Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « POMóżCIE BLONDYNCE WYBRAć AKWARIUM :)
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: POMóżCIE BLONDYNCE WYBRAć AKWARIUM :)  (Przeczytany 4679 razy)
karecik
Zainteresowany
**

« : Październik 06, 2008, 17:44:49 »

A więc: Mam 27 lat i dopiero zaczynam...tzn już kiedyś miałam akwarium, ale to bardziej brata było a ja mu tylko pomagałam dokarmiać rybki Smiley. Kiedyś kupiłam mu suma który zjadł wszystkie maleństwa i tyle było z tej przyjemności Smiley Teraz mam już swoje mieszkanko i postanowiłam kupić akwarium wraz z rybkami. Szukałam, szukałam i coś znalazłam. Teraz tylko proszę speców o swoje zdanie na temat tego "cuda":

http://www.allegro.pl/item446263847_akwarium_50l_zestaw_aqua_nova.html

Czy filtr jest dobry i czy światło też jest odpowiednie ??

Będę wdzięczna za każdą informację.
Jeśli pomożecie mi wybrać akwarium to będę prosiła Was później o wybór rybek - mam swoje małe wymagania, a że nie chciałabym zrobić bałaganu w środku, Wasze zdanie będzie dla mnie najważniejsze.

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2008, 18:11:41 »

Cieszymy sie niezmiernie za tak glebokie zaufanie . Grin Grin Grin . Jesli chodzi o ten zbiornik ,hmmm.... Taki gadzecik . Oczywiscie ,ktos kto ma wprawe potrafi i takie cus urzadzic ..ale .... . Napisz jakim budzetem dysponujesz , na poczatek .Oraz o jakich rybach marzysz .
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2008, 18:15:07 wysłane przez owlman » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2008, 18:24:05 »

No i po co ten sarkazm, owlman?
Chyba lepiej, że pyta teraz, niż miałaby kupić byle co, a potem miałaby problem.

Więc tak - ilość watt oświetlenia jest w zasadzie odpowiednia do litrażu. Cena jest też zachęcająca. Ale nie wiadomo do końca, za co się płaci, tzn. na przykład jakie to świetlówki, jaki to filtr.

Mnie osobiście też nie bardzo się podobają proporcje akwarium, wysokie i wąskie, no ale to już kwestia gustu i doboru rybek do takiego kształtu zbiornika.

Nie wiem, jak sprawuje się takie gięte szkło  Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2008, 18:46:24 wysłane przez matka siedzi z tyłu » Zapisane

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2008, 18:29:55 »

Kolezanka na gorze dobrza pisze - zobacz sobie ile to jest 48cm dlugosci - bo na obrazku z rybkami to ladnie wyglada, ale w rzeczywistosci to strasznie krotkie jak dla mnie akwarium - i mysle ze tak naprawde chcesz czegos wiecej niz niecalego pol metra - to spore ograniczenie dla wielu rybek, nie ma gdzie poplywac ani sie rozpedzic - do gory i w dół nie bardzo.....bardziej powinny miec do przodu i nawracamy Wink
karecik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2008, 18:33:18 »

A więc: chciałabym na pewno neonki - bo taakie ładne Smiley i zależy ma na tym by rybki pływały na dole na górze i w środku....na pewno najprostsze w utrzymaniu roślinki i wcale nie chce ich dużo. Od Was oczekuję dobrania rybek. Dosłownie, ale to dosłownie oczekuję podanie ilości rybek jakie mam wybrać z każdego gatunku ( chodzi o to ile się zmieści rybek w środku) hmmmm i co jeszcze....najfajniej by było gdyby było tak ładnie kolorowo Tongue

Co do finansów to chciałabym oczywiście jak najtaniej - ale nie chcę też jakiegoś byle czego żeby mieć później problemy z wodą, temperaturą czy ze zgniłymi roslinkami.
karecik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 06, 2008, 18:46:11 »

Wiem jak to wygląda bo widziałam osobiście w sklepie i właśnie takie mi sie podoba. Mam akurat taka dziurkę w ścianie, więc o większym nawet nie ma mowy. To, że jest długi to dla mnie tylko zaleta Smiley
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 06, 2008, 18:46:53 »

Chodzi o to , że długi to on NIE jest Wink
karecik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 06, 2008, 18:50:47 »

Ok. moje przejęzyczenie Smiley to, że jest wysoki...to tylko zaleta Smiley
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #8 : Październik 06, 2008, 18:56:24 »

skoro tak sądzisz...
czyli tak mogłabyś tam wsadzić:
10x neon (inessa, czerwony,czarny,diamentowy,zielony) zależy jakici się podoba Wink
6x kirysek panda lub sterby
6x otosek do czyszczenia szyb
może bojownik?
napisz co ci się jeszcze podoba

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 06, 2008, 18:57:37 »

Bojowniki nie bardzo lubią takie wysokie zbiorniki

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 06, 2008, 19:01:19 »

A ja bym ci radził gupiki po górze pływają neonki pośrodku a krewetki na dno papa

gg-733380
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #11 : Październik 06, 2008, 19:07:24 »

krewetki? ryby je będą podgryzać i ich nawet nie zobaczy bo się chować będą Roll Eyes

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 06, 2008, 19:12:34 »

no to na dno cierniooczki kuhla

gg-733380
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 06, 2008, 19:16:17 »

Jaki sarkazm ?Czlowiek cieszy sie ,ze ktos podchodzi jak nalezy do forum tego zacnego a matka ,ktora siedzi z tylu widzi kpiny jakowes . Nie ,to nie sarkazm . Widzisz karecik ; co kraj to obyczaj .Kazdy widzi Twoje akwa inaczej . Dlatego akwarystyka to taka dziedzina "sportu " gdzie nie ma miejsca na monotonie i nude . Jezeli jestes pewna ,ze takie wlasnie Ci pasuje to kup .Zwroc jednak uwage na reszte wyposazenia : filtr,wklady,pojemnosc filtra ,grzalka itd. Wkrotce bedziesz miala metlik w glowie , ale to normalne . Lauri 24 nie pisz takich "dziwnych" rzeczy ,prosze .Karecik .Moze odwiedzisz stronke i dzial "Nasze akwaria" -to pozwoli Ci w duzym stopniu.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2008, 19:18:07 wysłane przez owlman » Zapisane
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #14 : Październik 06, 2008, 19:16:35 »

cierniooczki potrzebują dużo miejsca by się w nocy wyszaleć...

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: