gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #135 : Styczeń 14, 2009, 20:02:56 » |
|
szymonw a moze masz jakies dane ktore rosliny nie powinny byc razem sadzone, bo w googlach jest tego sporo a zanim znajde ......
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #136 : Styczeń 14, 2009, 20:23:05 » |
|
u mnie nurzaniec przy zwartkach wogóle się nie rozrasta. także jeden gatunek grzybienia bardzo wolno przyrasta. być może to właśnie allelopatia.
wiadomosci forumowych jest faktycznie dużo, ale jeśli nie zweryfikowałem w praktyce to nie powielam. a to dlatego że jest zbyt wiele czynników które mogą ograniczać wzrost poszczególnych gatunków roślin i trzeba być na prawdę doswiadczonym w ich uprawie w różnych warunkach by móc stwierdzić jednoznacznie że obwiniać za stan rzeczy można allelopatię, a nie na przykład natężenie swiatła lub czas naświetlania, niedobory składników pokarmowych, temperaturę wody, pH, twardość, podłoże itd.
co więcej może być i tak że zwiazki fenolowe, które mają działanie allelopatyczne wydzielane w pewnych ilosciach stymulują inne rosliny do wzrostu, a wydzielane w innych ilościach są inhibitujące; nadmierna kumulacja takich związków w "ciele' rośliny może być też inhibitująca dla niej samej. część roślin wydziela takie związki do podłoża, inne do toni wody, częśc gatunków robi to "za życia", a inne dopiero po obumarciu. to tak na prawdę temat rzeka.
no i występuje też "konkurencja pokarmowa" pomiędzy różnymi gatunkami roślin, która może przynosić podobne skutki, a z allelopatią niewiele ma wspólnego
jest troche info na ten temat w książce D.Walstad. 'Rośliny w akwarium". kup na allegro i przeczytaj od dechy do dechy.
P.S. sorry za off-topic
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #137 : Styczeń 14, 2009, 20:27:49 » |
|
nie ma za co przepraszać jest jak najbardziej na temat wszak sam tez pytałem czy to nie zbyt wiele roślin dzięki za porady!
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #138 : Styczeń 14, 2009, 20:29:35 » |
|
Z tego co napisales to mi sie wydaje ze nawet jak przeczytam 3 takie ksiazki to i tak niewiele mi to da bo zawsze bedzie jakies "gdyby" lub "ale". Jeden wniosek albo robic doktorat z tematu, albo isc na zywiol i samemu doswiadczyc na przelomie lat - ale dzieki szymonow
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #139 : Styczeń 14, 2009, 20:38:04 » |
|
ja już doświadczyłem te roślinki które miały rosnąć szybko i nie były wymagające się nie przyjęły - na przykład popularna energi densa czyli moczarka glosię i heterkę zabiłem na początku zbyt małym oświetleniem, rotale odratowałem przetrwały choć w mniejszej ilości Limnophila sessiliflora nie wiedzieć czemu pada co chwilę, może jej towarzystwo nie odpowiada za to wszystkie 4 gatunki hygrophili po prostu szaleją
|
|
|
|
|
|
|
dolly
Stały użytkownik
Szczecin-Ystad
|
|
« Odpowiedz #140 : Styczeń 14, 2009, 22:20:22 » |
|
szaleję z zieleninką dziś wrzuciłem 3 kulki gałęzatki i kilka Limnobium Lewigatum to będzie już w sumie 20 gatunków czy takim przypadek można określić zupa roślinna?
Mam nadzieję że się przyjmą z 5 Limnobium powinno być ze 20 za miesiąc Zupa roślinna - hi hi dobre.Przecież lubimy "zupki"
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #141 : Styczeń 14, 2009, 22:21:47 » |
|
tak, takie zupki lubię dam znać i jeszcze raz dziękuję!
|
|
|
|
|
|
|
loczek_13
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #142 : Styczeń 17, 2009, 12:22:02 » |
|
spoko akwa pozdro
|
|
|
|
126l Ogólniak 160l Malawi
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #143 : Styczeń 31, 2009, 10:25:09 » |
|
po 2 miesiącach mała aktualizacja z nowymi roślinkami i glonem - gałęzatką
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #144 : Styczeń 31, 2009, 11:18:58 » |
|
Wizualnie bardzo ladnie sie ta "zupka roslinna" prezentuje tak trzymaj
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #145 : Luty 07, 2009, 12:26:21 » |
|
dzięki i zostałem wujciem moje redki urodziły dziś dokładnie i z bliska oglądałem akwarium i znalazłem 3 malusie redki ale jestem happy! pstryknąłem fotki ale nic na nich praktycznie nie widać
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #146 : Luty 07, 2009, 12:47:00 » |
|
dziś dokładnie i z bliska oglądałem akwarium i znalazłem 3 malusie redki ale jestem happy! Zabezpiecz jakos filtr tak by male sie nie dostaly do srodka. Ja swoj czyscilem tydzien temu i po zdjeciu obudowyi wylecialy z niego 4 malutkie krewetki.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #147 : Luty 07, 2009, 14:14:55 » |
|
no właśnie, gąbka filtra (Aquael 350) jest tak gęsta, że małe się kryją i chodzą sobie w jej zagłębieniach (wycięte kształty) nic ich nie wsysa widać jak sobie hasają w tym miejscu są przynajmniej bezpieczne a mają tak na oko ze 3-4 mm a miałem jutro myć filtr...
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
|
« Odpowiedz #148 : Luty 07, 2009, 14:32:54 » |
|
Akwarium bardzo mi się podoba
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #149 : Luty 07, 2009, 18:58:35 » |
|
Udało mi się pstryknąć dobrą fotkę maleństwu to jest jedno z większych maleństw, znalazłem jeszcze ze 3 mniejsze tak ok. 2mm obok duża baubaulti na bananie ale jestem dumny
|
|
|
|
|
|
|
|