Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium KATASTROFA  (Przeczytany 9170 razy)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Październik 07, 2008, 08:20:13 »

No to akwarium to się chyba do całkowitego restartu nadaje łącznie z wymianą podłoża. Żwirek pod rośliny najlepiej żeby był 2-4 mm średnicy i warstwa nie mniejsza niż 5-6 cm.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Październik 07, 2008, 18:48:02 »

skad jestes bo ja bym mogla wziac korzeń ja sie juz tak nim zajme ze bedzie piekny a ten albinos to pewno glonojad, jak z wawy jestes to tez chetnie wezmę go

szare z czerwonymi pletwami to zapewne bocje

bardzo chetnie bym oddala ale nie miszkam w PL
to nie jest bocja...sprawdzilam bocja wyglada inaczej

Agresywna czarna z czerwonymi płetwami to pewnie labeo bicolor
tak, wydaje mi sie ze to ta ryba tylko ta w akwa ma duzo wiekszy brzuch niz te na necie Smiley prawdopodobnie jej cos dolega Sad

No to akwarium to się chyba do całkowitego restartu nadaje łącznie z wymianą podłoża. Żwirek pod rośliny najlepiej żeby był 2-4 mm średnicy i warstwa nie mniejsza niż 5-6 cm.

taaa....akwa cale do wymiany...
czyli mam sie nie bawic w czyszczenie zwirku(syzyfowa praca) tylko kupic nowy...?

co do rybek to je wszystkie oddaje do sklepu...juz sie umowilam z sprzedawca
na poczatek wyczyszcze akwa, wymienie podloze, wymienie filter i swietlowke(jak da rade naciagnac szefa to moze cala pokrywe)
i wtedy zwroce sie o pomoc dobrania roslinek i obsady Smiley

damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #17 : Październik 07, 2008, 19:05:47 »

Żwirek najlepiej kup nowy, proponuję czarny bazalt. Co do rybek, jeśli chcesz, żeby było kolorowo przepatrz brzanki wcześniej napisane, neonki, danio, pielęgniczka kakadu i ramizera, żółtaczek, rasbory, kolcobrzuchy, zwinniki i moje ulubione gurami (szczególnie mozaikowe, najpiękniejszą barwę osiągają w pełni dorosłości.
Napisz dokładnie jaki masz filtr. Jak jesteś za granicą to pewnie masz większy dostęp do sklepów akwarystycznych więc poszukaj jakiś ładnych roślinek i akwarium będzie przepiękne Wink

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Październik 07, 2008, 20:05:21 »

dzieki...przejrze te rybki powiem jakie mi sie podobaja i dobierzemy ilosc...
co do roslinek to tak naprawde jest cieniutko...bylam w miescie obok w duzym sklepie specjalizujacym sie w rybkach i gadach i bylam zawiedziona iloscia i zroznicowaniem roslinek...nedza Sad to tego jeszcze 3gatunki roslin to nie byly roslinki do akwarium:) (to moglam stwierdzic ja- poczatkujaca)
filter dokladnie nie wiem jak jest teraz wiem tylko ze tertra tech taki duzy zanuzony caly w wodzie byl z dwoma pojemnikami z gabka w srodku.
jutro wszystkiego sie dowiem...jaki mam budzet i na co moge sobie pozwolic Smiley
wiem tyle ze dostane na nowy filter roslinki rybki i kamyczki ale nie wiem ile..?
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Październik 11, 2008, 17:32:06 »

Co do roślin zawsze możesz odwiedzić sklepy internetowe, np. www.sklep.holenerskie.pl , nie dość że taniej to duży wybór. Czasem na allegro można też kupić zestawy roślin..

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Październik 11, 2008, 19:10:19 »

dzis kupilam roslinki do akwarium...
3 cos podobnego bardzo do Echinodorus Green Horemani
3 moczarki
2 cos podobnego do moczarki ale z drobnymi bardzo igielkami/listkami
jutro bede wsadzac do akwa, zrobie zdjecia i wstawie do identyfikacji

swiatlo bedzie 2x24W
i zamierzam kupic jeszcze pompke do napowietrzania...

zwirek dalam nowy tamten wyrzucilam...

a akwa po oczyszczeniu wyglada jak nowe...wszyscy sa pod wrazeniem Grin
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #21 : Październik 12, 2008, 15:51:44 »

pochwal się zdjęciem  Wink

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Październik 12, 2008, 16:11:46 »

pompki do napowietrzania na razie nie kupuj - roślinki i ruch powierzchni wody od filtra wystarczą

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
monik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Październik 13, 2008, 10:20:59 »

wczoraj wsadzilam roslinki, zalalam akwa, wszystko podlaczylam, co do pompi to chyba faktycznie ten filtr starczy bo jak go podlaczylam (stary wyczyszczony i naprawiony) to tak slicznie chodzil ze byla w szoku i robil tak duzo bombelkow (niezle:P) mam filtr TETRATEC IN 1000 PLUS
co do roslinek to nie wiem co wsadzilam (w roslinkach wisza zdjecia roslinek do identyfikacji jezeli komus sie chce tam zajrzec bedzie mi milo)

swiatlo wymienie w tym tygodniu jeszcze

zdjecia wzuce akwa jak juz skacze:)

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: