MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #315 : Kwiecień 21, 2009, 21:06:56 » |
|
Popatrzcie jak to w tydzień urosło: w końcu moje akwarium, naprawdę mi się podoba!
|
|
|
|
|
|
|
szymonw
|
|
« Odpowiedz #316 : Kwiecień 21, 2009, 21:25:19 » |
|
rozumiem ze po lewej w kącie masz samolusa. wygląda prawie jak żabienica. stanowczo za mało światła dla niego i dlatego tez za bardzo sałaty nie przypomina ... a powinien.
generalnie zazielenił ci się ten baniak ale mógłbyś jezscze nad nim trochę popracować. limnophilia aquatica to roślina nie na ten litraż tak samo z resztą jak nurzaniec. kompozycyjnie przerastają zbiornik. nadają mu oczywiście "kolorytu zielonego" ale w tym baniaku kompozycji na nich nie stworzysz.
ale ogólnie jestem na tak.
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #317 : Kwiecień 22, 2009, 19:11:23 » |
|
samolus.. czy ja wiem.. rośnie całkiem dobrze od ponad roku, liście ma soczyście zielona, a jak dobrze pamiętam to u Kuby Ky wygląda dokładnie tak samo, a światło ma lepsze.... może to jakaś jego "odmiana"? Czy ja wiem. limnophilia aquatica- zgadzam się, nie jest na ten litraż, ale u mnie, jest dosyć rzadka, zresztą tak jak niektóre inne rośliny ;P ale też nie najgorzej rośnie.... A nurzaniec.... dlaczego nie? przecież to nie jest gigenta, ani nic podobnego (wielkościowo ;p) a ma taką ładna zieloną barwę, i okłada sie na powierzchni wody, tworząc taki klimat ... ale ogólnie jestem na tak.
I to mnie cieszy W 45 litrach muszę te świetlówki wymienić.... są okropne. Tam jest normalnie ciemno ;/ i jeszcze z tego światła "fluorescencyjnego" robi mi się takie coś pomarańczowe na szybie z tyłu i na nurzańcu, ale tylko tam gdzie pada to światło ;/ w dodatku cały czas mam "kożuch" na powierzchni ;/ już filtr mam na max. obrócony tak żeby baaardzo poruszał taflą wody, a dalej nic ;/ może napowietrzanie włączyć... wtedy by te bąbelki ten kożuch rozbiły... no nie wiem... już nawet ręcznikiem kuchennym probowałem, no i pomogło na parę godzin.. sam już nie wiem. Muszę te świetlówki wymienić, wyciągnąć te rośliny , Czarka dla bezpieczeństwa przenieść do 54 litrów, i wziąć się za ten zbiornik porządnie. Ostatnio nałożyłem pokrywę z 54 na 45... Boże... ale Czarek bosko wtedy wyglądał.. i tak fajnie jasno tam było...
|
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #319 : Kwiecień 22, 2009, 19:54:00 » |
|
Ja z natury zrobiłem się marudny odkąd szkołę zmieniłem (brr....) Cieszę się że sie 54 litry podobają. Trzeba wierzyć ze po wymianie światła w 45 l. będzie podobnie. A macie jakiś pomysł co z tym kożuchem zrobić ;/ ?
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #320 : Maj 02, 2009, 20:34:28 » |
|
Trochę się w akwa (54) zmieniło zniknęła ta "dziura" z prawej strony i pojawiły się 2 nowe roślin- właściwie to jedna uratowana z drugiego akwarium (Hygrophila difformis)Uratowałem tylko jedną sadzonkę, bo to co tam się dzieje to jest na prawdę straszne. Na szczęście zaopatrzyłem się w rogatka (to ta druga roślina) i jak się rozrośnie to miejmy nadzieję ze coś zdziała w 45 l. I wielkie sorry za takie zdjęcie! A w 45 l.. to szkoda gadać. Wszystko w oczach marnieje, kożuch nie chce "odpuścić" .... w najgorszym przypadku zacznę od nowa, Czarek ma sie gdzie podziać A to owe zdjęcie:
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #321 : Maj 02, 2009, 21:18:29 » |
|
masz tam za mało światła i wydaje mi sie ze jakbys dołozył to byłoby lepiej.. dziwne ze jeszcze glosia ci nie ucieka pod lustro ale mimo to rośliny nie wyglądają najgorzej i fajnie sie ze sobą wszystko komponuje
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #322 : Maj 02, 2009, 21:22:57 » |
|
Tak, wiem to.... glosie trzeba... "usunąć" bo tylko tam marnieje a i nie za estetycznie to wygląda... w życiu nie pomyślałem że będę tak zauroczony rogatkiem xD
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #323 : Maj 02, 2009, 21:39:34 » |
|
u mnie ostatnio odżyła miłość do równie banalnych w hodowli ceratopterisów zamiast glosi zainwestuj w piękną paproć - marsilea, jest jeszcze ładniejsza od glosi ale wolniej rośnie no i przede wszystkim jej wymagania są niewygórowane
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #324 : Maj 03, 2009, 06:36:31 » |
|
Petro, dostałem wczoraj od kolegi jeszcze jakąś roślinę.... wygląda jak taki mała Hygrophila difformis, ale po sprawdzeniu to to nawet przypomina ceratopterisa. Ten kolega mówi że to "truje" ślimaki, ale nie wiem czy to prawda. A dokładniej to to chyba jest Ceratopteris siliquosa (dzięki za trop ) a co do glosi, to to ze się wyprowadzi do miejsca suchego jest pewne, ale nie wiem czy tam coś sadzić bo tych małych to ja nie umiem zasadzić tak, żeby trawnik tworzyły xD
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
|
« Odpowiedz #325 : Maj 03, 2009, 21:16:59 » |
|
jakies bajki ci naopowiadał bo w moich ceratopterisach zawsze mrowie zatoczaków mieszkało a trawnik urosnie tylko trzeba cierpliwosci i odpowiednie gatunki wybrac, lilaeopsis i eleocharis tez powinny dac rade w twoim baniaku spróbuj z nimi
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #326 : Maj 07, 2009, 14:54:20 » |
|
Mam 2 wiadomości- dobrą i złą. Dobra to taka że w końcu dorwałem świetlówkę o odpowiedniej barwie, w której Czarek wygląda świetnie. A zła o taka, że Czarek wygrał udział w programie "Dom nie do poznania". Czyli restart ;/ Mam taki kożuch na wodze na który nic nie działa (poza powietrzem, ale to bez sensu), po drugie jakieś straszne glony i coś pomarańczowego, po 3- nie jestem w stanie tych roślin uratować: to są fotki takie podglądowe, na 1 i na 2 fotce kiedyś była heterantera... była bo to jest to co z niej zostało na 3 kiedyś była Hygrophila difformis i ludwigia. Nurzaniec jest w troche lepszej formie, ale też wszędzie pelo glonów... Plan jest taki żeby zrobić z 45 l. High tech... znacz może tak nie do końca, ale tak "z grubsza"- będzie ziemia, kulki giniano- torfowe, bimbrownia i takie światło (0,5 W/l) I teraz jest tutaj do was OGROMNA prośba. Pomóżcie mi z doborem roślin. najlepiej jakby były w miarę pierzaste , bez dużych liści (jakieś mniejsze, żeby powiększały zbiornik, ale jednocześnie takie które będą odpowiednie do takich "parametrów" bo chce żeby wyglądały zdrowo i tak jak ma ta roślina wyglądać, a nie jak jakiś mutant jak glosia (a właśnie, wyleciała z 54 litrów). Na pewno przez pierwsze parę miesięcy (albo i na dłużej) znajdzie się tam rogatek, ale na resztę nie mam pomysłu. A no i może gałęzatka i mech javajski. Z góry wielkie dzięki! Restart oczywiście nie w tym tygodniu (choćby przez to że muszę rośliny zamówić) ale myślę że już w następną sobote powinienem dać radę. Dobrze ze Czarek ma gdzie mieszkać
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #327 : Maj 07, 2009, 15:31:46 » |
|
Walka do końca, nigdy restart! Chyba, że chcesz zupełnie zmienić podłoże. Ja bym wpuścił ślimaki i sprawdził "na poligonie" jak sobie radzą (co najmniej jeden średni na 5l wody). Tak się zastanawiam nad gałęzatką, mi ona z roślinami pasuje, jak pięść do nosa, w końcu to glon. Mchy są OK, ale gałęzatka już nie pasuje. Gdyby było coś w rodzaju naszych ramienic, jeszcze bym przełknął. Pozdrowienia dla Czarka!
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #328 : Maj 07, 2009, 17:42:28 » |
|
Ale przy okazji zmieniłbym typ na HT ..poza tym tam nie ma co ratować... no chyba żeby nie robić całkowitego restartu.. znaczy żwir dać ten sam, polowe wody też tą samą.... filtr to oczywiście i tak byłby w nienaruszonym stanie.....
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #329 : Maj 09, 2009, 05:42:04 » |
|
jednak chyba się wstrzymam od restartu.... ale roślin i tak już nie uratuję... i nie uratowałem. Wczoraj wyrzuciłem heterantere , hydrophilie i ludwigiie.... a na ich miejsce doszło troszeczkę rogatka- więcej nie mogę dać...już chyba nawet mam drobny pomysł jak to akwarium przerobić, ale czy coś z tego wyjdzie to nie wiem... i znowu muszę się wstrzymać z kupnem roślin (czytaj wysępić pieniądze xD) bo Tofik (kot) znowu u weterynarza był... taka fotka podglądowa domu Czarka. I chyba będę musiał założyć osobny temat o tym kożuchu...
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 09, 2009, 05:43:53 wysłane przez MichcioRoslina »
|
|
|
|
|
|