Arek0402
|
 |
« : Październik 05, 2008, 18:19:25 » |
|
W moim aqwa zauważyłem takie bardzo małe żyjątka które siedzą na liściach, są przezroczyste i mają czarną plamkę, kształtem przypominają trochę małże, moim zdaniem to ślimaki które dopiero się wylęgły. Szukałem różnych skutecznych metod na pozbycie się ślimaków ale nic nie znalazłem, więc jeśli ktoś taką zna to proszę pisać.
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 05, 2008, 18:20:33 » |
|
polej je wodą z solą...
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
Arek0402
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 05, 2008, 18:54:58 » |
|
polej je wodą z solą...
A mogę prosić o bardziej precyzyjną odpowiedź, nic z tego nie rozumiem, w moim aqwa jest sól bo ją wsypałem na początku.
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 05, 2008, 19:01:26 » |
|
Stężenie soli, które wybiłoby ślimaki, zniszczyłoby prawdopodobnie również niektóre, a może nawet wszystkie rośliny.
Możesz spróbować sposobu na gotowaną marchew albo sałatę, ale ja za bardzo w te metody nie wierzę. Chociaż podobno niektórym się udaje.
Zasadniczo pozostaje Ci wybieranie ręczne i odcięcie ślimaków od źródeł pożywienia. Ewentualnie zakup ślimaka-zabójcy (Anentome helena), ale dość trudno je dostać i są raczej drogie.
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 05, 2008, 19:06:35 » |
|
No nie wiem... ja bym tego sposobu nie polecała
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 05, 2008, 19:07:50 » |
|
ja to zrobiłam w krewetkarium i podziałało ale jak masz akwa roślinne to wiesz... umiesz liczyć...licz na siebie...
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 05, 2008, 19:08:19 » |
|
Ja stosuje pokarm dla krewetek typu spirulina tabs sery . Wrzucam tabletke kiedy ryby juz spia /po ciemku/ .Rano wylawiam w tym miejscu kuuuupe slimakow . Jezeli zachodzi tego potrzeba oczywiscie .
|
|
|
|
|
|
|
Arek0402
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 05, 2008, 19:20:06 » |
|
"lauri24" poprosiłem o dokładniejszy opis tego sposobu ponieważ wydał mi się on dziwny i tak jak "matka siedzi z tyłu" sądzę że może paść coś jeszcze oprócz ślimaków
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny

Power^^
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 05, 2008, 19:21:48 » |
|
umiesz liczyć...licz na siebie...
umiesz liczyć...nie licz na mnie  EDIT: powiem szczerze że staram się odpowiadać na pytania bez wzgledu na to jak irytująca jest osoba zadająca pytanie...odpowadam bo sama to robiłam i nic złego się nie stało więc myślę że jest to jakie takie rozwiązanie, ale ok skoro lubisz zgrywać mądrale to proszę...zadajesz pytanie a potem się wymądrzasz, skoro znasz odpowiedź na zadane przez ciebie pytanie to ten wątek to jeden wielki spam... umiesz liczyć, licz na siebie mnie już nie chce się tobie odpowiadać... powodzenia w życiu...
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 19:34:58 wysłane przez lauri24 »
|
|
|
|
|
plseba
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 05, 2008, 22:22:29 » |
|
Dobra metoda na bardzo male slimaki, ktore jeszcze sa takie prawie przezroczyste to dieta dla ryb tylko roslinna 2 razy dziennie - nie za duzo oczywiscie. Gwarantuje Ci ze te male slimaki znikna bardzo szybko (zostana zjedzone) - wiem co mowie, bo sprawdzilem to u siebie. Metoda ta nie dziala jesli slimaki sa wiekszych rozmiarow.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 05, 2008, 23:14:40 wysłane przez plseba »
|
|
200l 2 x akara z maroni 6 x brzanka różowa 10 x neon innesa 2 x kirys spiżowy 2 x kirys pstry 8 x gupik 3 x bojownik syjamski 2 x glonojad 2 x slimak ampularia
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 05, 2008, 22:31:21 » |
|
Slimaki nie beda mialy co jesc jesli w akwarium nie beda zalegac resztki pokarmu dla ryb. Woda czystsza i slimakow o wiele mniej... 
|
|
|
|
|
|
|
Arek0402
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 07, 2008, 18:39:41 » |
|
"plseba" prawdopodobnie skuteczna metoda ale moje ryby nawet podczas kilkudniowej głodówy nie zjadły narybku gupika a co dopiero małe ślimaki. Slimaki nie beda mialy co jesc jesli w akwarium nie beda zalegac resztki pokarmu dla ryb. Woda czystsza i slimakow o wiele mniej... Ale przecież ślimaki jedzą rośliny więc co ma do tego pokarm dla ryb ? A co do tej czystej wody, to ślimaki nie lubią jej 
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 07, 2008, 21:06:19 » |
|
Ale przecież ślimaki jedzą rośliny więc co ma do tego pokarm dla ryb ? Jedza rowniez pokarm dla ryb i detrytus z dna. 
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 07, 2008, 21:31:37 » |
|