co do nawożenia to nawożę ale teraz nie napiszę czym bo w job jestem. poza tym za 2 tyg. będzie dodatkowa kaska i kupuję zestaw CO2. Po tym jak kupię CO2 to dokupię więcej roślin i mam nadzieje że zacznie to akwarium wyglądać
Akwarium zostało zaniedbane, wyjechałem w delegacje na 2 tyg. przez ten czas rodzice karmili rybki i tyle. brak podmian wody, za dużo pokarmu, mega rozwój ślimaków ( do dziś jeszcze są, ale teraz bocje sobie jedzą).
Czas świecenie do 11h. Od 12 do 23. Akwarium troszkę się już podnosi ale to nie jest jeszcze to ;(
Aha mam pytanie co da grzałki, mianowicie ostatnio chyba coś z nią nie tak gdyż ustawiona jest na 27 stopni a woda w akwarium ma 24-25 stopni. nie wiem czy to grzałka czy to brak "większego ruchu powietrza. Gdyż moja deszczownia jest skierowana do tyłu i woda trafia na szklaną półkę i spływa po tylnej ściance. Ładnie natlenia i nie mam wiru. Ale ta grzałka 27 stopnie a przy 25 się wyłącza ?? Możliwe jest że to przez roślinki a mianowicie tą po lewej stronie gdyż ona mi maskuje grzałkę ??Poza tym właśnie chce się pozbyć tej po lewej stronie "paprotki" a kupić coś innego ale dopiero po zakupie butli CO2 z zestawem. Sam sobie zdaje sprawę że roślinki marnie wyglądają więc PROSZĘ nie piszczę tego bo nic nie wnosi a lepiej napiszcie jakąś radę jak z powrotem wrócić do świetności to akwarium. Gdyż bardzo chce mieć akwarium roślinne, tzn roślinki małe średnie i duże tak aby całość ładnie i harmonicznie wyglądała. Wiem że muszę się tym zając i zajmuje dziennie minimum 1h przy akwarium obserwuje wybieram ślimaki, nawoże zgodnie z instrukcją raz na 2 tyg. Podmieniam dwa razy w tygodniu w środę 10l i w sobotę 20l z wodą destylowaną.
Kiedyś miałem małe akwarium z bojownikiem, i przyrzekłem sobie że jak zacznę zarabiać kupie sobie większe, 126l bo chciałem zacząć od średniego abym nie miał za dużo kłopotów, mimo że czytam co dzień to forum, staram się robić jak radzą bardziej doświadczenie to nie wyszło wszystko. No cóż delegacja i koniec człowiek musi przecież pracować
teraz pozostaje pytanie co kupić i co zmienić aby akwarium ożyło ??
Roślinki w akwarium nie oklapły po prostu je poprzycinałem urywając brzydkie liście i wsadziłem, po tym zabiegu nabrały tak jakby sił, są zielone a nie żółte i z dziurami tak jak wcześniej. Nawóz też chyba pomógł, ale po rozmowie z osobami z roslinyakwariowe.pl, zostałem uświadomiony że na moje akwarium oświetlenie podłoże CO2 jest niezbędne aby rośliny żyły pełnią, wiem że mogę mieć roślinki nawet czerwone tylko CO2. Nie podobają mi się rośliny pierzaste, mchy i trawniki. Więc nie piszcie też brakuje trawnika, podoba Ci się ok ale mi nie A teraz PROSZĘ jeszcze raz, doradźcie co mam zrobić aby roślinki wyglądały tak pięknie jak u was ??