Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak wytępić ślimaki ?  (Przeczytany 20298 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Październik 08, 2008, 09:03:04 »

Ślimaki z reguły nie jedzą zdrowych roślin.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
paweukouba
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Listopad 25, 2008, 18:18:19 »

A może bocja wspaniała rozwiąże problem?
Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Listopad 26, 2008, 08:50:07 »

Na rynku pojawiają sie ślimaki Helena, które zjadaja inne slimaczki. Sam się na takiego napaliłem i jestem rozczarowany (a dałem za niego 20zł). Nie dajcie się nabrać. Ślimak ten zjada inne ale... tak może 1-2 ślimaczki na dzień więc szybciej się one rozmnażają.

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Listopad 26, 2008, 09:51:14 »

nie kazde występowanie ślimaka nalezy rozpatrywac w kategoriach plagi. no chyba ze komus przeszkadzają w kategoriach "estetycznych".

zatoczki zdrowych roślin nie jedzą. żywia sie rozkładającymi sie szczątkami roślin,  i glonami - zwłaszcza zielenicami na szybach.
błotniarki natomiast potrafia ogołocic z roślin cały baniak.

warto zatem wiedzieć jakie slimaki ma się w baniaku i wtedy podejmowac racjonalna decyzje co z nimi zrobić.

Grzenio
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Listopad 26, 2008, 10:58:18 »

Ja w akwariach mam wyłącznie zatoczki. Nie przeszkadzały mi ale w chwili obecnej to jest plaga - są wszędzie. Są one rzeczywiście pożyteczne ale ich ilość mnie przeraża.

Duży różnorodny zestaw roślinek, neonki Inesa,neonki czerwone, neonki czarne, danio pręgowane,razbory klinowe,molinezje,gupiki,glonojadki,krewetki, platki, miedziki, tetry czarne, Helena, Ampularie
sakaguczi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Listopad 26, 2008, 11:28:29 »

Na rynku pojawiają sie ślimaki Helena, które zjadaja inne slimaczki. Sam się na takiego napaliłem i jestem rozczarowany (a dałem za niego 20zł). Nie dajcie się nabrać. Ślimak ten zjada inne ale... tak może 1-2 ślimaczki na dzień więc szybciej się one rozmnażają.
Ktos na Tobie dobrze zarobil. W wawie sa po 6zl Wink Co do skutecznosci Heleny, to chyba nie myslales ze przy jej tempie zycia w ciagu 2-3 dni wyczysci Ci akwarium! A co pozniej? wywalilbys ja? Helena to ladny slimak, jak chcesz miec w miare porzadek to nie martw sie. Z czasem zatoczkow bedzie mniej i nie beda tak widoczne.

205L, 40L, 25L.
waski025
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Styczeń 26, 2009, 08:25:41 »

Kolego pozycz bocje na kilkanascie dni i bedzie po klopocie
rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Styczeń 26, 2009, 08:33:49 »

Sprubyj z bocją u mnie dały rade.

wm1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Styczeń 26, 2009, 08:42:09 »

kup sobie bocje nie sa drogie ja dałem po 6,50 za szt ale juz takiej przecietnej wielkosci bo młode to ci nie beda jadły i nie kupuj pojedynczych egzemplarzy a jak byś potem nie miał co z nimi zrobić to możesz iść do sklepu i podmianke zrobic na inne rybki albo na pokarm czy roslinke jakąś,u mnie tak sie da albo komuś za free oddac można

128 l ogólne
25 l w planach

GG 6403509
Veerba
Veerba
Nowy
*

Aga

« Odpowiedz #24 : Styczeń 26, 2009, 13:40:45 »

Do wytepienia slimakow w akwarium polecam bocje:) sa naprawde niezawodne,sama walczylam z plaga slimakow a teraz nie mam w nim zadnego odkad mam bocje Smiley

Veerba:)
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Styczeń 26, 2009, 14:10:27 »

A ile sztuk, jaki gatunek i jak duze akwarium? Marzyciel
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Styczeń 26, 2009, 14:11:26 »

Do wytepienia slimakow w akwarium polecam bocje:) sa naprawde niezawodne,sama walczylam z plaga slimakow a teraz nie mam w nim zadnego odkad mam bocje

to źle że nie masz żadnego ślimaka ponieważ są to pożyteczne stworzenia szczególnie świderki które przekopując dno nie dopuszczają do powstawania stref beztlenowych w podłożu poza tym zjadają odchody ryb i martwe rośliny dlatego całkowite pozbywanie się ślimaków jest po prostu bez sensu oczywiście trzeba trzymać ich populacje na odpowiednim poziomie ale po co odrazu całkowicie tępić?
Veerba
Veerba
Nowy
*

Aga

« Odpowiedz #27 : Styczeń 27, 2009, 09:29:54 »

Ja nie mowie o calkowitym braku slimakow bo mam trzy dosc duze jesli ci o to chodzi:)a chodzilo mi omale slimaki te ktore maja jeszcze skoropke wapniowa dobrze nie rozwinieta i ktore bocje sa w stanie zjesc:) a pozatym mam takie podloze ze nie chce kolejnej fali slimakow i filtr zewnwtrzny wiec o odchody rybek martwic sie nie musze gdyz ich praktycznie nie ma bo sa usowane naokraglo:)pozdrawiam

Veerba
Veerba
Nowy
*

Aga

« Odpowiedz #28 : Styczeń 27, 2009, 09:31:16 »

A moje akwarium ma 120 litrow a bocje mam w parce lepiej sie hoduja:)

adik18
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Luty 01, 2009, 23:45:49 »

Ja wytępiłem ślimaki wyciągając ryby do innego baniaka ,a w tym w którym sa zastosowałem środek chemiczny,,tropicala" ,niestety nazwy nie pamietam (jakiś na ślimaki). Roślinki przeżyły ,a po zabiegu i wymianie większości wody po ślimakach nie bylo śladu Good !

240 l 4 skalary 3 paletki zbrojniki niebieskie,kiryski,krewecie
120 l malawi
10 l krewetkarium
Strony: 1 [2] 3 4
  Drukuj  

Skocz do: