Jacek aqa
Zainteresowany
Pozdrawiam
|
|
« : Październik 06, 2008, 18:50:48 » |
|
Niedawno kupiłem sobie 2 węgorki(przynajmniej tak mi się zdawało) ale gdy w samochodzie dokładniej się przyjrzałem jednemu z nich to okazało się że to inna rybka. Również ma wydłużony kształt ciała ale: -jest ciemniejsza -jest jedno kolorowa -ma pyszczek ozdobiony czterema króciutkimi wąsikami -ma bardziej walcowate ciało ???Co to może być Ps: wiem że będzie wam trudno zdiagnozować nie mają fotki ale ta ryba ale ta rybka cały czas albo siedzi w kokosie, albo pod korzeniem. Może oda mi się ją uchwycić rano albo w nocy. Z tego co wnioskuje i po przeczytaniu nie których opini na temat węgorków, doszedłem o wniosku że ten mój jest bardzo łagodny i śmiały, w porównaniu z innymi. Ale mam co do niego pewne zastrzeżenie. A mianowicie w sklepie widziałem że te rybki ryją i zasypują w piasku. Pierwszy raz zainwestowałem w węgorki więc proszę o pomoc i porady dotyczące ich hodowli.
|
|
|
|
Akwarium 60l. 3 Rekiny Ludojady 1 Ryba Młot 2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri) 1 Neon Czerwony
|
|
|
marek121221
|
|
« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2008, 19:04:10 » |
|
|
|
|
|
gg-733380
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2008, 19:10:54 » |
|
z opisu wynika że to jest cierniooczek tylko nie w paski tylko cały jednokolorowy... a chowa się ponieważ to ryba nocna... aha uważaj by ci się nie zaklinowała w filtrze, bo one lubią włazić w szczeliny
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
Jacek aqa
Zainteresowany
Pozdrawiam
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2008, 20:00:43 » |
|
No.. ta rybka wygląda tak samo jak ta na pierwszym zdjęciu tylko że jest cała ciemno-brązowa. A na drugim zdjęciu jest węgorek którego też mam. Ile mógłbym dokupiś sobie jeszcze węgorków , do takiego aquarium?
|
|
|
|
Akwarium 60l. 3 Rekiny Ludojady 1 Ryba Młot 2 Płaszczki Indonezyjskie (impisis muri) 1 Neon Czerwony
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2008, 20:03:21 » |
|
węgorki rosną duże ale piskorków możesz dokupić węgorki potrzebują trochę większego akwa
|
|
|
|
|
|
|
Jacek aqa
Zainteresowany
Pozdrawiam
|
|
« Odpowiedz #5 : Październik 07, 2008, 19:55:38 » |
|
Dlaczego mój węgorek się nie zakopuje i nie ryje w ziemi? Do jakich rozmiarów dorastają te węgorki w takim aqua jak moje?? (bo w internecie są rozbieżne dane) Wydaje mi się że powinienem dokupić jeszcze jednego węgorka ponieważ jest to zarówno ryba stadna ale i sympatyczna.] Mój węgorek mierzy:około 5 cm.
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #6 : Październik 07, 2008, 19:58:16 » |
|
To pewnie cierniooczek cynamonowy, możesz ich dokupić ze 3-4 jeszcze 'węgorek' to długonos ciernisty, akwarium min. 100l, do oddania
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 07, 2008, 20:01:00 » |
|
ryba dorasta nawet do 35 cm ale w akwariach są zwykle mniejsze... je głównie pokarm żywy...nie powinien mieć zbyt jaskrawego światła... zbiornik z dużą ilością kryjówek... http://www.superakwarium.pl/dlugonos-ciernisty--wegorek-ciernisty--id562.html (źródło) może go jednak oddaj i dokup sobie w zamian piękne pasiaste piskorki... zawsze pływają po całym akwarium przzed burzą... moje piskorki uwielbiają się wciskać w różne dziwne szczeliny więc uważaj
|
|
|
|
|
|
|
Jacek aqa
Zainteresowany
Pozdrawiam
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 07, 2008, 20:38:30 » |
|
Dlaczego mój węgorek się nie zakopuje i nie ryje w ziemi? Do tej pory nikt mi nie odpowiedział na to pytanie.
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #9 : Październik 07, 2008, 20:50:56 » |
|
a jakie masz podłoże w akwa??
|
|
|
|
|
|
|
Jacek aqa
Zainteresowany
Pozdrawiam
|
|
« Odpowiedz #10 : Październik 08, 2008, 18:07:22 » |
|
Żwirek o średnicy mniej więcej 1-3mm i troche kamyczków wielkości hmmmm no gdzieś takiej: -------> [__] (troche mniejsze) Ale 80% to żwirek.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2008, 14:28:41 wysłane przez Jacek aqa »
|
|
|
|
|
Jacek aqa
Zainteresowany
Pozdrawiam
|
|
« Odpowiedz #11 : Październik 20, 2008, 21:10:26 » |
|
Przed chwilą zauważyłem że mój węgorek zdechł. Gdy go wyłowiłem już był sztywny. Wcześniej nie zauważyłem u niego zmiany zachowania. Szkoda bardzo go polubiłem. Ale nie kupie sobie więcej węgorków bo mam za małe aqa. Czy powinienem coś zrobić? Może zachorował i inne rybki też mogą zachorować i zdechnąć. PS. w ostatnich dniach nie robiłem nic a aqua (nie podmieniałem wody, nie roiłem ''przemeblowania'' ani nic z tych rzeczy. Już sam nie wiem jakie rybki powinienem kupić. Jestem załamany niech ktoś coś zaproponuje.
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #12 : Październik 20, 2008, 21:11:50 » |
|
Jestem załamany niech ktoś coś zaproponuje.
Parametry wody.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #13 : Październik 20, 2008, 21:14:17 » |
|
parametry przede wszystkim... co do obsady... zostawiłabym tylko otoski i krewetki...i pomyślała nad resztą w postaci np. stadka neonów inessa lub razbor klinowych...najpierw dobrze by było dowiedzieć się co się stało węgorkowi...czy karmiłeś go żywym pokarmem??
|
|
|
|
|
|
|
Lobuzio
Amator Amator
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #14 : Październik 20, 2008, 21:45:12 » |
|
W jednym sklepie tego wojego byłego węgorka widziałęm pod nazwą piskorek jawajski.
|
|
|
|
|
|
|
|