enco11
Nowy
|
|
« : Październik 09, 2008, 20:05:32 » |
|
Witajcie. Zakupiłem akwarium 60 l. i obawiam się ze jest w nim za dużo rybek a na dodatek nie mam pewności czy one mogą ze sobą być. Mianowicie są to 2 mieczyki 5 kirysków panda 2 zbrojniki niebieskie 1 gupik 1 bojownik (chyba syjamski) 10 neonek 10 szt. razbora 1 krewetka słodkowodna 2 otoski To chyba wszystko,mam to akwa prawie miesiąc narazie jest OK. ale w zasadzie to chciałbym powymieniać rybki na inne poradzcie prosze na jakie i ile, dodam jeszcze że zostawiłbym neonki kiryski zbrojniki i bojownika a no i oczywiscie krewetke.
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 09, 2008, 20:08:08 wysłane przez enco11 »
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny
Dariusz
|
|
« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2008, 20:08:49 » |
|
Z mieczami i zbrojnikami musisz sie pozegnac... To samo jesli chodzi o bojka z gupoikiem. Raczej gupik przy nim nie bedzie mial latwo. Reszta raczej ok z tym ze 1 krewecia to za malo. I 2 otoski tez malutko.
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15 160l na ziemi!
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2008, 21:00:02 » |
|
Enco11 . Zazdroszcze Ci entuzjazmu ,ale wspolczuje braku elementarnych wiadomosci z tematu i lenistwa .Najpierw powinienes poczytac o zakladaniu ,potem zadac kilka nurtujacych Cie pytan a nastepnie przystapic do dzialania .Wszystko oczywiscie w swoim czasie . Ty uczyniles odwrotnie . Poczekamy na efekty .Chcialbym sie mylic .
|
|
|
|
|
|
|
enco11
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 09, 2008, 21:08:38 » |
|
To fakt poszedłem (na łatwizne) lecz troche jednak poczytałem ale niestety trudno mi jest znalezc coś na temat jakie rybki mogą ze sobą przebywac a skoro przy zakupie rybki te juz były to zakładam ze gościu od którego kupiłem wiedział co robi.
|
|
|
|
|
|
|
Krzyster
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 09, 2008, 23:23:33 » |
|
bojownik będzie miał sporo przekąsek
|
|
|
|
|
|
|
sqwara
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #5 : Październik 10, 2008, 06:34:43 » |
|
taa wiedzał co robi, to taki gatunek jest na wymarciu Jak dla mnie zostaw bojownika, dokup do niego 2 samice, dokup neonków i kiryski, resztę oddaj
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #6 : Październik 10, 2008, 10:37:57 » |
|
Zostaw:
5 kirysków panda 1 bojownik (chyba syjamski) 10 neonek 10 szt. razbora 1 krewetka słodkowodna 2 otoski
Reszta nie nadaje się do takiego zbiornika. Powinieneś także zdecydować się pomiędzy razborami a neonami bo przyjmuje się, ze do 60 l tak 10 szt ryb ławicowych to jest dość.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
enco11
Nowy
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 10, 2008, 15:06:56 » |
|
Zostaw:
5 kirysków panda 1 bojownik (chyba syjamski) 10 neonek 10 szt. razbora 1 krewetka słodkowodna 2 otoski
Reszta nie nadaje się do takiego zbiornika. Powinieneś także zdecydować się pomiędzy razborami a neonami bo przyjmuje się, ze do 60 l tak 10 szt ryb ławicowych to jest dość.
Dzieki za podpowiedz. A jeśli oddam razbory to czy moge jeszcze jakies rybki dorzucic np.bocje czy tez skalary.
|
|
|
|
|
|
|
lauri24
Super aktywny
Power^^
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 10, 2008, 15:10:20 » |
|
zostaw taką obsade jaką proponuje emi...skalarów, bocji w żadnym wypadku!!
|
|
|
|
112l. Ogólne 30l.- Gupiki, platki
|
|
|
enco11
Nowy
|
|
« Odpowiedz #9 : Październik 10, 2008, 16:05:07 » |
|
Wspomniałem o bocji bo mam problem ze ślimakami ale ok z nimi sobie poradze inaczej,poprostu chciałbym wprowadzić do mojego akwa troche koloru,urozmaicenia dlatego myśle o innych rybkach jeśli ktoś ma jakiś inny pomysł to prosze o radę.
|
|
|
|
|
|
|
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik
co sie tak gapisz
|
|
« Odpowiedz #10 : Październik 10, 2008, 18:17:34 » |
|
Bocje zdecydowanie za duże, chcesz koloru to nawrzucaj puszek i papierków i akwa będzie prawie jak teraźniejsza natura. A tak na serio to są też czerwone rośliny. Na ślimaki liść rozgotowanej na parze (ale nie za bardzo żeby się nie rozpad) sałaty na noc, a rano wyjmujesz i tak kilka razy.
|
|
|
|
240l Guramiowete: - 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność 54l neonkarium - 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
|
|
|
|