picia136
Stały użytkownik
|
|
« : Październik 12, 2008, 21:09:21 » |
|
Mam pytanie. Mam w akwarium 126L 2 skalary.Ostatnio zauwarzyłem że jeden skalar się bardzo często chowa za roślinami.Skalary maja cos ok jeden 5cm a drugi jest troche mniejszy. Wygląda to tak ja by się ten mniejszy bał tego drugiego i chował.Czasami sie zdarza że pływaja obok siębie. Co może być nie tak? czy to normalne? dziękuje za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2008, 00:00:44 » |
|
Może ten wiekszy długo zył sam i dlatego odgania małego Ja w moim akwarium miałem podobnie, na początku miałem jednego skalara po 1/2 roku dokupiłem mu 2 do towarzystwa. Ten co dokupiłem był 2razy mniejszy od starego i ciągle za nim pływał natomiast ten wiekszy ciągle go odganiał i podgryzał. Trwało to tydzień po czym sie ten starszy troche oswoił. Dokupiłem w tedy 2 kolejne skalarki, jeden zdechł na 2 dzień a 2 żył tak długo aż 2 pierwsze miały swoje pierwsze tarło ... Mimo że szukałem w tedy tego 3 by go odłowić to z dnia na dzień jakby wyparował z akwarium także raczej wszystko będzie dobrze jesli nie będą dużo różniły się wielkością, no i oczywiście dopóki nie dopadną ich amory ( jesli trafi się parka w stadzie ) bo w tedy dopiero widać dlaczego są to pielęgnice
|
|
|
|
|
|
|
picia136
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2008, 07:07:25 » |
|
Te akalary były kupione w tym samym czasie.I były mniej więcej tej samej wielkości. Były wpuszczone obydwa ok 5 tygodni temu. Przedtem nie widziałem zeby ten jeden się chował za liścia.Teraz to zauwarzyłem. A jak da takie małe to da się rozpoznać czy to samiec i samica???
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #4 : Październik 13, 2008, 07:35:17 » |
|
Jak są małe to się nie da.
|
|
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
picia136
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Październik 13, 2008, 07:39:06 » |
|
Czyli znając moje szczcęście są to samce.
|
|
|
|
|
|
|
speedeecat
Bywalec
http://www.moja-akwamania.za.pl
|
|
« Odpowiedz #6 : Październik 13, 2008, 07:59:32 » |
|
Narazie masz zerowe szanse na rozpoznanie płci. Możesz się dowiedzieć dopiero wtedy kiedy przystąpią do tarła – samica wysuwa pokładełko a samiec coś w rodzaj cienkiej trąbki, lub kiedy "dorosną" wtedy samiec jest większy od samicy a na głowie wyrasta mu "garb tłuszczowy". Sory za opis ale inaczej nie potrafię
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #7 : Październik 13, 2008, 12:20:13 » |
|
Narazie masz zerowe szanse na rozpoznanie płci. Możesz się dowiedzieć dopiero wtedy kiedy przystąpią do tarła – samica wysuwa pokładełko a samiec coś w rodzaj cienkiej trąbki, lub kiedy "dorosną" wtedy samiec jest większy od samicy a na głowie wyrasta mu "garb tłuszczowy". Sory za opis ale inaczej nie potrafię "garb tłuszczowy" nie zawsze jest widoczny, ja u swoich skalarów czegoś takiego nie zauważyłem ... Te akalary były kupione w tym samym czasie.I były mniej więcej tej samej wielkości. Były wpuszczone obydwa ok 5 tygodni temu. Przedtem nie widziałem zeby ten jeden się chował za liścia.Teraz to zauwarzyłem. A jak da takie małe to da się rozpoznać czy to samiec i samica???
a sprawdzałeś parametry wody ? jak rybka chowie sie po kontach to może być chora ... a przynajmniej coś jej dolega ...
|
|
|
|
|
|
|
picia136
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Październik 13, 2008, 12:24:10 » |
|
Wodze sprawdzałem w sobote. parametry miała dobre
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #9 : Październik 13, 2008, 21:06:40 » |
|
sprawdzałeś NO3 NO2 ? akwarium dojrzewało zanim rybki wpuściłeś ? takie małe skalary i w dodatku z jedengo akwarium ( pewnie i tarła ) raczej si nie biją tyko razem pływają, moze masz jakieś agresywne rybki które przeganiają i straszą tego malca
|
|
|
|
|
|
|
speedeecat
Bywalec
http://www.moja-akwamania.za.pl
|
|
« Odpowiedz #10 : Październik 13, 2008, 22:18:26 » |
|
To jest chyba ten baniaczek http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17744.0 ? Piszesz że parametry sprawdzałeś wiec jakie one są bo chyba o temp. tylko nie chodzi?
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2008, 22:21:46 wysłane przez speedeecat »
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #11 : Październik 14, 2008, 02:32:18 » |
|
picia136 zobaczyłem twoje akwarium i myślę że ten skalar źle sie czuje w tej wodzie bo właśnie jej parametry mu nie odpowiadają, zaś na forum nikt za Ciebie ni sprawdzi jaką masz wodę. Po pierwsze to te muszle które zmieniają twardość wody... ale o tym juz nie tylko ja ci wspominałem ...
|
|
|
|
|
|
|
picia136
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Październik 14, 2008, 07:14:01 » |
|
Muszli już nie ma jak się tylko dowiedziełęm że nie mogą być to je wyjełem odrazu. Parametrów nie pamiętam mam zapisane w domu będę mugł dopiero w sobote je spisać z kartki. Pamiętam tylko PH ok7. W sobote też podmieniałem jakieś 20% wody.NO2 i NO3 było w normie ale nie pamiętam ile było:( Wydaje mi się że jak to by byłą wina wody to i drugi by się tak zachowywał czy nie?
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2008, 07:21:58 wysłane przez picia136 »
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #13 : Październik 14, 2008, 08:18:36 » |
|
niekoniecznie, bo jedna rybka może być osłabiona lub chora. Jest w tedy podatniejsza na złe warunki w akwarium
|
|
|
|
|
|
|
picia136
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Październik 14, 2008, 08:20:59 » |
|
Aha nie wiedziałem. Akwarium stoi u przyszłej teściowej i dopiero w sobote będe mogł spisać te wyniki co wyszły. i zrobie też nowe zobacze czy sie cośzmieniło
|
|
|
|
|
|
|
|