrzymałości podłogi czy stropu. To znaczy, różnice oczywiście mogą być, ale nie wynikające z tego czy to blok czy domek, tylko ogólnie z solidności projektu i wykonania.

U moich rodziców również w domku było akwarium 450l, robione wraz z szafką na zamówienie; biorąc pod uwagę, że było tam od razu zrobione tło z jakich kamulców, musiało być ciężkie jak pieron.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Październik 11, 2008, 20:29:02 »

Co to takiego PIERON ? Huh
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Październik 11, 2008, 20:31:26 »

Coś pierońsko ciężkiego  Grin

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Październik 11, 2008, 21:16:13 »

Piorun przez "u". Piorun to w meteorologii bardzo silne wyładowanie elektryczne w atmosferze powstające naturalnie, zwykle towarzyszące burzom. Piorunowi często towarzyszy grom dźwiękowy oraz zjawisko świetlne zwane błyskawicą. Może ono przybierać rozmaite kształty i rozciągłości, tworzyć linie proste lub rozgałęziać się do góry lub w dół. Występują błyskawice, które widoczne są jedynie jako rozjaśnienie powierzchni chmury, inne znów w ciągu ułamku sekundy przypominają swym kształtem świecący sznur pereł. Grin
katani
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Październik 12, 2008, 10:32:49 »

Wpuść 30 osób do mieszkania ustaw możliwie ciasno i zobaczysz czy nie spadną do sąsiada  Wink (30x średnio 80kg daje 2,5 tony)

A tak poważnie to o ile nie jest to stara kamienica o podłodze na drewnianych legarach to beton na pewno wytrzyma 5 - 10 ton. weź pod uwagę że sam blok waży kilkaset - kilka tysięcy ton i ściany, i podłogi z betonu wytrzymują takie naciski. Tak samo nikt nie zmniejsza grubości podłogi czy ścian na wyższych piętrach "bo jest mniejszy nacisk". Jeśli twój blok jest z wielkiej płyty, ramy H, betonowy lub murowany to wytrzyma spokojnie 1 tonę bez żadnych problemów nawet biorąc pod uwagę, że ta tona stoi na 1 m2. Weź pod uwagę, że na budowach ktoś stawia obok siebie palety bloczków/pustaków/cegieł/ innych mat. budowlanych, które ważą po kilka ton i zajmują mniejszą powierzchnię niż akwarium. I nikt się nie zastanawia czy podłoga wytrzyma  Grin Grin

katani
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Październik 12, 2008, 10:43:31 »

z moich obserwacji stare budynki mieszkaniowe sa solidniejsze...w nowoczesnych budownictwach sciany pekaja po roku (wlasny przypadek) skoro mieszkasz dosc starym budynku jest wieksze prawdopodobienstwo ze podlogi i sciany sa solidniejsze...tak mi sie wydaje

Pękające ściany w nowiutkich budynkach są czymś tak naturalnym jak to że słońce wschodzi rano a zachodzi wieczorem. Budynki siadają, po ścianach rozchodzą się naprężenia i pękają czasem nawet po 1-2 latach (jak pękają po kilku-kilkunastu to znaczy, że dzieje się coś niedobrego i najlepiej zadzwonić po inspekcję budowlaną). W starych budynkach też ściany pękały tylko tego nie widać bo pęknięcia są dawno zatynkowane lub--> stawiano blok 3 lata i siadał w trakcie budowy więc nie pękał - a teraz ta sama budowla powstaje w 3 miechy

Kiedyś robiono beton na oko i walili tyle cementu że trzeba było szybko taczką jeździć żeby nie zastygł. Teraz betony robi się na telefon o określonej ciężkości, gęstości i wytrzymałości

szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Październik 12, 2008, 21:08:35 »

Serdeczne dzięki za wszystkie informacje  Good !
Teraz jestem już pewien że podłoga wytrzyma i moje piranie będą mogły się pluskać w 450l  Grin

brightblade
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Październik 15, 2008, 20:39:26 »

Witam, chciałem sie pochwalić ze mam w bloku z 55r na pierwszym pietrze akwarium 650l + 100l sumpa i nie ma najmniejszego problemu z jakąkolwiek wytrzymałością, akwarium stoi w tym miejscu już bodajże już pól roku, u sąsiada niżej nie widać żadnych pęknięć czy rys w miejscu usadowienia akwarium, na moje oko akwarium w komplecie ze wszystkim wazy około 800kg wiec myślę ze nie ma problemu z mniejszym akwarium. Grubość stropu wynosi około 45 cm wiec podłoga jest pancerna, co może jeszcze potwierdzić schron przeciw lotniczy w piwnicy Tongue

Ktos wspomniał o wytrzymałości windy, w/g polskiej normy, współczynnik bezpieczeństwa dla takich konstrukcji wynosi bodajże 8 albo 12? nie jestem pewien, tzn ze można 8/12 razy przeciążyć windę zanim którykolwiek z jego elementów sie uszkodzi Tongue wiec tez spokojnie, pozdrawiam Cheesy

gg: 3355880
650l - praca pełną parą
45l   - żałobniczki, neony
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: