Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z bimbrownią :/  (Przeczytany 2856 razy)
kami-chan
Nowy
*

« : Październik 13, 2008, 15:54:10 »

Zrobiłam bimbrownie... Niby wszystko uszczelnione bo na początku w akwa było kilka bąbelków. A po kilku godzinach przestało. W liczniku bąbelków są bąble a w akwa nic! Zacier zrobiłam z 1 l wody, 1 szklanki cukru, i ok. 1/8 albo 2/8 kostki drożdży... Na nakrętki poszedł silikon akwarystyczny. Mogło się rozszczelnić czy to coś innego?
Amusia
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Październik 13, 2008, 16:50:58 »

mogło,l gdzies o tym było poszukaj. a bynajmniej ja o tym juz gdzieś czytałam
kami-chan
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 13, 2008, 18:22:00 »

Juz sprawdziłam 1 korek był nieszczelny ale juz zrobiłam drugi i bąbelki lecą Smiley
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 13, 2008, 21:27:02 »

ja jak robiłem swoją imbrownię to w ogóle kleju nie uzywałem i działa juz miesiąc  Cool

zamiast kleić węzyk lepiej go przecisnąć na siłe przez otworek w nakrętce trochę mniejszy od średnicy węza
kami-chan
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 14, 2008, 09:12:19 »

właśnie tak zrobiłam ale na wszelki wypadek jescze obkleiłam Cheesy
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 14, 2008, 18:03:14 »

Mam pytanie. Czy jak już zrobie bimbrownie to muszę tą rurkę do czegoś podłączyć czy mogę ją bez niczego do akwa włożyć (podłączyć np do kamyczka)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2008, 01:05:05 »

ja miałem na początku podłączone to do kamienia, ale jest to bardzo mało wydajny sposób na rozpuszczanie CO2 wic teraz mam podłączone do wlotu filtra i jest w końcu dobrze a rośliny bąbelkują jak szalone  Afro 

zajrzyj tutaj http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=1370.0
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 15, 2008, 08:43:02 »

podłączone do wlotu filtra i jest w końcu dobrze a rośliny bąbelkują jak szalone  Afro 

To dość ryzykowne. Trzeba uważać aby pH za szybko nie spadło aczkolwiek CO2 bardzo dobrze się rozpuszcza.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Październik 15, 2008, 14:06:20 »

podłączone do wlotu filtra i jest w końcu dobrze a rośliny bąbelkują jak szalone  Afro 

To dość ryzykowne. Trzeba uważać aby pH za szybko nie spadło aczkolwiek CO2 bardzo dobrze się rozpuszcza.

mam u siebie litrową butelkę zacieru na gesto obsadzone 200l akwarium, wiec myśle że ledwo starcza. Ale rzeczywiście, przy lepszym sposobie rozpuszczania trzeba bardziej zwracać uwagę na to ile tego CO2 się podaje

znalazłem też ciekawe informacje na tej stronie http://herkules.superhost.pl/bimbrownia.html
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Październik 15, 2008, 14:55:18 »

Dzięki Pethro!! Czyli: Robię te butelki i roztwór, wężyk podłączam do kamienia i wkładam do akwarium. Co ile dni trzeba zmieniać zacier?? A czy zamiast kamienie nie może być jakaś utwardzona gąbka?? A czy mogę dać samą rurkę do akwarium?? Musi być do czegoś podłączona ??
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 18:26:17 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Październik 16, 2008, 05:48:57 »

myśle ze to co wymieniłes nie wystarczy, konkretnie do twojego akwarium bym zaproponował dzwon wypełniany CO2 

ze strony http://www.kwi.pl/bimbrownia.html
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 05:51:01 wysłane przez Pethro » Zapisane
MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Październik 16, 2008, 06:42:08 »

A co daje taki dzwon?? Ja chodzę do szkoły do Centrum (dojazd)  i dzisiaj mam przed szkołą czas więc czy mogę to podłączyć do kamienia musującego??Bo nie daleko jest sklep to bym go kupił. A tak nie może być?
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 06:49:24 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Październik 16, 2008, 06:50:54 »

A co daje taki dzwon??
Lepiej rozpuszcza CO2

A tak nie może być?
Kiepski efekt

MichcioRoslina
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Październik 16, 2008, 06:54:36 »

A ten dzwon zajmuje dużo miejsca w akwa?? Bo tak jakby nie chce psuć ogólnego wystroju. Czyli ten dzwon to ma być np ta część nakrętki z butelki 0.5 l i trochę tego "normalnego"  może tam być taka zakrętka jak do bimbrowni podłączona do wężyka a u góry (jakby od dołu tego dzwonu) taki kawałek materiału. Ten materiał musi być jakiś specjalny czy może być taki zwykły średnio "przewiewny"??
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 07:01:34 wysłane przez MichcioRoslina » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 16, 2008, 09:48:06 »

jak wylot wody z filtra skierujesz na gromadzący się pod dzwonem CO2, to będziesz miał problem z głowy i odpadają te szmatki o których wspomniałeś
jak nie chcesz kombinować to kup na Allegro gotowe dzwony bądź drabinki do CO2
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2008, 09:50:15 wysłane przez Pethro » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: