Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Praca grzałki  (Przeczytany 5013 razy)
lakas
Nowy
*

« : Październik 03, 2008, 10:40:42 »

Witam wszystkich

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc jeżeli zamieściłem moje pytanie w złym dziale to proszę o przeniesienie.

Moje pytanie: jak długo na dobę jest załączona wasza grzałka, ja zrobiłem mały test pomiarowy ze zwykłym stoperem i wyszło tak (obliczona średnia z kilku pomiarów):
wł - 3m54s
wył - 3m34s

z tego co widać to więcej czasu grzałka pracuje jak odpoczywa, dodam tyle, że grzałka mocy 50W, zbiornik 54l, temperatura którą utrzymuję w akwarium 25st., temperatura zewnętrzna otoczenia 20st.

Czy to aby wszystko ok?

Dziękuję za odpowiedzi i z góry pozdrawiam. lakas.
czesio 11
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 03, 2008, 13:55:24 »

Temperatura OK.Grzałka musi być cały czas włączona. Wink
lakas
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 03, 2008, 14:13:09 »

tak i jest włączona, ale czy te częste załączanie się termostatu to normalka? ile godzin powinna pracować grzałka (chodzi mi o samą pracę grzania) na dobę?
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 03, 2008, 14:40:01 »

Pytanie: czy masz jakąś pokrywę na akwarium? Jeśli nie to częste włączanie się grzałki mnie nie dziwi - woda bardzo szybko oddaje temperaturę do otocznia. A różnica jest dość spora - z tego co piszesz to 5 stopni.
Jedna uwaga - podobno grzałki nie włącza się zaraz po włożeniu do akwarium. Gdzieś to czytałem, że należy odczekać jakiś czas ze względu na termostat, który niby ma się jakoś tam dostosować do temperatury wody. Czy tak należy postępować - nie wiem. Ja bynajmniej zanim włączyłem swoją grzałkę do prądu odczekałem jakąś godzinkę.

JONASZ
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Październik 15, 2008, 19:09:01 »

Ja mam grzałkę włączona 24H bo mam z termostatem wiec sama mi się włącza i wyłącza

35L Budowa od nowa
GG-9414752
E-mail jonasz.kocik@wp.pl
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 15, 2008, 19:15:51 »

chodzi o grzałkę z termostatem autor wątku podawał jak często i na jaki czas się włącza (sama) i wyłącza Wink

lakas
jak masz w pokoju 20 i ustawisz grzałkę na 20 to się nie włączy nawet na chwilę Wink
a jak dasz na 28 to będzie częściej pracować niż odpoczywać Wink

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: