Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium KATASTROFA  (Przeczytany 9190 razy)
monik
Zainteresowany
**

« : Październik 06, 2008, 18:56:17 »

Od czego tu zaczac...

w pracy mam akwa 100l (akwarium jednego z moich podopiecznych) i nikt sie nie interesowal wczesniej tym akwarium...jest strasznie zaniedbane, cale zarosniete glonami woda wyglada ja mul i strasznie smierdzi...jedno wielkie bagno! do tego filter nie dziala od kilku dni co mi wiadomo...w srode planuje isc i zrobic pozadek z tym akwarium (REstart) ...
w akwarim jest kilka rybek cud ze jeszcze zyja...jest:
1 sum(chyba, tak mi powiedziano ze to sum)- ryba jest wielka z 20cm jest czarna  z pomaranczowymi pletwami,jest agresywna rybka(zjadla inne male rybki wczesniej),jest dluga a brzuch ma taki wielki jakby pilke polknela.
1 cos wrodzaju danio/neonkek wyglada mniejwiecej jak to danio nigrofasciatus tutaj http://www.nature.com/hdy/journal/v97/n3/images/6800867f1.jpg  z tym ze na oku ma jeszcze pomaranczowa plamke
1 cos albinosowatego ryba jest duza ma 10cm pyszczek taki dziwny jak u glonojadow i ciagle sie chowa
1 nocna rybka w dzien jej nie widac zauwazylam ze jest srebrna w czarne plamy
1 nie wiem co to moze byc...jest szara okragla z pomaranczowymi pletwami
ogolnie ryby sa paskudne jak to cale akwa
a flore stanowia 3 plastikowe roslinki Sad

tak jak juz powiedzialam zamierzam wszystko wyzucici wraz z kamykami, korzeniem plastikowymi ozdobmi obrosnientymi glonem i OBSADA (postaram sie je oddac do sklepu za FREE)
wiem tylko ze musze kupic nowy filter, kamyki, kilka roslinek na poczatek
co do rybek to kupie z czasem myslama o kilku gupikach neonkach molinezjach platkach i Glonojada

teraz najwazniejsze... Co Wy byscie zrobili na moim miejscu...? jakie rybk byscie kupili(malo wymagajac i nie wielkie)? czy wyzucici wszystkie kamyczki czy da sie je oczyscici (cale zielone!), jakie roslinki byscie polecili (musza byc latwe do utrzymania)?
wszelkie inne pomysly mile widziane Smiley

Dziekuje za Wasza pomoc Smiley

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2008, 19:01:57 »

Ja bym radziła nie kupować żyworódek (gupiki, molinezje), bo skoro nie bardzo ma kto dbać o to akwarium, to lepiej, żeby ilość ryb się nie zwiększała. No chyba, że przejmujesz na siebie odpowiedzialność za to akwarium.

Jakie tam jest oświetlenie? Od tego zależy, jakie rośliny można tam wsadzić.

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
lauri24
Super aktywny

Power^^

« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2008, 19:05:55 »

ojojoj koszmar z tego co czytam  Shocked
oddaj ryby czym prędzej nawet nie chce wiedzieć jakie ryby dokładnie tam trzymasz...
kup sobie np.
10x tetra czarna
do tego stadko kirysków, może jakieś inne małe rybki typu
neon, może danio ?
wybór jest spory ale najpierw doprowadź akwarium do pożądku Wink
powodzenia papa
ps. jeśli kamyki dobrze wyszorujesz i wygotujesz to raczej będziesz mogła wsadzić je to akwa Wink

112l. Ogólne
30l.- Gupiki, platki
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2008, 19:36:03 »

A ja polec am brzanki sumatrszańskie i mszyste Cheesy ale pewnie dlatego że Kocham te rybki Cheesy co do akwarium i filtra kup kubełek np TETRA EX600/700. Jakie masz oświetlenie roślinki łatwe to żabince Smiley

Moje akwaria: 126l.
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2008, 19:45:57 »

raczej wezme odpowiedzialnos na siebie bo i tak tam spedzam wiekszosc mojego czasu...zastanawialam sie nad samymi samcami zeby nie bylo problemu...a pozatym bedzie bardziej kolorowo(chodziaz kotnik to juz maja wiec  jak by co to mam gdzie przelozyc)
co do oswietlenia to nie wiem co za swietlik ta swieci ale napewno jest za maly do litrazu...to tez zamierzam kupic...bo ciemno w akwa jak w d..Smiley
z tego co widzialam to w pokrywie sa takie chaczyki na zarowke ale ta co jest trzyma sie na jednm bo do drugiego nie siega...
jakie oswietlenie radzicie?
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 06, 2008, 20:05:10 »

100 l to polecam 2x24 T5 plus odbłyśnik, świetlówki każda innym pasmem Smiley napisz wymiary akwa jak możesz ??
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2008, 20:09:44 wysłane przez sqwara » Zapisane

monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 06, 2008, 20:12:06 »

T5 plus to nazwa swietlowe? po polsku prosze do mnie mowic Tongue
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Październik 06, 2008, 20:15:38 »

http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-oswietlenie-swietlowki-t5-ctpk/1.htm

tutaj masz świetlówki, są cięższe i mocniejsze od standardowych T8.

http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-akwaria-pokrywy-szafki-exclusive-t5-cvgw/pokrywa-exclusive-t5-prosta-80x35-osw-2x24w_104122.html

Tu masz komplet, ale za 1/3 tego sam zrobisz Smiley ja przynajmniej korzystając z FAQ (zrób to sam) zrobiłem bez problemu i wyszło mnie coś koło 120zł ale mam 3x24 i trochę załatwiałem na lewo taniej Smiley

monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 06, 2008, 20:26:11 »

....fajnie by bylo jeszcze zeby miala jakies pojecie o tych swietlowkach Smiley moglaby samemu zrobic taka pokryke ale niestety ja nie mam pojecia o oswietleniu
a poza tym to nie wiem czy bym dala rade zrobic sama takie cos bo nie mam sprzet(pily,wiertarki itp a bez tego ani rusz)

sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Październik 06, 2008, 20:50:53 »

to kup wszystko na koszty firmy i gotową pokrywę też, ale te elementy przytniesz w obi (kupujesz gotowe przycięte przez Ciebie) świetlówki, odbłyśniki, uchwyty, statecznik i resztękupisz w tym sklepie np. podpięcie statecznika jest banalne zresztą masz rozrysowane Smiley a jak nie to w firmie zawsze znajdzie się elektryk, złota rączka Smiley

Gotowa pokrywa ma już wszystko git. Nie zapomnij o dobrym filtrze kubełkowym i grzałce w miarę Smiley

zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Październik 06, 2008, 21:03:35 »

Same samce żyworódek to niezbyt udany pomysł, gdyż mogą walczyć ze sobą. Ale ostateczną decyzję pozostawiam Tobie  Wink

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 06, 2008, 21:20:54 »

no to i tak bedzie wszystko na firme ale musze i tak sie liczyc z kasa...pokrywe zrobie w nastepnym miesiacu...z nowego budrzetu...narazie wyczyszcze ta i nakleje folie aluminiowa zeby swiatlo odbijala i zamatuje ta swietlowke ktora jest sprawdze jaka to jest wydaje mi sie ze ok 20W ma....chyba ze kasy mi starczy na nowa swietlowke... narazie zajme sie samym akwa (zwirkiem, woda, rybami, roslinkami) trzeba je pozadnie wyczyscic i urzadzic...najwaznieszy jest filter tam byl tetra tech taki duzy z dwoma osobnymi pojemnikami...a moze sie on zapchal...dlatego nie dziala...ja dzis rozdzielilam te pojemniki z gabka w srodku i pozostala 3-cia czesc z silniczkiem czy co kolwiek tam w srodku jest...mozna to rozebrac i wyczyscic, jak? to zaoszczedze kupe kasy Smiley

co do obsady to wciaz czekam na propozycje bo ja jstem poczatkujaca i sie nie znam Smiley
podjelam sie dosc duzego projektu jak dla mnie i potrzebuje wszelkiej pomocy  Smiley
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Październik 07, 2008, 06:38:27 »

ale jaki filtr wewnętrzny , zewnętrzny może jest napisany model ?? Wyczyścić zawsze się da a gąbki kup nowe. To mniej już kosztuje.

Obsada polecam brzanki mszyste, sumatrzańskie, różowe Smiley rybki stadne więc musisz mieć ich min.10 ale na 100l wystarczy. pływają ławicą i są dość ruchliwe. Smiley

Amusia
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Październik 07, 2008, 07:00:58 »

skad jestes bo ja bym mogla wziac korzeń ja sie juz tak nim zajme ze bedzie piekny a ten albinos to pewno glonojad, jak z wawy jestes to tez chetnie wezmę go

szare z czerwonymi pletwami to zapewne bocje
ten srebrny z latkami to taki sum ale nie pamietam jak sie nazywa.

Kamyki wywal bo bedzie sie glon znich rozprzestrzeniał. ozdób nimi kwiatki w biurze szefa...  Afro rybki? mysle ze ladne beda jakieś mieczyki a ilosc sie bardzo nie zwiększy bo one zjadaja durzo mlodych.
« Ostatnia zmiana: Październik 07, 2008, 07:04:01 wysłane przez Amusia » Zapisane
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 07, 2008, 08:08:11 »

Agresywna czarna z czerwonymi płetwami to pewnie labeo bicolor

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: